ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Και άλλος νεκρός εργάτης στους ΟΤΑ!

Δούλευε στην αποκομιδή του δήμου Πειραιά και κατέρρευσε το ξημέρωμα της Τρίτης. Κάλεσμα σε διαμαρτυρία από το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών

Ενας ακόμα εργάτης, στον δήμο Πειραιά, έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο χτες το πρωί, φθάνοντας τους 5 νεκρούς τις τελευταίες δυο βδομάδες στους χώρους δουλειάς. Ειδικότερα στους ΟΤΑ οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του καλοκαιριού είναι 4, οι 2 απ' αυτούς τις τρεις τελευταίες μέρες!

Ο εργάτης ήταν 59 ετών και δούλευε στον δήμο ως συμβασιούχος. Περίπου στις 2 με 2.30 το πρωί της Τρίτης, στη διάρκεια αποκομιδής, κατέρρευσε. Το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, εκτίμησε ότι πιθανόν ο θάνατός του να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ωστόσο, συνάδελφοί του καταγγέλλουν συνθήκες υπερεντατικοποίησης της εργασίας, με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να δουλεύει διαδοχικά βράδυ από το Σάββατο και ενώ του χρωστούσαν και πολλά ρεπό.

Το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου και επισημαίνει την τραγική έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εργασία χωρίς ανάπαυση.

Καταγγέλλει εκδικητικές μετακινήσεις βάρδιας και τομέα, μη παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας ή την παροχή τους με σταγονόμετρο κ.ά. Ακόμα αναφέρεται σε εκφοβισμό που δέχονται οι εργαζόμενοι όταν ζητούν αυτά που δικαιούνται και άλλα που το Σωματείο έχει καταγγείλει εγγράφως και έχει κάνει παρεμβάσεις.

Ειδικά για τον νεκρό συνάδελφό τους, ζητά από τη δημοτική αρχή να μάθει τι ωράριο δούλευε τους τελευταίους δύο μήνες, πόσα ρεπό του είχαν χορηγηθεί και πόσα του χρωστούσε η υπηρεσία, αν είχε εξεταστεί από τον γιατρό εργασίας, πώς γινόταν η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.ά.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του συναδέλφου, να απέχουν από την εργασία τους σήμερα Τετάρτη από την αρχή της βάρδιας στις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι την επομένη. Επίσης σήμερα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Πειραιά στις 12.30 το μεσημέρι.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Συνάδελφοι, αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Εμείς να πεθαίνουμε στο σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και αυτοί, κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων, να μπουκώνουν τους εργολάβους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες με ζεστό χρήμα προκειμένου να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τώρα πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός. Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλο συνάδελφο. Δεν πρέπει να κλάψει άλλο παιδί γιατί ο γονιός του έχασε τη ζωή του για το μεροκάματο».

Παρέμβαση για το θανατηφόρο στον ΧΥΤΑ Φυλής

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον νέο θάνατο εργαζόμενου, αυτήν τη φορά στον δήμο Αθηναίων, πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ - διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα), καθώς το θανατηφόρο «ατύχημα» συνέβη στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Στην παρέμβασή του προς την αναπληρώτρια διευθύντρια και τη διευθύντρια Προσωπικού, ανέδειξε τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στη χωματερή για όλους τους εργαζόμενους και τις διάφορες «πατέντες» προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η αναπληρώτρια διευθύντρια δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ.

Το Συνδικάτο σημειώνει πως «δεν θα μείνουμε στις υποσχέσεις, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι περιφερειάρχες που έχουν περάσει κατά καιρούς αλλά και η πλειοψηφία των δημάρχων με τη στάση τους έχουν βάλει πλάτη σε αυτό το έκτρωμα. Σήμερα μάθαμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί νέα σύμβαση με τον δήμο Φυλής. Δεν θα ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, τα σωματεία του κλάδου να εντείνουν τον αγώνα τους ώστε να κλείσει το έκτρωμα της Φυλής».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάνουν πάρτι οι ιδιώτες με την παραχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας

Καταγγελία από τη ΔΑΣ και κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση

Την Τετάρτη 24 Ιούλη, στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και έχει προϋπολογισμό 8.220.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την «έκθεση σκοπιμότητας», η σύμβαση χωρίζεται σε 3 αντικείμενα υπηρεσιών: α) Το μηχανοκίνητο σάρωμα των οδών. Θα χρησιμοποιηθούν από την ιδιωτική εταιρεία 6 σάρωθρα και 6 χειριστές. Προϋπολογισμός 4.357.779,68 ευρώ. β) Το πλύσιμο κάδων για 60 μέρες ανά έτος. Θα χρησιμοποιηθούν 2 καδοπλυντήρια, 1 οδηγός και ένας εργάτης. Προϋπολογισμός 350.236,92 ευρώ. γ) Συλλογή και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων. Προϋπολογισμός 3.511.983,40 ευρώ. Θα χρησιμοποιηθούν 4 φορτηγά, 4 οδηγοί και 4 εργάτες.

Δηλαδή, για 12 οχήματα - μηχανήματα καθαριότητας και 18 εργαζόμενους που θα χρησιμοποιήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες, προϋπολογίζεται να βάλουν στην τσέπη 8.220.000 ευρώ για 4 χρόνια!

Η ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και σημειώνει: «Δίνει εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρείες τη στιγμή που από την υπηρεσία καθαριότητας λείπουν και απλά αναλώσιμα υλικά, τα εργοτάξια παραμένουν σε άθλια κατάσταση και δεν χορηγούν ούτε σαπούνι για να πλύνουν οι εργαζόμενοι τα χέρια τους. Η απαξίωση - διάλυση των υπηρεσιών πάει χέρι χέρι με τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι τραγικό το επιχείρημα της διοίκησης ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για το καλό των εργαζομένων του δήμου", όπως είπαν στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής!

(...) Ξεκινούν τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της μηχανικής σάρωσης των οδών, του πλυσίματος των κάδων, της συλλογής των ογκωδών την ώρα που η υπηρεσία καθαριότητας διαθέτει 15 και πλέον υδροφόρες για το πλύσιμο των δρόμων, 3 καινούργια καδοπλυντήρια που δεν χρησιμοποιούνται, αναμένει την προμήθεια 4 ηλεκτροκίνητων σαρώθρων και άλλων οχημάτων για το πλύσιμο των οδών και φορτηγών, στα μέσα Ιούλη προσλήφθηκαν άλλοι 100 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα 55-67 χρόνων του ΟΑΕΔ. Με την έναρξη ιδιωτικοποίησης εργασιών της καθαριότητας, η διοίκηση Αγγελούδη παραδέχεται ξεκάθαρα ότι η απαξίωση - προσπάθεια διάλυσης της υπηρεσίας καθαριότητας θα συνεχιστεί».

Σημειώνει επίσης ότι τα «καλά» των ιδιωτικοποιήσεων φάνηκαν και τα προηγούμενα χρόνια. «Τα "ελλείμματα" που δήθεν ψάχνει η διοίκηση Αγγελούδη είναι τα υπέρογκα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών. Κοντά στα 10.000.000 ευρώ για συντηρήσεις οχημάτων την περασμένη 4ετία και υπήρχαν και υπάρχουν μέρες με έλλειψη οχημάτων, εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες στη διεύθυνση πρασίνου που καταστρέψανε το πράσινο της πόλης κ.ά. (...) Οι μεγαλοεπιχειρηματίες θησαυρίζουν και ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά για υπηρεσίες που πρέπει να του παρέχονται δωρεάν».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, στάσεις εργασίας και απεργία να αποτρέψουν τη συνέχιση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων στην υπηρεσία καθαριότητας.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αντιδράσεις για τη «λευκή νύχτα»

Την αντίθεσή της στη «λευκή νύχτα» που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης την Τρίτη 6 Αυγούστου εκφράζει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. «Κανένας συνάδελφος δεν υποχρεώνεται από κανέναν νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην «κανονικότητα» της καταπάτησης του ωραρίου με «λευκές νύχτες», δουλειά τις Κυριακές, «ευέλικτα» ωράρια.

Η Ενωση αναδεικνύει την ακρίβεια, τις τιμές βασικών ειδών διαβίωσης που έχουν εκτοξευθεί, τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, το αυξανόμενο για τον λαό κόστος της Υγείας και της Παιδείας. «Αυτά άραγε θα τα λύσουν οι "λευκές νύχτες" και τα παρατεταμένα ωράρια;», αναρωτιέται. Διεκδικεί: Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση του σπαστού ωραρίου και των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης. Σταθερές βάρδιες και ρεπό. Αμεσα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια.

«Λευκή νύχτα» διοργανώνεται την 1η Αυγούστου επίσης στην Αλεξανδρούπολη, στο εμπόριο, στο όνομα της τουριστικής περιόδου και της τόνωσης της αγοράς. «Πάνω στα ήδη υπάρχοντα σπαστά ωράρια, υπερωρίες (όπου καταγράφονται), απελευθέρωση των Κυριακών και σπάνιες καλοκαιρινές άδειες, προστίθεται και η "γιορτή" της "λευκής νύχτας"», τονίζει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου.

Τονίζει πως πρόκειται για «λευκή νύχτα» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων και τη μεγιστοποίηση του τζίρου τους μέσα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, ενώ για τους εργαζόμενους είναι μαύρη νύχτα, καθώς «θα πρέπει να δουλεύουμε μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, που σημαίνει εξάντληση των αντοχών μας, μιας και η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ MKO «MEDIN»
Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στο υπουργείο Μετανάστευσης

Σε νέα στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (λεωφόρος Θηβών 196-198, Ρέντη) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη MKO «Medin». Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την ανάκληση των 7 απολύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία και απαντώντας στην επίθεση στα δικαιώματα του προσωπικού της.

«Η διοίκηση της "Medin" επιμένει στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθού. Απροκάλυπτα επιβεβαιώνει με τη στάση της ότι θέλει τους εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και χωρίς να διεκδικούν. Μαζί με το κράτος αδειάζουν τη δομή φιλοξενίας "Ανατολή" από εργαζόμενους, αφήνοντας τα ασυνόδευτα ανήλικα χωρίς τη σωστή φροντίδα που οφείλουν να παρέχουν. Τους δηλώνουμε ότι δεν θα τους περάσει!», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Ανάκληση όλων των απολύσεων. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση μισθού. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς. Συμβάσεις αορίστου χρόνου. Προσλήψεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες της δομής. Δημόσιες δομές στην ευθύνη του κράτους. Να φύγουν οι εργολάβοι ΜΚΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ