Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
"Συμπληγάδες πέτρες" η γέφυρα

Σε συμβολική προειδοποιητική κατάληψη της παραλιακής οδού Σπύρου Μουστακλή στο ύψος της ξύλινης γέφυρας περιοχής Λίντο στο Ηράκλειο της Κρήτης, προχώρησαν χτες το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής. Με την ενέργεια αυτή οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για πολλοστή φορά για την κακή κατάσταση του παραλιακού δρόμου μέχρι και το κολυμβητήριο του Ηρακλείου.

"Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο", δήλωσαν στο "Ρ" οι κάτοικοι του Λίντο που καθημερινά γίνονται μάρτυρες τροχαίων ατυχημάτων, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα πριν τη γέφυρα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο νέων ανθρώπων. "Ο άδικος χαμός δύο νέων ανθρώπων - επισημαίνουν - που πνίγηκαν αβοήθητοι στον ποταμό Γιόφυρο, δεν ήταν μόνο προϊόν της υπερβολικής ταχύτητας, όπως βιαστικά και αβασάνιστα έκλεισε το θέμα, άλλα πάνω από όλα είναι προϊόν της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης της περιοχής Λίντο, από τους αρμόδιους φορείς και χρεώνεται αποκλειστικά σ' αυτούς που δεκαετίες τώρα αρνούνται να δουν την πραγματικότητα... ".

Και η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι τραγική. Κι αυτό διότι "το θανατηφόρο αυτό ατύχημα, είναι ένα από τα εκατοντάδες ατυχήματα που έχουν γίνει στο ίδιο σχεδόν σημείο. Είναι, πλέον, καθημερινό φαινόμενο τα τουμπαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια κι από τις δύο πλευρές της οδού Σπύρου Μουστακλή και ειδικά από το κολυμβητήριο μέχρι την ξύλινη γέφυρα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν καταστροφές στα τσιμεντένια κολονάκια πριν και μετά τη γέφυρα, αλλά και η διέλευση των πεζών από το σημείο αυτό, θυμίζει - όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι - διέλευση από συμπληγάδες πέτρες και μόνο από καθαρή τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και πεζούς, αφού και οι τραυματισμοί των πεζών στο σημείο αυτό ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες... ".

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι αυτή η επικίνδυνη γέφυρα, σχεδιάστηκε πριν από πολλές δεκαετίες για τις ανάγκες κατασκευής του λιμανιού του Ηρακλείου, φιλοξενώντας το περίφημο τρενάκι μεταφοράς των υλικών.

Το 1941, οι Γερμανοί κατακτητές ανασκεύασαν τη γέφυρα για να περάσουν από εκεί το βαρύ οπλισμό τους στην πόλη του Ηρακλείου. Στις 17 Γενάρη 1985, η γέφυρα καταστράφηκε από πλημμύρα και τότε ανέλαβε η 7η ΜΟΜΑ την αντικατάστασή της με αυτή που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Οι κάτοικοι μεταξύ άλλων απαιτούν άμεσα: Ανακατασκευή της ξύλινης γέφυρας σε διπλή και ταυτόχρονα προσωρινή διαπλάτυνση του οδοστρώματος από Ταμπακαριά μέχρι κολυμβητήριο, έργα απορροής των βρόχινων υδάτων προς τη θάλασσα εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, καθώς και περίφραξη του ποταμού Γιόφυρο στις κατοικημένες περιοχές και επιτάχυνση των διαδικασιών της οριστικής διευθέτησης της κοίτης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ