Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απολιθώματα "έτοιμα προς εξαγωγή"...

Ετοιμα για εξαγωγή είχε ο Αναστάσιος Αλεξόπουλος απολιθώματα ελέφαντα που έζησε στην Ελλάδα πριν από ένα με δύο εκατομμύρια χρόνια! Τα απολιθώματα αυτά είναι από τα καλύτερα διατηρημένα ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής που έχουν βρεθεί στη χώρα μας.

Ο δράστης πιάστηκε πριν τρεις μέρες στην Καλλιθέα. Στο πατρικό του στο Ρουπάκι Ηλείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κομμάτι χαυλιόδοντα μήκους 1,20 μέτρων, άλλο ένα κομμάτι 70 πόντων, 61 τμήματα από χαυλιόδοντες, 17 τμήματα οστών και οκτώ τμήματα από δόντια ελέφαντα. Τα απολιθώματα ανήκουν σε ζώο βάρους 70 - 80 τόνων, με 5,5 μέτρα ύψος και 20 μέτρα μήκος. Ο πρώτος χαυλιόδοντας, ο οποίος ήταν σχεδόν ακέραιος, ήταν συγκολλημένος με επιμέλεια και συσκευασμένος ειδικά για να μην σπάσει σε πιθανή μεταφορά λόγω του εύθραυστου υλικού του. Ο δράστης, που το τελευταίο τρίμηνο προσπαθούσε να βρει αγοραστές, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι βρήκε τα απολιθώματα στον Αλφειό ποταμό και μέσα στην κοίτη του όταν μάζευε χαλίκι για οικοδομικές εργασίες, θα υποδείξει δε τα σημεία στους αρμόδιους προκειμένου να τα ερευνήσουν.

Στο σπίτι του, στην οδό Λασκαρίδου 186 στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα υστερονεολιθικό λίθινο ειδώλιο αξίας 30 εκατομμυρίων. Επίσης δεκάδες αντικείμενα των μυκηναϊκών, αρχαϊκών αλλά και ρωμαϊκών χρόνων. Τα τελευταία ισχυρίστηκε ότι τα βρήκε σε κτήμα του στο Ρουπάκι - περιοχή της αρχαίας Ηλιδας - όταν όργωνε.

Ο Αναστ. Αλεξόπουλος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ