Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον

Επίσκεψη στις ΗΠΑ, με φόντο την 9μηνη γενοκτονία από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς, πραγματοποιεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του πλέκουν το εγκώμιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δεκάδες δισ. δολάρια στρατιωτικής υποστήριξης τόσο στο έγκλημα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, σε στενό συντονισμό με το Πεντάγωνο, όσο και στις πολεμικές επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή (Συρία, Υεμένη, Ερυθρά Θάλασσα).

Παράλληλα, παζαρεύουν ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής και άλλης «βοήθειας».

Ο Νετανιάχου αναμενόταν να πραγματοποιήσει ομιλία στο Κογκρέσο αύριο Τετάρτη.

Αναχωρώντας για τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι έδωσε νέα εντολή σε αντιπροσωπεία Ισραηλινών διαπραγματευτών να συνεχίσουν το παζάρι για συμφωνία απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, αυτήν την Πέμπτη, σε συνεργασία με τους διαπραγματευτές Αιγύπτου και Κατάρ.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως θα ήταν πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μία δύναμη «ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους απευθύνει σχετική πρόσκληση η Παλαιστινιακή Αρχή.

Στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της ΕΕ θα συζητούσαν μεταξύ άλλων την πρόσφατη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή, με την οποία μεταξύ άλλων κάλεσε το κράτος - δολοφόνο να τερματίσει το συντομότερο την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να δώσει αποζημιώσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή για τις καταστροφές που προκαλεί.

Πριν τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ ο Μπορέλ δήλωσε πως η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου συμπίπτει με τη θέση της ΕΕ, ότι δηλαδή η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι «τελείως παράνομη και πρέπει να τερματιστεί». Πρόκειται βέβαια για δήλωση καθαρής υποκρισίας, δεδομένης της διπλωματικής, πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης που δίνει εδώ και δεκαετίες η ΕΕ στο Ισραήλ ενώ αυτό αιματοκυλά τον Παλαιστινιακό λαό.

Στο μεταξύ, «σύννεφα» μαζεύτηκαν χτες πάνω από την κινεζική διπλωματική πρωτοβουλία να πραγματοποιηθούν αυτήν τη βδομάδα στο Πεκίνο ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες μεταξύ ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Φατάχ, για δεύτερη φορά από τον περασμένο Απρίλη.

Πληροφορίες του «Associated Press», που επικαλείται το παλαιστινιακό δίκτυο ειδήσεων ΡΝΝ, ανέφεραν ότι η Χαμάς αρνήθηκε διμερή συνάντηση με τη Φατάχ στο Πεκίνο και ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε η σύνθεση της αντιπροσωπείας, καθώς αντί για τον επικεφαλής της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ορίστηκε επικεφαλής ο υπαρχηγός, Μαχμούντ Αλούλ, συνοδευόμενος από τον Μούσα Αμπού Μαρζούρκ και τον Φάθι Χάμαντ.

Χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Κίνα «θα συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες» συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη. Τόνισε δε πως η χώρα της πάντοτε υποστήριξε «τον στόχο της Παλαιστίνης για ενότητα και ανεξαρτησία».

Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, χτες ο γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, Χουσεΐν Αλ Σεΐχ, συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή, Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, συζητώντας μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ