Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Μεγάλη ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα ρίχνει «λάδι στη φωτιά»

Ελληνική εμπλοκή: Είχε προηγηθεί συνεκπαίδευση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με το Ισραήλ για πτήσεις «μεγάλου βεληνεκούς»

Μετά το ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα
Μετά το ισραηλινό πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα
Σε μεγάλη αεροπορική επίθεση εναντίον της Υεμένης, με νεκρούς και τραυματίες, συγκεκριμένα ενάντια στο λιμάνι Χοντέιντα και σε αποθήκες καυσίμων, προχώρησε για πρώτη φορά το Ισραήλ, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της Μέσης Ανατολής, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη.

Οι ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) και είχαν πάρει το «πράσινο φως» από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, μετά την επίθεση drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ, που προκάλεσε τον θάνατο ενός 50χρονου Ισραηλινού και τον τραυματισμό άλλων 10.

«Δεκάδες» ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ορισμένα από τα οποία είχαν συμμετάσχει σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια με την Ελλάδα στο Αιγαίο (μόλις πριν περίπου ένα δίμηνο) εξαπέλυσαν επιθέσεις στο λιμάνι Χοντέιντα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 80 άλλων και μεγάλη πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμων που μαινόταν χτες, για τρίτο 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth» (Γιεντιότ Αχαρονότ)που επικαλείται καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές, η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Μακρύ Χέρι» έγινε με τη συμμετοχή αξιωματικών και εφέδρων της πολεμικής αεροπορίας που πιλοτάρισαν μαχητικά F-35 και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Boeing 707 (Ram) διανύοντας μία απόσταση περίπου 1.800 χλμ. για να φτάσουν στους στόχους τους.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως η επίθεση ήταν «η πιο απομακρυσμένη από το Ισραήλ εξουδετέρωση στόχου στην Ιστορία της πολεμικής αεροπορίας». Ισχυρίστηκε δε ότι είναι οι Υεμενίτες Χούθι αυτοί που «τους τελευταίους μήνες ...προσπαθούν να διαταράξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής», ενώ στην πραγματικότητα το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα και οι επιθέσεις του Ισραήλ σε χώρες της περιοχής είναι αυτά που βάζουν μπουρλότο...

Ακολούθησαν δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ που κάλεσε τις χώρες της Μέσης Ανατολής να δουν «πολύ προσεκτικά τις φλόγες στην Χοντέιντα»... Εκτίμησε πως το Ισραήλ από τη μία πλευρά πέτυχε να καταστρέψει ένα στρατηγικό σημείο «ύψιστης οικονομικής σημασίας» για τους Χούθι και από την άλλη έστειλε «ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση».

Με νέα αντίποινα απειλούν οι Χούθι

Οι Χούθι από την πλευρά τους προειδοποίησαν με «τεράστια αντίποινα», αναφέροντας πως το λιμάνι της Χάιφα θα είναι «ο επόμενος στόχος» και πως θα πληγούν «ζωτικής σημασίας στόχοι εντός της σιωνιστικής οντότητας».

Ανέφεραν επίσης πως οι επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ θα γίνονται ώσπου το τελευταίο να σταματήσει τον πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

«Δεν θα σταματήσουμε να συμπαραστεκόμαστε στα αδέλφια μας στη Γάζα, οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες» ανέφερε ο Γιαχία Σάρι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

Η ελληνική εμπλοκή

Και σε αυτή την κλιμάκωση του πολέμου από το Ισραήλ, η κυβέρνηση της Ελλάδας συμμετείχε στο ρόλο του «πρωτοπαλίκαρου», για τα συμφέροντα των ελληνικών εφοπλιστικών και άλλων συμφερόντων, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε πιθανά αντίποινα.

Οι πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth επισημαίνουν πως η πρόσφατη κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ περιλάμβανε σενάριο πτήσεων μεγάλου βεληνεκούς, με εναέριο ανεφοδιασμό, προκειμένου να πληγούν χώρες πέρα από την ισραηλινή επικράτεια, όπως η Υεμένη.

Παρόμοιες πληροφορίες ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 21 Ιούλη, κατά το οποίο το σχέδιο επίθεσης στη Χοντέιντα ήταν ένα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη «συνεκπαίδευση» της ισραηλινής και ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τον περασμένο Μάιο, νοτίως της Κρήτης που δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα «για λόγους ασφαλείας».

Αναχαίτιση τάνκερ των ΗΑΕ από Ιρανούς

Δεξαμενόπλοιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) υπό σημαία Τόγκο που μετέφερε 1.500 τόνους ναυτιλιακό πετρέλαιο αναχαίτισαν την Κυριακή οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης».

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey, το σκάφος είχε φορτώσει το καύσιμο στα ανοικτά των ακτών του Ιράκ και είχε προορισμό τη Σάρτζα των ΗΑΕ, όταν αναχαιτίστηκε 61 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ιρανικού λιμανιού Μπουσέρ. Εκτοτε δεν έγινε σαφές τι απέγινε το σκάφος ή ποια πορεία ακολούθησε.

Χτες, εξάλλου, η Κεντρική Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (CENTCOM) επιβεβαίωσε την καταστροφή τεσσάρων μη επανδρωμένων πλοίων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα στη διάρκεια επίθεσης επειδή «αποτελούσαν επικείμενη απειλή σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ