ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 39.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα

Δεκάδες νεκροί από νέο μπαράζ επιθέσεων στη Χαν Γιούνις

Τελειωμό δεν έχουν οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις

Copyright 2023, The Associated

Τελειωμό δεν έχουν οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις
Σε κόλαση φωτιάς μετέτρεψαν από νωρίς χτες το πρωί οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνοικίες της πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, βομβαρδίζοντας υποτιθέμενες «ασφαλείς» περιοχές μετά από... 15λεπτη «προειδοποίηση».

Μετά από 290 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 39.006 και οι τραυματίες τους 89.818, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Πάνω από 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από χτες το πρωί στη Χαν Γιούνις και πάνω από 200 τραυματίστηκαν κατά τους νέους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έκανε το βράδυ της Δευτέρας το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Χτες το μεσημέρι, υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις ζήτησαν από τους κατοίκους να δώσουν αίμα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θυμάτων που μεταφέρονταν εκεί.

Η Παλαιστινιακή Πολιτική Υπηρεσία Εκτακτης Ανάγκης ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές για δεκάδες νεκρούς από ισραηλινά πυρά από αέρος και από άρματα μάχης στα ανατολικά περίχωρα της Χαν Γιούνις, ωστόσο ομάδες της ήταν αδύνατο να φτάσουν σε αυτούς, λόγω της σφοδρότητας των βομβαρδισμών.

Βίντεο του πρακτορείου Reuters έδειξαν θύματα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που έφθαναν στο Νοσοκομείο Νάσερ με ασθενοφόρα και άλλα με ιδιωτικά οχήματα.

Νεκροί και τραυματίες αμέτρητοι, μήνες τώρα
Νεκροί και τραυματίες αμέτρητοι, μήνες τώρα
Την ίδια ώρα που μακέλευε ξανά τους Παλαιστίνιους αμάχους, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε κατά τα άλλα ότι για να διευκολυνθούν οι απομακρύνσεις αμάχων από συνοικίες της πόλης Χαν Γιούνς, «προσαρμόζει τα σύνορα ανθρωπιστικής ζώνης» στο Αλ Μαουάσι ώστε να κρατήσει τάχα μακριά τον άμαχο πληθυσμό από τις περιοχές των συγκρούσεων...

Παράλληλα το Κέντρο Ενημέρωσης στη Γάζα ανέφερε στο κανάλι του στο «Telegram» τον θάνατο ακόμη ενός δημοσιογράφου από ισραηλινά πυρά. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Χάιντερ Ιμπραχίμ αλ Μάσνταρ, που ανεβάζει σε 163 τον αριθμό των νεκρών εργαζομένων στον χώρο του Τύπου στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβρη.

Ισραηλινή επίθεση σε φορτηγά του ΟΗΕ

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χτες πως ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε την Κυριακή σε κομβόι φορτηγών του Οργανισμού, με τελικό προορισμό την πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους των πακέτων βοήθειας. Από τύχη δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι εργαζομένων του οργανισμού.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, που σχολίασε πως «η Γάζα δεν έχει γίνει μόνο νεκροταφείο παιδιών αλλά και νεκροταφείο του διεθνούς δικαίου και μία ντροπιαστική κηλίδα για όλη τη διεθνή τάξη».

Νέες κατασχέσεις γης στη Δυτική Οχθη

Χτες, οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη κατάσχεσαν αγροτική έκταση στο χωριό Ουλάτζα βορειοδυτικά της Βηθλεέμ στη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο κοινοτάρχη Χαντίρ αλ Αράτζ, οι μπουλντόζες του στρατού ισοπέδωσαν καλλιεργημένες εκτάσεις στην περιοχή αλ Σαρτζ και ξερίζωσαν δεκάδες ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές.

Επιπλέον, χτες το πρωί, μπουλντόζες του στρατού κατεδάφισαν δύο σπίτια στο χωριό αλ Ουλάτζα υπό το πρόσχημα της έλλειψης οικοδομικής άδειας.

Νεκροί άλλοι δύο Ισραηλινοί όμηροι

Στο μεταξύ, το ισραηλινό Φόρουμ Συγγενών Ομήρων ανακοίνωσε πως άλλοι δύο όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα. Πρόκειται για τον 76χρονο ιστορικό Γιαγκίβ Μπουσχτάμπ και τον 36χρονο ηχολήπτη Αλεξ Ντανσίγκ.

«Ο θάνατός τους σε συνθήκες ομηρίας είναι τραγική αντανάκλαση των συνεπειών καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε η ανακοίνωση του Φόρουμ.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο το βράδυ σε Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να υπογράψει συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων με τη Χαμάς πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής για τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και να εκφωνήσει ομιλία την Τετάρτη στο αμερικανικό Κογκρέσο, πλέκοντας το εγκώμιο των ΗΠΑ για την αμέριστη στήριξή τους στον πόλεμο της Γάζας.

Στο Ισραήλ, η στρατολογική υπηρεσία άρχισε να εκδίδει κλήσεις στράτευσης σε υπερορθόδοξους Εβραίους για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 στη βάση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο μήνα, που τερμάτισε δεκαετίες απαλλαγής.

Επίθεση Καναδού σε στρατιώτες στο Ισραήλ

Ο Καναδός πολίτης Καουάρσι Ζακαρία Ανταμ, που είχε φθάσει την Κυριακή στο Ισραήλ για τουρισμό, επιτέθηκε χτες το πρωί σε τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες στο νότιο Ισραήλ, κοντά στον εποικισμό Νετίβ Χα'Ασαρα, που βρίσκεται έξω από το βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο άνδρας, που από ισραηλινά ΜΜΕ προσδιορίστηκε ως «Καναδός Μουσουλμάνος», φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Σκοτώνετε αμάχους στη Γάζα» προσπαθώντας να τους επιτεθεί με ένα μαχαίρι.

Πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα μέσα σε δευτερόλεπτα. Από την απόπειρα επίθεσης του Καναδού δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός. Ωστόσο, μία 61χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κρίση πανικού.

Την επίθεση του Καναδού χαιρέτισε η Χαμάς, που σχολίασε πως πρόκειται για «φυσική απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα και τις σφαγές της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των εποίκων στη Δυτική Οχθη και την παραβίαση των ιερών τόπων Χριστιανών και Μουσουλμάνων από τον στρατό κατοχής».

ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Μεγάλη ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Ελληνική εμπλοκή: Είχε προηγηθεί συνεκπαίδευση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με το Ισραήλ για πτήσεις «μεγάλου βεληνεκούς»

Μετά το ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα
Μετά το ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα
Σε μεγάλη αεροπορική επίθεση εναντίον της Υεμένης, με νεκρούς και τραυματίες, συγκεκριμένα ενάντια στο λιμάνι Χοντέιντα και σε αποθήκες καυσίμων, προχώρησε για πρώτη φορά το Ισραήλ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της Μέσης Ανατολής, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη.

Οι ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) και είχαν πάρει το «πράσινο φως» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, μετά την επίθεση drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ, που προκάλεσε τον θάνατο ενός 50χρονου Ισραηλινού και τον τραυματισμό άλλων 10.

«Δεκάδες» ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ορισμένα από τα οποία είχαν συμμετάσχει σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια με την Ελλάδα στο Αιγαίο (μόλις πριν περίπου ένα δίμηνο) εξαπέλυσαν επιθέσεις στο λιμάνι Χοντέιντα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 80 άλλων και μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμων που μαινόταν χτες, για τρίτο 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth» (Γιεντιότ Αχαρονότ)που επικαλείται καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Μακρύ Χέρι» έγινε με τη συμμετοχή αξιωματικών και εφέδρων της πολεμικής αεροπορίας που πιλοτάρισαν μαχητικά F-35 και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Boeing 707 (Ram) διανύοντας μία απόσταση περίπου 1.800 χλμ. για να φτάσουν στους στόχους τους.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως η επίθεση ήταν «η πιο απομακρυσμένη από το Ισραήλ εξουδετέρωση στόχου στην Ιστορία της πολεμικής αεροπορίας». Ισχυρίστηκε δε ότι είναι οι Υεμενίτες Χούθι αυτοί που «τους τελευταίους μήνες ...προσπαθούν να διαταράξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής», ενώ στην πραγματικότητα το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και οι επιθέσεις του Ισραήλ σε χώρες της περιοχής είναι αυτά που βάζουν μπουρλότο...

Ακολούθησαν δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ που κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να δουν «πολύ προσεκτικά τις φλόγες στην Χοντέιντα»... Εκτίμησε πως το Ισραήλ από τη μία πλευρά πέτυχε να καταστρέψει ένα στρατηγικό σημείο «ύψιστης οικονομικής σημασίας» για τους Χούθι και από την άλλη έστειλε «ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση».

Με νέα αντίποινα απειλούν οι Χούθι

Οι Χούθι από την πλευρά τους προειδοποίησαν με «τεράστια αντίποινα», αναφέροντας πως το λιμάνι της Χάιφα θα είναι «ο επόμενος στόχος» και πως θα πληγούν «ζωτικής σημασίας στόχοι εντός της σιωνιστικής οντότητας».

Ανέφεραν επίσης πως οι επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ θα γίνονται ώσπου το τελευταίο να σταματήσει τον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

«Δεν θα σταματήσουμε να συμπαραστεκόμαστε στα αδέλφια μας στη Γάζα, οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες» ανέφερε ο Γιαχία Σάρι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Η ελληνική εμπλοκή

Και σε αυτή την κλιμάκωση του πολέμου από το Ισραήλ, η κυβέρνηση της Ελλάδας συμμετείχε στο ρόλο του «πρωτοπαλίκαρου», για τα συμφέροντα των ελληνικών εφοπλιστικών και άλλων συμφερόντων, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε πιθανά αντίποινα.

Οι πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth επισημαίνουν πως η πρόσφατη κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ περιλάμβανε σενάριο πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς, με εναέριο ανεφοδιασμό, προκειμένου να πληγούν χώρες πέρα από την ισραηλινή επικράτεια, όπως η Υεμένη.

Παρόμοιες πληροφορίες ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 21 Ιούλη, κατά το οποίο το σχέδιο επίθεσης στη Χοντέιντα ήταν ένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη «συνεκπαίδευση» της ισραηλινής και ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τον περασμένο Μάιο, νοτίως της Κρήτης που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα «για λόγους ασφαλείας».

Αναχαίτιση τάνκερ των ΗΑΕ από Ιρανούς

Δεξαμενόπλοιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) υπό σημαία Τόγκο που μετέφερε 1.500 τόνους ναυτιλιακό πετρέλαιο αναχαίτισαν την Κυριακή οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης».

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, το σκάφος είχε φορτώσει το καύσιμο στα ανοικτά των ακτών του Ιράκ και είχε προορισμό τη Σάρτζα των ΗΑΕ, όταν αναχαιτίστηκε 61 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ιρανικού λιμανιού Μπουσέρ. Εκτοτε δεν έγινε σαφές τι απέγινε το σκάφος ή ποια πορεία ακολούθησε.

Χτες, εξάλλου, η Κεντρική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (CENTCOM) επιβεβαίωσε την καταστροφή τεσσάρων μη επανδρωμένων πλοίων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στη διάρκεια επίθεσης επειδή «αποτελούσαν επικείμενη απειλή σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον

Επίσκεψη στις ΗΠΑ, με φόντο την 9μηνη γενοκτονία από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς, πραγματοποιεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του πλέκουν το εγκώμιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δεκάδες δισ. δολάρια στρατιωτικής υποστήριξης τόσο στο έγκλημα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, σε στενό συντονισμό με το Πεντάγωνο, όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή (Συρία, Υεμένη, Ερυθρά Θάλασσα).

Παράλληλα, παζαρεύουν ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής και άλλης «βοήθειας».

Ο Νετανιάχου αναμενόταν να πραγματοποιήσει ομιλία στο Κογκρέσο αύριο Τετάρτη.

Αναχωρώντας για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι έδωσε νέα εντολή σε αντιπροσωπεία Ισραηλινών διαπραγματευτών να συνεχίσουν το παζάρι για συμφωνία απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αυτήν την Πέμπτη, σε συνεργασία με τους διαπραγματευτές Αιγύπτου και Κατάρ.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως θα ήταν πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μία δύναμη «ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους απευθύνει σχετική πρόσκληση η Παλαιστινιακή Αρχή.

Στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της ΕΕ θα συζητούσαν μεταξύ άλλων την πρόσφατη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, με την οποία μεταξύ άλλων κάλεσε το κράτος - δολοφόνο να τερματίσει το συντομότερο την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να δώσει αποζημιώσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή για τις καταστροφές που προκαλεί.

Πριν τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ ο Μπορέλ δήλωσε πως η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου συμπίπτει με τη θέση της ΕΕ, ότι δηλαδή η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι «τελείως παράνομη και πρέπει να τερματιστεί». Πρόκειται βέβαια για δήλωση καθαρής υποκρισίας, δεδομένης της διπλωματικής, πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης που δίνει εδώ και δεκαετίες η ΕΕ στο Ισραήλ ενώ αυτό αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό.

Στο μεταξύ, «σύννεφα» μαζεύτηκαν χτες πάνω από την κινεζική διπλωματική πρωτοβουλία να πραγματοποιηθούν αυτήν τη βδομάδα στο Πεκίνο ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες μεταξύ ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Φατάχ, για δεύτερη φορά από τον περασμένο Απρίλη.

Πληροφορίες του «Associated Press», που επικαλείται το παλαιστινιακό δίκτυο ειδήσεων ΡΝΝ, ανέφεραν ότι η Χαμάς αρνήθηκε διμερή συνάντηση με τη Φατάχ στο Πεκίνο και ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε η σύνθεση της αντιπροσωπείας, καθώς αντί για τον επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ορίστηκε επικεφαλής ο υπαρχηγός, Μαχμούντ Αλούλ, συνοδευόμενος από τον Μούσα Αμπού Μαρζούρκ και τον Φάθι Χάμαντ.

Χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Κίνα «θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες» συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη. Τόνισε δε πως η χώρα της πάντοτε υποστήριξε «τον στόχο της Παλαιστίνης για ενότητα και ανεξαρτησία».

Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, χτες ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, Χουσεΐν Αλ Σεΐχ, συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, συζητώντας μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Γάζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ