ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Μέσα σε 12 μέρες χάθηκαν 4 εργαζόμενοι!

Καθοριστικός παράγοντας η εντατικοποίηση σε συνθήκες καύσωνα και οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας

Τρεις ακόμα εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο. Μαζί με τον θάνατο του 63χρονου συνταξιούχου - εργαζόμενου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 24/7, ο αριθμός των νεκρών εργαζομένων ανεβαίνει στους 4 μέσα σε διάστημα 12 περίπου ημερών.

Καθένα από αυτά τα «ατυχήματα» είναι ατράνταχτη απόδειξη ότι για τους εργοδότες τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια είναι εμπόδιο στην κερδοφορία τους και ότι η ασύδοτη δράση τους, με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης, μεγαλώνει με κάθε νέο αντεργατικό νόμο που προωθούν οι κυβερνήσεις τους.

Σε αποθήκη της «Σκλαβενίτης»

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η ΔΑΣ «Σκλαβενίτη» σε ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τον θάνατο εργαζόμενου που δούλευε σε αποθήκη της «Σκλαβενίτης» στο Καματερό. Το θανατηφόρο σημειώθηκε, όπως ενημέρωσαν συνάδελφοί του το Σωματείο, στις 18 Ιούλη, δηλαδή σε συνθήκες καύσωνα.

Ο Σύλλογος την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε παρέμβαση στον συγκεκριμένο χώρο για να διαπιστώσει ότι «η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 40 βαθμούς, τα κλιματιστικά ακόμα και μία βδομάδα μετά τον θάνατό του παραμένουν στα κουτιά τους και δεν έχουν τοποθετηθεί! Οι συνάδελφοί του συνεχίζουν να δουλεύουν στον ίδιο χώρο χωρίς να έχει παρθεί κανένα μέτρο (...) Ολοι καταλαβαίνουμε ότι, αν σε αυτές τις συνθήκες προστεθούν η εντατικοποίηση, οι πιέσεις για να βγει η δουλειά, τα σερί 6ήμερα, τα ωράρια και προγράμματα - λάστιχο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχήματα, αλλά για συνειδητά εργοδοτικά εγκλήματα».

Από τη διαμαρτυρία στο Καματερό
Από τη διαμαρτυρία στο Καματερό
Αναφέρει επίσης το εξοργιστικό γεγονός ότι «ο άτυχος συνάδελφός μας στην "Σκλαβενίτης" ψυχορραγούσε πάνω από δύο ώρες μέσα στην αποθήκη του καταστήματος, περιμένοντας να έρθει το ασθενοφόρο!». Το σωματείο τονίζει ότι το 2024 «δεν μπορεί να δουλεύουμε χωρίς κλιματισμό και εξαερισμό, μέσα σε τρώγλες, με απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά μας. Δεν μπορεί ο γιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφαλείας να είναι μόνο στα χαρτιά». Χτες το σωματείο προχώρησε σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Από τη μεριά της, η ΔΑΣ υπογραμμίζει τα εξής: «Ενώ ήδη υπήρχαν πολλά ερωτήματα σχετικά με την όλη διαχείριση του περιστατικού, ήρθε η στάση της διεύθυνσης του καταστήματος να γεννήσει κι άλλα. Στην παρέμβασή μας δήλωσε πως ο εργαζόμενος "έφυγε από τον χώρο εργασίας χωρίς τις αισθήσεις του αλλά όχι νεκρός" και το ότι μια βδομάδα μετά το συμβάν "περιμένει να ενημερωθεί για την αιτία θανάτου από τους... οικείους του θύματος". Απορίας άξιο βέβαια είναι και το γεγονός πως οι εργαζόμενοι του καταστήματος, που δεν πρόλαβαν καλά καλά να μάθουν το όνομα του καινούριου συναδέλφου, έχουν ενημερωθεί για το ιατρικό του ιστορικό και για τα προβλήματα υγείας που είχε. Ξεκαθαρίζουμε: Να ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ να επικαλεστούν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας για να επισκιάσουν τις συνθήκες που δούλευε ο συνάδελφος! Ως νέα πρόσληψη ο ιατρός Εργασίας όφειλε να ήταν ενήμερος και να είχε δώσει κάρτα καταλληλότητας».

Χτες το απόγευμα, συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργαζόμενου, άλλοι εργαζόμενοι σε καταστήματα και αποθήκες της αλυσίδας και σε χώρους του εμπορίου, κάτοικοι της περιοχής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στο Καματερό.

«Στον βωμό του κέρδους θυσία οι ζωές μας. Δεν είναι ατυχήματα, είναι εργοδοτικά εγκλήματα», ήταν το μήνυμα που έστειλαν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές».

Με την ανακοίνωση που μοίρασαν στους πελάτες και στο προσωπικό απαίτησαν μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, να πάψουν οι «ανθρωποθυσίες» στον βωμό του κέρδους.

Την οργή των εργαζομένων, δίπλα στην αισχρή στάση της εργοδοσίας, προκάλεσε η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο. «Θα έπρεπε να ήταν εδώ τις προηγούμενες μέρες όταν ο συνάδελφος έφυγε όπως έφυγε», κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Ντίνα Γκογκάκη, και απαίτησε να αποχωρήσουν.

«Μία βδομάδα μετά οι συνθήκες παραμένουν ίδιες», σχολίασε ο Μιλτιάδης Κρητικός, αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου και εργαζόμενος στη «Σκλαβενίτης». Η κινητοποίηση συνεχίστηκε μέσα στο κατάστημα, με την απαίτηση να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στο αεροδρόμιο Ζακύνθου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τον θάνατο 38χρονου εργαζόμενου στο αεροδρόμιο του νησιού. Ο θάνατος σημειώθηκε την τελευταία βδομάδα του πρόσφατου καύσωνα. Ο εργαζόμενος, αναφέρει το ΕΚ, αποχώρησε από την εργασία του, στην πίστα του αεροδρομίου, κάτω από συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, γιατί αισθάνθηκε αδιαθεσία και διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Παρά τη μάχη που έδωσαν οι γιατροί να τον κρατήσουν στη ζωή, κατέληξε. Η γνωμάτευση αναφέρει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Το ΕΚ απαιτεί από υπουργείο Εργασίας και Επιθεώρηση Εργασίας να ελεγχθεί εάν υπάρχει γιατρός Εργασίας στο αεροδρόμιο και αν ο συνάδελφος είχε εξεταστεί. Εάν λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από την εργοδοσία για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, «ιδιαίτερα όταν στην πίστα του αεροδρομίου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου» κ.ά.

Ακόμα απαιτεί την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο αεροδρόμιο, ενώ ανακοίνωσε ότι για τους παραπάνω λόγους θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, την Κυριακή 4 Αυγούστου και ώρα 11 το πρωί.

Στον δήμο Αθηναίων

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει ότι εργαζόμενος - οδηγός απορριμματοφόρου, στον δήμο Αθήνας, βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες νεκρός στις ρόδες του οχήματος που οδηγούσε, την Κυριακή 28 Ιούλη, στη χωματερή.

«Και γι' αυτό το εργοδοτικό έγκλημα», τονίζει, «την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση, η Περιφέρεια». Σε άλλο σημείο ρωτά να μάθει από τον δήμο Αθήνας για τις συντηρήσεις που κάνουν στα οχήματα και ποιας χρονολογίας ήταν το συγκεκριμένο όχημα. Ακόμα απαιτεί να διερευνηθεί άμεσα το δυστύχημα και το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα.


Παρεμβάσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς και εκβιασμούς

Παρέμβαση στην εταιρεία «Cepal» έκαναν χτες το πρωί σωματεία και φορείς για την αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας λαϊκών οικογενειών σε μια σειρά περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στο Ιλιον, στην Ελευσίνα και στο Πέραμα.

Στο μεταξύ, στην Ελευσίνα η μάχη που έδωσαν σωματεία και φορείς το προηγούμενο διάστημα για να κατοχυρωθεί στη Διονυσία, άτομο με αναπηρία και αθλήτρια με διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και την οικογένειά της η κατοικία τους, είχε αίσιο τέλος. Το κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν, οι συνεχείς βάρδιες για την περιφρούρηση του σπιτιού από κάθε προσπάθεια έξωσης, ανάγκασαν την κυβέρνηση να φέρει πρόταση που κατοχυρώνει το σπίτι στο όνομα της Διονυσίας.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, το βράδυ της Παρασκευής στήθηκε στην οδό που βρίσκεται το σπίτι ένα μικρό γλέντι. Κάτοικοι της γειτονιάς, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις γιόρτασαν τη νίκη τους. Παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος και ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τα εργοδοτικά εγκλήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Στα στοιχεία της Εκθεσης Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, όπου καταγράφονται 14.920 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα για το 2023, αναφέρεται η Ερώτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τα στοιχεία - σημειώνει η Ερώτηση - δείχνουν σχεδόν έναν νεκρό εργάτη ανά τρεις εργάσιμες μέρες, χωρίς να περιλαμβάνονται τα εργατικά «ατυχήματα» στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών. Μόνο τις τελευταίες 4 μέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι (βλέπε ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα).

Ο επίσημος αριθμός θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της βάρβαρης πραγματικότητας, καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται.

Παράλληλα, «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα».

Οπως σημειώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων, με πιο πρόσφατη την ενεργοποίηση της εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη, που εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου: Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος 37271/21-06-2024 (σ.σ. αφορά τις Οδηγίες για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας). Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Να ενισχυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας με όλο το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ.), για να μπορεί να προβαίνει άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ