Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
«Οσοι σώθηκαν, σώθηκαν από μόνοι τους»

Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης των συγγενών των θυμάτων στην 6η μαύρη επέτειο, την περασμένη Τρίτη 23 Ιούλη

Eurokinissi

Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις μνήμης των συγγενών των θυμάτων στην 6η μαύρη επέτειο, την περασμένη Τρίτη 23 Ιούλη
Συνεχίστηκαν την Παρασκευή στο Εφετείο οι καταθέσεις μαρτύρων που έζησαν την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και συγγενείς θυμάτων που βιώνουν αβάσταχτο πόνο. Εξι χρόνια μετά το έγκλημα αυτό, και μετά την απαράδεκτη απόφαση της πρωτοβάθμιας δίκης που έριχνε στα μαλακά τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, επαναλαμβάνεται η δίκη, ωστόσο οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν πλημμελήματα, που προδιαγράφει χαμηλές ποινές.

Οι περισσότερες μαρτυρίες καταγράφουν τις ευθύνες όλου του κρατικού μηχανισμού που τους άφησε αβοήθητους. Η Δήμητρα Κατσορίδα, που βρέθηκε επί ώρες στη θάλασσα και διασώθηκε τελικά από αλιευτικό, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Βγήκα με το αυτοκίνητο γύρω στις 18.30 και είδα δύο δέντρα να φλέγονται. Αποφάσισα να πάω στη θάλασσα. Να σας πω την αλήθεια, εκείνη την στιγμή, η τελική μου επιλογή ήταν "καλύτερα πνιγμένη παρά καμένη"...», ανέφερε. Η διασωθείσα ισχυρίστηκε ότι το Λιμενικό, μέσω του τοπικού λιμενάρχη, γνώριζε από τις 7 παρά, εκείνο το απόγευμα, ότι βρίσκονταν άνθρωποι στην θάλασσα πλην όμως δεν αντέδρασε για τη διάσωσή τους. Μάλιστα, ανέφερε πως όταν βρέθηκε στο νερό ήταν πολλοί γύρω της και ότι υπολόγισε πως υπήρχαν 700 με 1.000 άνθρωποι στη θάλασσα. «Ηταν όλοι αυτοί που από τα παλιά ήξεραν ότι αν συνέβαινε κάτι έπρεπε να πάμε στη θάλασσα».

Οι καταθέσεις της χήρας και των δύο παιδιών του Παύλου Τσαρμπου, που απανθρακώθηκε, είναι επίσης συγκλονιστικές: «Το ίδιο μας το κράτος μάς κήρυξε τον πόλεμο. Τρέχαμε πανικόβλητοι. Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε, τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα. Με πεταμένες σάρκες κολυμπούσαν επί ώρες. Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους. Πού ζούμε; Είμαστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Ελεος», ανέφερε η χήρα του εκλιπόντος.

Από την πλευρά τους ο γιος και η κόρη του Παύλου Τσαρμπου είπαν: «Θέλουμε να ξέρουμε ποιος ευθύνεται. Βλέπουμε να πετάνε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και εμάς καταστράφηκε η ζωή μας. Χάθηκαν άνθρωποι γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση και καμιά μέριμνα».

Η αδελφή του Γρηγόρη Φύτρου, που χάθηκε με τα δύο ανήλικα παιδιά του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η οδός διαφυγής έγινε θανάσιμη παγίδα για τον αδελφό μου και τα παιδιά του. Η ανιψιά μου βρέθηκε στο κενό. Στο κτήμα Φράγκου ο αδελφός μου, ο γιος του και τόσοι άλλοι άνθρωποι...».

Η μητέρα και η ανιψιά της Παναγιώτας Μαλαίνου προσπάθησαν μαζί να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι, αλλά χωρίστηκαν στη θάλασσα. Οπως είπε: «Οσοι σώθηκαν, σώθηκαν μόνοι τους. Οσοι κάηκαν, κάηκαν μόνοι τους... Ηταν όλα διαλυμένα εκείνη τη νύχτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ