ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
«Οσοι σώθηκαν, σώθηκαν από μόνοι τους»

Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης των συγγενών των θυμάτων στην 6η μαύρη επέτειο, την περασμένη Τρίτη 23 Ιούλη

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης των συγγενών των θυμάτων στην 6η μαύρη επέτειο, την περασμένη Τρίτη 23 Ιούλη
Συνεχίστηκαν την Παρασκευή στο Εφετείο οι καταθέσεις μαρτύρων που έζησαν την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και συγγενείς θυμάτων που βιώνουν αβάσταχτο πόνο. Εξι χρόνια μετά το έγκλημα αυτό, και μετά την απαράδεκτη απόφαση της πρωτοβάθμιας δίκης που έριχνε στα μαλακά τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, επαναλαμβάνεται η δίκη, ωστόσο οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πλημμελήματα, που προδιαγράφει χαμηλές ποινές.

Οι περισσότερες μαρτυρίες καταγράφουν τις ευθύνες όλου του κρατικού μηχανισμού που τους άφησε αβοήθητους. Η Δήμητρα Κατσορίδα, που βρέθηκε επί ώρες στη θάλασσα και διασώθηκε τελικά από αλιευτικό, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Βγήκα με το αυτοκίνητο γύρω στις 18.30 και είδα δύο δέντρα να φλέγονται. Αποφάσισα να πάω στη θάλασσα. Να σας πω την αλήθεια, εκείνη την στιγμή, η τελική μου επιλογή ήταν "καλύτερα πνιγμένη παρά καμένη"...», ανέφερε. Η διασωθείσα ισχυρίστηκε ότι το Λιμενικό, μέσω του τοπικού λιμενάρχη, γνώριζε από τις 7 παρά, εκείνο το απόγευμα, ότι βρίσκονταν άνθρωποι στην θάλασσα πλην όμως δεν αντέδρασε για τη διάσωσή τους. Μάλιστα, ανέφερε πως όταν βρέθηκε στο νερό ήταν πολλοί γύρω της και ότι υπολόγισε πως υπήρχαν 700 με 1.000 άνθρωποι στη θάλασσα. «Ηταν όλοι αυτοί που από τα παλιά ήξεραν ότι αν συνέβαινε κάτι έπρεπε να πάμε στη θάλασσα».

Οι καταθέσεις της χήρας και των δύο παιδιών του Παύλου Τσαρμπου, που απανθρακώθηκε, είναι επίσης συγκλονιστικές: «Το ίδιο μας το κράτος μάς κήρυξε τον πόλεμο. Τρέχαμε πανικόβλητοι. Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε, τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα. Με πεταμένες σάρκες κολυμπούσαν επί ώρες. Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους. Πού ζούμε; Είμαστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Ελεος», ανέφερε η χήρα του εκλιπόντος.

Από την πλευρά τους ο γιος και η κόρη του Παύλου Τσαρμπου είπαν: «Θέλουμε να ξέρουμε ποιος ευθύνεται. Βλέπουμε να πετάνε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εμάς καταστράφηκε η ζωή μας. Χάθηκαν άνθρωποι γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση και καμιά μέριμνα».

Η αδελφή του Γρηγόρη Φύτρου, που χάθηκε με τα δύο ανήλικα παιδιά του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η οδός διαφυγής έγινε θανάσιμη παγίδα για τον αδελφό μου και τα παιδιά του. Η ανιψιά μου βρέθηκε στο κενό. Στο κτήμα Φράγκου ο αδελφός μου, ο γιος του και τόσοι άλλοι άνθρωποι...».

Η μητέρα και η ανιψιά της Παναγιώτας Μαλαίνου προσπάθησαν μαζί να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, αλλά χωρίστηκαν στη θάλασσα. Οπως είπε: «Οσοι σώθηκαν, σώθηκαν μόνοι τους. Οσοι κάηκαν, κάηκαν μόνοι τους... Ηταν όλα διαλυμένα εκείνη τη νύχτα».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΑΠΟ «PREDATOR» KAI EYΠ
Νέα στοιχεία δείχνουν κοινό κέντρο

Δημοσίευμα της ιστοσελίδας insidestory.gr, που ισχυρίζεται ότι έχει πρόσβαση στην έρευνα που γίνεται μετά την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων με το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator», αναφέρει ότι αυτό το σύστημα και η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχαν κοινούς στόχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη διασταύρωση της λίστας των προσώπων που μολύνθηκαν με το παράνομο λογισμικό, την οποία συνέταξε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από τα 87 πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από το «Predator» για τα 27 είχε εκδοθεί τουλάχιστον μία διάταξη άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ, γεγονός που δείχνει ότι «οι νομότυπες (και συχνά καταχρηστικές) επισυνδέσεις και οι παράνομες παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και είναι σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου».

Ανάμεσα στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης υποκλοπής επικοινωνιών βρίσκονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, αλλά και ένας εφοριακός, ένας εισαγγελέας και μια τραπεζικός.

Και αυτοί οι στόχοι φαίνεται να είναι η «κορυφή του παγόβουνου», αφού οι χιλιάδες «νόμιμες» επισυνδέσεις της ΕΥΠ κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την υπόθεση του «Predator», επιβεβαιώνουν ότι «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ, την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

ΚΚΕ: Οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν το αντιδραστικό νομικό θεσμικό πλαίσιο που εντείνει τη μαζική παρακολούθηση

Σε σχόλιό του το Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ καταγγέλλει και αναδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια: Ενα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στο κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, για να προωθούν με όλα τα μέσα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που υπηρετούν.

Αυτό το σάπιο πλαίσιο "προστασίας της εθνικής ασφάλειας" έστρωσε το έδαφος και στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι ευθύνες της οποίας για τις παρακολουθήσεις είναι τεράστιες και αδιαμφισβήτητες. Αυτή είναι η "ταμπακιέρα", για την οποία τα άλλα κόμματα δεν μιλούν: Το κρατικό δόγμα "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων", που έχει τη σφραγίδα και στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Γι' αυτό τέτοιου είδους λογισμικά, με βάση Κανονισμούς και κατευθύνσεις της ΕΕ, έκαναν τον "γύρο της Ευρώπης", με αντίστοιχα σκάνδαλα να αποκαλύπτονται σε δεκάδες χώρες. Το κρίσιμο είναι ότι αυτό το αντιδραστικό οπλοστάσιο βάζει σταθερά στο στόχαστρο τον λαό και τη νεολαία, τις διεκδικήσεις τους, το κίνημα και τις ιδέες που ενοχλούν το κεφάλαιο, το κράτος και τις κυβερνήσεις του. Ειδικά σήμερα, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί "χτυπάνε κόκκινο" και στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή, ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, ενάντια στο σύστημα και σε όλους τους μηχανισμούς του».

Πολύνεκρο δυστύχημα στη Μεσσηνία

Τέσσερις νεκροί - ένας πατέρας με το 11μηνο βρέφος του, μια 12χρονη και ένας ηλικιωμένος - και άλλοι τέσσερις βαριά τραυματίες είναι το αποτέλεσμα του πολύ σοβαρού αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στην Επαρχιακή Οδό Κυπαρισσίας - Πύργου, στην περιοχή της Ελαίας Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, μια νταλίκα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου χωρίς διαχωριστική νησίδα και συγκρούστηκε με τρία διερχόμενα ΙΧ οχήματα, όπου επέβαιναν οι άτυχοι επιβάτες.

Ο οδηγός της νταλίκας φέρεται να έχασε τον έλεγχο του οχήματος για άγνωστο λόγο, ενώ κατευθυνόταν προς Κυπαρισσία, με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να «διπλώσει» και να επέλθει η μοιραία σύγκρουση. Για πολλές ώρες ο δρόμος παρέμενε κλειστός.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΒΑΖ
Αρνούνται τις κατηγορίες οι κατηγορούμενοι

Αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στις απολογίες τους, τα δύο αδέλφια που κάθονται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος.

Ο μεγαλύτερος αδελφός ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στο βήμα και ισχυρίστηκε ότι με το βαν του βρέθηκε τυχαία στην περιοχή του Αλίμου μοιράζοντας φυλλάδια τον Απρίλη του 2022.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, παίρνοντας τον λόγο, ξεκαθάρισε πως αρνείται και ο ίδιος την εμπλοκή του στη δολοφονία και μίλησε για την οικογένειά του λέγοντας πως όλοι είναι βιοπαλαιστές.

Αναφερόμενος δε στις σχέσεις του με πρόσωπα που έχουν δολοφονηθεί και είχαν σχέση με προστασία σημείωσε: «Ποτέ δεν είχα σχέση με οργανωμένο έγκλημα και Greek mafia».

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την εισαγγελική πρόταση για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ