Σάββατο 3 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Εμπρηστής η αντιδασική πολιτική

Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Β.Δ. Χίο έφερε για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια την αντιδασική πολιτική, που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Αυτό τονίζει η Ν.Ε. Χίου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, αμέσως μετά τις τρομακτικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο ακριτικό νησί του Αιγαίου.

Στα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους των προηγούμενων χρόνων, φέτος προστέθηκαν οι τεράστιες καταστροφές, από τη φωτιά, στις γεωργικές καλλιέργειες των χωριών της περιοχής Αμάνης. Το αποκαϊδια των ελιών και των αμυγδαλιών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δείχνουν πόσο κούφιες είναι οι υποσχέσεις, που δίνονται στην αρχή της περιόδου από τους κυβερνώντες και παράλληλα φανερώνουν την εγκληματική πολιτική των δυνάμεων του δικομματισμού, για τα δάση.

Το περιβάλλον θεωρείται αναλώσιμο - εμπορεύσιμο αγαθό, με κίνητρο την κερδοσκοπία. Μια φιλοσοφία, την οποία η Χίος έχει πληρώσει με πολύ βαρύ τίμημα. Συγκεκριμένα το 80% του δασικού πλούτου του νησιού έχει εξαφανιστεί, ενώ η ζημιά σε πολλές περιοχές είναι ανεπανόρθωτη.

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες, τονίζεται στην ανακοίνωση. Ο βουλευτής Χίου και υπουργός Αιγαίου φέρει προσωπικά τεράστιες ευθύνες για τις καταστροφές στο δασικό και γεωργικό πλούτο, αλλά και στην οικονομία του τόπου.

Σ' αυτό το σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ κάθε χρόνο - από την Ανοιξη - τονίζει την αναγκαιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Γνωστά είναι στους κυβερνώντες τα πορίσματα της ημερίδας που πραγματοποίησε τον Ιούνη του 1995.

Η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να υλοποιήσουν τα πορίσματα της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για τα δάση, γιατί χρησιμοποιούν το δασικό πλούτο, ως μέσο ρουσφετιού προς άγραν ψήφων. Δεν έχουν σχέδιο που να εντάσσεται στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδιασμού και μιας ορθολογικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις

Η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ προτείνει τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, με την παράλληλη επάνδρωση της Πυροσβεστικής και Δασικής με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει εκπαιδευτεί σε σύγχρονες μεθόδους δασοπυρόσβεσης. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να γίνει σύνταξη σχεδίου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κτηματογράφηση του δασικού πλούτου κατά συμβούλιο περιοχής και άμεση ανακήρυξη των δασικών εκτάσεων που κάηκαν σε αναδασωτέες.

Σχετικά με τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ προτείνει την κατασκευή μόνιμου πυροσβεστικού σταθμού στο αεροδρόμιο με την παράλληλη δημιουργία μόνιμων παρατηρητηρίων σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία.

Αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφές, ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς. Επίσης, προτείνει να ξαναφυτευτούν, με ευθύνη της Διεύθυνσης Γεωργίας και δωρεάν, οι περιοχές με ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές, που υπέστησαν καταστροφές.

Η ΚΟ Χίου του ΚΚΕ τονίζει ότι οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν μόνο όταν οι πληγέντες κάτοικοι των χωριών της Αμάνης, πάψουν να στηρίζονται στις κούφιες υποσχέσεις των υπευθύνων, που δίνονται κάθε φορά στους πληγέντες πυροπαθείς, και μαζί με την ΤΑ να διεκδικήσουν αγωνιστικά και με διάρκεια την υλοποίησή τους. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αν δε δοθεί η άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, από την κυβέρνηση, θα υπάρξει μετακίνηση του πληθυσμού, εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία θα περιέλθει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ