Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάνουν πάρτι οι ιδιώτες με την παραχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας

Καταγγελία από τη ΔΑΣ και κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση

Την Τετάρτη 24 Ιούλη, στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και έχει προϋπολογισμό 8.220.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την «έκθεση σκοπιμότητας», η σύμβαση χωρίζεται σε 3 αντικείμενα υπηρεσιών: α) Το μηχανοκίνητο σάρωμα των οδών. Θα χρησιμοποιηθούν από την ιδιωτική εταιρεία 6 σάρωθρα και 6 χειριστές. Προϋπολογισμός 4.357.779,68 ευρώ. β) Το πλύσιμο κάδων για 60 μέρες ανά έτος. Θα χρησιμοποιηθούν 2 καδοπλυντήρια, 1 οδηγός και ένας εργάτης. Προϋπολογισμός 350.236,92 ευρώ. γ) Συλλογή και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων. Προϋπολογισμός 3.511.983,40 ευρώ. Θα χρησιμοποιηθούν 4 φορτηγά, 4 οδηγοί και 4 εργάτες.

Δηλαδή, για 12 οχήματα - μηχανήματα καθαριότητας και 18 εργαζόμενους που θα χρησιμοποιήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες, προϋπολογίζεται να βάλουν στην τσέπη 8.220.000 ευρώ για 4 χρόνια!

Η ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και σημειώνει: «Δίνει εκατομμύρια σε ιδιωτικές εταιρείες τη στιγμή που από την υπηρεσία καθαριότητας λείπουν και απλά αναλώσιμα υλικά, τα εργοτάξια παραμένουν σε άθλια κατάσταση και δεν χορηγούν ούτε σαπούνι για να πλύνουν οι εργαζόμενοι τα χέρια τους. Η απαξίωση - διάλυση των υπηρεσιών πάει χέρι χέρι με τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι τραγικό το επιχείρημα της διοίκησης ότι "οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για το καλό των εργαζομένων του δήμου", όπως είπαν στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής!

(...) Ξεκινούν τις διαδικασίες για ιδιωτικοποίηση της μηχανικής σάρωσης των οδών, του πλυσίματος των κάδων, της συλλογής των ογκωδών την ώρα που η υπηρεσία καθαριότητας διαθέτει 15 και πλέον υδροφόρες για το πλύσιμο των δρόμων, 3 καινούργια καδοπλυντήρια που δεν χρησιμοποιούνται, αναμένει την προμήθεια 4 ηλεκτροκίνητων σαρώθρων και άλλων οχημάτων για το πλύσιμο των οδών και φορτηγών, στα μέσα Ιούλη προσλήφθηκαν άλλοι 100 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα 55-67 χρόνων του ΟΑΕΔ. Με την έναρξη ιδιωτικοποίησης εργασιών της καθαριότητας, η διοίκηση Αγγελούδη παραδέχεται ξεκάθαρα ότι η απαξίωση - προσπάθεια διάλυσης της υπηρεσίας καθαριότητας θα συνεχιστεί».

Σημειώνει επίσης ότι τα «καλά» των ιδιωτικοποιήσεων φάνηκαν και τα προηγούμενα χρόνια. «Τα "ελλείμματα" που δήθεν ψάχνει η διοίκηση Αγγελούδη είναι τα υπέρογκα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών. Κοντά στα 10.000.000 ευρώ για συντηρήσεις οχημάτων την περασμένη 4ετία και υπήρχαν και υπάρχουν μέρες με έλλειψη οχημάτων, εκατομμύρια ευρώ σε εργολαβίες στη διεύθυνση πρασίνου που καταστρέψανε το πράσινο της πόλης κ.ά. (...) Οι μεγαλοεπιχειρηματίες θησαυρίζουν και ο λαός πληρώνει διπλά και τριπλά για υπηρεσίες που πρέπει να του παρέχονται δωρεάν».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, στάσεις εργασίας και απεργία να αποτρέψουν τη συνέχιση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων στην υπηρεσία καθαριότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ