Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεργασίες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ενώ δυναμώνει η αντιπαράθεση

Copyright 2024 The Associated

Με φόντο τη μεγάλη όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ και τις διεργασίες ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών - στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται και οι όροι της αντιπαράθεσης με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο - καθώς και τη δυσμενή κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις στο στρατιωτικό πεδίο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναθερμαίνονται διεργασίες για το ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, καθώς η κινητικότητα αυτή στην πραγματικότητα αφορά το ενδεχόμενο ενός προσωρινού και εύθραυστου συμβιβασμού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία στην Ουκρανία, όλες οι πλευρές λαμβάνουν μέτρα στρατιωτικής ενίσχυσης και «πολεμικής οικονομίας», προετοιμαζόμενες για μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες καταγράφονται μεταξύ άλλων η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα, οι νέες δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας σε μία νέα «ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής», τα σχόλια του Κρεμλίνου σε σχέση με τα παραπάνω, η επικοινωνία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, με τον Β. Ζελένσκι, καθώς και οι τοποθετήσεις άλλων Ουκρανών αξιωματούχων, όπως ο δήμαρχος Κιέβου, Β. Κλίτσκο, για το ενδεχόμενο ενός «επώδυνου» συμβιβασμού με εδαφικές παραχωρήσεις, που θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ στην Κίνα και τοποθέτηση Ζελένσκι

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μεταβαίνει από σήμερα μέχρι τις 26 Ιούλη στην Κίνα, ύστερα από πρόσκληση του Πεκίνου, για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

«Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η αναζήτηση μέσων για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα και ο ρόλος της Κίνας στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης», αναφέρει ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα δεν συμμετείχε στην «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» τον περασμένο μήνα στην Ελβετία, στην οποία δεν είχε προσκληθεί η Μόσχα, με το Πεκίνο να επισημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές «ειρηνευτικές» συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Τον Φλεβάρη του 2023 η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο «12 σημείων» για «πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το οποίο προβλέπει κατάπαυση πυρός και επανέναρξη «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, χωρίς να θέτει θέμα αποχώρησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία.

Στο τέλος της περασμένης βδομάδας, σε συνέντευξή του στο BBC κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανέφερε ότι «αν είμαστε ενωμένοι και ακολουθήσουμε για παράδειγμα τη μορφή της Ειρηνευτικής Συνόδου Κορυφής, μπορούμε να τελειώσουμε το θερμό στάδιο του πολέμου. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να το κάνουμε έως το τέλος αυτής της χρονιάς». «Το σχέδιο θα είναι έτοιμο», σημείωσε, χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία για αυτό.

Καθώς βέβαια οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο δεν συνηγορούν σε πορεία ανακατάληψης ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, αντίθετα οι τελευταίες αυξάνουν την πίεσή τους και καταλαμβάνουν νέα εδάφη, ο Ζελένσκι παρέπεμψε σε «διπλωματική διευθέτηση».

Οι «σύμμαχοι» της Ουκρανίας θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα, πρόσθεσε, «ώστε η Ρωσία να συμφωνήσει να καθίσει και να σκεφτεί για το τέλος του πολέμου».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα εδάφη πρέπει να κατακτηθούν με τη βία. Πιστεύω ότι η δύναμη της διπλωματίας μπορεί να βοηθήσει», επισήμανε, προσθέτοντας ότι μια πιο αδύναμη Ρωσία στο πεδίο της μάχης θα βάλει την Ουκρανία σε ισχυρότερη θέση στις διαπραγματεύσεις.

«Εάν ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία, πιστεύω ότι είναι δυνατόν να συμφωνήσει σε μια διπλωματική διευθέτηση», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι σε μία δεύτερη «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, αν το σχέδιο είναι τελείως έτοιμο και η Ρωσία είναι έτοιμη να το συζητήσει και να συμφωνήσει για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με την Χάρτα του ΟΗΕ, τότε θα είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, μαζί με τους εταίρους μας, με αντιπροσώπους της Ρωσίας».

Ερωτώμενος αν είναι διατεθειμένος σε ένα τέτοιο πλαίσιο να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν - κάτι που το καθεστώς Ζελένσκι έχει τυπικά απαγορεύσει με σχετική νομοθεσία - ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε ότι θα μιλήσει «με οποιονδήποτε έχει την εξουσία στη Ρωσία».

«Είτε είναι ο Πούτιν είτε όχι, τι διαφορά έχει, ας είμαστε ειλικρινείς», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Μόσχα θα δει την επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ στην Κίνα υπό το πρίσμα της στρατηγικής της σχέσης με το Πεκίνο, δήλωσε από την πλευρά της Ρωσίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

«Οι σχέσεις μας με την Κίνα θα είναι το κύριο ζήτημα εδώ. Καθοδηγούμαστε από το γενικό υπόβαθρο των διμερών μας σχέσεων, τη γενική ατμόσφαιρα στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του Β. Ζελένσκι για την πιθανότητα συνομιλιών με τη Μόσχα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι «γενικά, φυσικά, αυτό είναι καλύτερο από δηλώσεις ότι αποκλείονται οποιεσδήποτε επαφές με τη ρωσική πλευρά και με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους».

Πρόσθεσε δε ότι «το να μιλάει κανείς με τον έναν ή τον άλλον τόνο για διάλογο είναι πολύ καλύτερο από το να μιλάει για την πρόθεση να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

«Αλλά δεν μπορούμε ακόμη να κρίνουμε τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτά τα λόγια», επισήμανε ο Πεσκόφ, «ποια συγκεκριμένα σχέδια συζητούνται και ποιες ενέργειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, εάν η συζήτηση είναι σοβαρή». «Εδώ θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, εάν υπάρχουν».

Η Μόσχα δηλώνει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, με τον Ρώσο Πρόεδρο να θέτει ωστόσο ως βασικούς όρους την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις και η Μόσχα έχει ανακηρύξει την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία - και να εγγυηθεί η Ουκρανία ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο, βέβαια, απορρίπτει το βασικό στοιχείο της «ειρηνευτικής φόρμουλας» του Ζελένσκι, δηλαδή την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη.

«Εδαφικός συμβιβασμός», δημοψήφισμα και κυβέρνηση «εθνικής ενότητας»

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα ανάμεσα στη συνέχιση του καταστροφικού πολέμου ή έναν «εδαφικό συμβιβασμό» με τη Ρωσία, ο οποίος όπως ανέφερε ενδέχεται να χρειαστεί να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Οποιοδήποτε σενάριο για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία θα θέσει τεράστιες προκλήσεις για τον Ουκρανό Πρόεδρο, είπε.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο που θα φέρει νέους θανάτους και καταστροφές ή να εξετάσει έναν εδαφικό συμβιβασμό με τον Πούτιν; Και σε αυτή την περίπτωση, τι είδους πίεση θα ασκηθεί από την Αμερική αν κερδίσει ο Τραμπ; Και πώς θα εξηγήσουμε στη χώρα ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση τμημάτων της επικράτειάς μας, οι μάχες για τη διατήρηση των οποίων στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ηρώων μας; Οποιο βήμα κι αν κάνει, ο Πρόεδρός μας κινδυνεύει να αυτοκτονήσει πολιτικά», εκτίμησε ο Κλίτσκο.

«Ο Ζελένσκι πιθανότατα θα πρέπει να καταφύγει σε δημοψήφισμα, δεν νομίζω ότι μπορεί μόνος του να καταλήξει σε τόσο οδυνηρές και σημαντικές συμφωνίες χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», επισήμανε.

Υποστήριξε δε ότι ο σχηματισμός μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», φέρνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας.

Σημειωτέον ότι ο Κλίτσκο θεωρείται πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι και καταγράφεται ως ένας πιθανός επόμενος Πρόεδρος της χώρας, με τον ίδιο πάντως να τονίζει στην εν λόγω συνέντευξη ότι θεωρεί άστοχη τη διεξαγωγή εκλογών σε αυτό το σημείο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι

Την περασμένη Παρασκευή, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ καλό τηλεφώνημα».

Σε διαδικτυακή ανάρτησή του ο Τραμπ ανέφερε ότι ως Πρόεδρος των ΗΠΑ «θα φέρει ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσει τον πόλεμο που έχει στοιχίσει τόσες ζωές». «Και οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συναντηθούν και να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα τερματίσει τη βία και θα ανοίξει έναν δρόμο προς την ευημερία», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του σε δική του ανάρτηση ανέφερε ότι συνεχάρη τον Τραμπ για την εξασφάλιση της προεδρικής υποψηφιότητας, καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και συμφώνησε να κανονίσει μια συνάντηση μαζί του για να συζητήσει «ποια βήματα μπορούν να κάνουν την ειρήνη δίκαιη και πραγματικά διαρκή».

Μία μέρα μετά, σε προεκλογική ομιλία στο Μίσιγκαν, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε ότι εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβρη «θα αποτρέψει να συμβεί ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και ότι θα «τακτοποιήσει» τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Είστε πολύ κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα αποκαταστήσω ένα πράγμα που ονομάζεται ειρήνη μέσω της δύναμης».

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της ΕΕ ανανέωσε χτες για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2014 και έχουν ενισχυθεί με άλλα 14 πακέτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 μέχρι σήμερα.

Η δε Ρωσία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση των δασμών που επιβάλλονται σε εισαγόμενα καταναλωτικά αγαθά τα οποία παράγονται σε χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Στην Ουκρανία η 3η γερμανική συστοιχία «Patriot»

Ο Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έφτασε από τη Γερμανία στην Ουκρανία η τρίτη συστοιχία του αμερικανικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και η προστασία μας δεν είναι επ' ουδενί εγγυημένη», καθώς το Κίεβο ζητά περισσότερες τέτοιες συστοιχίες.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν εδαφικά κέρδη, ανακοινώνοντας τις τελευταίες μέρες την κατάληψη μεταξύ άλλων των χωριών Κρασνοχορίβκα, δυτικά της πόλης Ντονέτσκ, Rozivka στην περιοχή του Λουγκάνσκ και Pishchane Nizhne στην περιοχή του Χαρκόβου.

Το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία εξαπέλυσε την πέμπτη επίθεση με drones στο Κίεβο μέσα σε δύο βδομάδες, ενώ η στρατιωτική διοίκηση στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι δήλωσε ότι ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε κρίσιμης σημασίας υποδομή στην επαρχία Σοστκίνσκι.

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αλ. Σίρσκι, δήλωσε επίσης χτες ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ, ενός σημαντικού κόμβου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Νέο επεισόδιο μεταξύ αεροσκαφών ΗΠΑ και Ρωσίας

Στο μεταξύ, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εμπόδισαν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52Ν των ΗΠΑ να παραβιάσουν τον ρωσικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, όταν «τα ρωσικά μαχητικά πλησίασαν, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ απομακρύνθηκαν» και «τα ρωσικά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στα αεροδρόμια της χώρας τους», ενώ «αποφεύχθηκε η παραβίαση των ρωσικών κρατικών συνόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ