Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι αντιδράσεις για την «ειρηνευτική αποστολή» Ορμπαν

Φουντώνουν οι κόντρες στους κόλπους της ΕΕ γύρω από τις εξελίξεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό τη σκιά των επισκέψεων του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν σε Ουκρανία, Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ως αποτέλεσμα της στάσης της Ουγγαρίας στον πόλεμο στην Ουκρανία αποφασίστηκε να συγκληθεί η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες αντί της Βουδαπέστης, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Ο Μπορέλ είπε ότι πρόκειται για μια «συμβολική» συνέπεια προς την Ουγγαρία, μετά το ταξίδι του Ορμπαν στη Μόσχα χωρίς την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ. Των ανακοινώσεων προηγήθηκε κλειστή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ, ενώ σε ανάρτησή του ο Μπορέλ έγραψε ότι «τα κράτη - μέλη της ΕΕ επέκριναν κατά συντριπτική πλειοψηφία την έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας από πλευράς της Ουγγαρίας».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες οι χώρες της ΕΕ - εκτός της Σλοβακίας - είχαν καταδικάσει τις συναντήσεις του Ορμπαν. Τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι υπουργοί τους δεν θα παραστούν στις άτυπες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας εντός της Ουγγαρίας, ενώ η Αυστρία έχει αποστασιοποιηθεί από το μποϊκοτάζ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε με τη σειρά της ότι οι επίτροποί της δεν θα συμμετάσχουν στις άτυπες συναντήσεις ώστε οι Βρυξέλλες να εκπροσωπούνται από ανώτερα στελέχη, σε μια απόφαση που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ελήφθη χωρίς διαβούλευση με τις κυβερνήσεις.

Ακόμα, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν κατά τη Σύνοδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά και σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου, ειδικά στον τομέα της αεράμυνας, όπου - θυμίζουμε - συνεχίζεται και το παζάρι για την αποστολή ελληνικών S-300. Στη συζήτηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει η ΕΕ να εστιάζει στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις όποιες εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συναντήθηκαν επίσης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Νάντια Καλβίνο, και συζήτησαν για τον ρόλο της ΕΤΕπ στην προώθηση των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη χορήγηση, μέσω του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη», κονδυλίων ύψους 15 και 10 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Μαυριτανίας και της Αρμενίας αντίστοιχα. Μάλιστα, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας λαμβάνουν για πρώτη φορά χρηματοδότηση από την ΕΕ με σκοπό «την επιτάχυνση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών της σε περίπτωση πιθανής μελλοντικής συμμετοχής της χώρας σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύσσονται από την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ