Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Χαοτική η κατάσταση από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις

Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς το δημόσιο σύστημα Υγείας λειτουργεί στο όριο και κάτω από αυτό

Από τη μεγάλη κινητοποίηση στη Λέρο για την Υγεία
Από τη μεγάλη κινητοποίηση στη Λέρο για την Υγεία
Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας σε όλη τη χώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των υγειονομικών και τις αντιδράσεις που ξεδιπλώνονται σε μια σειρά από χώρους. Μια ενδεικτική εικόνα είναι η παρακάτω.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Σε λουκέτο οδηγείται η Αιματολογική κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης από γιατρούς, με πάνω από 1.000 ασθενείς να μένουν στον ...αέρα.

Την Πέμπτη 25/7 η διευθύντρια της κλινικής απέστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τους διευθυντές των Παθολογικών Τομέα και Κλινικής, τους γιατρούς και την Ενωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο.

Με αυτήν καταγγέλλει ότι, παρά τα πολλαπλά έγγραφά της, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής, την ώρα που ήταν γνωστό πως, διορίζοντας μια γιατρό του τμήματος στο Κέντρο Αιμοδοσίας, θα έμεναν μόλις και μετά βίας 3 γιατροί αιματολόγοι στο Τμήμα, για να υποστηρίξουν ταυτόχρονα και καθημερινά τις ανάγκες δεκάδων ασθενών στην Αιματολογική κλινική, στο Τακτικό Εξωτερικό Αιματολογικό Ιατρείο και στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (χημειοθεραπειών)!

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και εκλεγμένος στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε ότι «η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας της Αιματολογικής κλινικής λόγω της αδυναμίας κάλυψης των εφημεριακών αναγκών είναι αποτέλεσμα της συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ειδικά του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τις διορισμένες διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων».

Καταγγέλλει επίσης ότι «ο διοικητής του Βενιζέλειου ψάχνει "λύσεις εντός του εφικτού", όπως οι μετακινήσεις αιματολόγων από τα Χανιά (μάλλον στα Χανιά περισσεύουν οι αιματολόγοι!) και κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι σπέρνουν τον πανικό, επειδή τιμούν τους ασθενείς και την επιστήμη τους και αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε επισφαλείς συνθήκες! Τους ενημερώνουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν τις δημόσιες δομές Υγείας, δεν θα τους επιτρέψουμε να αφήσουν χρονίως πάσχοντες όπως οι αιματολογικοί και γαστρεντερολογικοί ασθενείς χωρίς θεράποντα γιατρό».

Στο Νοσοκομείο Λέρου

Χωρίς παιδίατρο ήταν από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες, 30 Ιούλη, το Νοσοκομείο Λέρου, καθώς ο μοναδικός παιδίατρος πήρε, μετά από πολλούς μήνες συνεχών εφημεριών, ολιγοήμερη νόμιμη άδεια, χωρίς να αντικατασταθεί.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε περιστατικό παιδιού που χρειάστηκε διακομιδή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη παθολόγου. Οπως καταγγέλλει η τοπική Ενωση Ιατρών, «η διοίκηση, η 2η ΥΠΕ και το υπουργείο δεν φρόντισαν να αντικαταστήσουν την έλλειψη παιδιάτρου. Περιμένουμε την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, σε ρόλο πυροσβέστη, για να μας εξηγήσει πώς στο μεσοκαλόκαιρο, με την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών και τον πολλαπλασιασμό των κατοίκων, αφήνουν ο ίδιος και η κυβέρνηση το νησί χωρίς παιδίατρο».

Θέτει επίσης το ερώτημα - καταγγελία: «Τι είδους πολιτική είναι αυτή που αφήνει ένα ολόκληρο νοσοκομείο με έναν παιδίατρο, έναν αναισθησιολόγο (είχε να κοιμηθεί 3 μέρες), έναν ορθοπεδικό, έναν ακτινολόγο, έναν νεφρολόγο, έναν ψυχίατρο (με πάνω από 200 ασθενείς στον Ψυχιατρικό Τομέα), χωρίς νευρολόγο και με τις άλλες ειδικότητες να υπηρετούν το πολύ δύο γιατροί;».

«Η πολιτική για την Υγεία, που έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις υπό την καθοδήγηση της ΕΕ, καθημερινά αποδεικνύει τον εγκληματικό της χαρακτήρα», αναφέρει η Ενωση και προσθέτει: «Ο λαός της Λέρου με τη μεγάλη συγκέντρωση για την Υγεία απέδειξε ότι θα αγωνιστεί για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν για όλους, σύγχρονες παροχές Υγείας, θα αγωνιστεί για ένα νοσοκομείο στελεχωμένο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες του για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση».

Στην Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Την ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες προσλήψεις και στα άλλα αναγκαία μέτρα, ώστε να επαναλειτουργήσει η Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος προς τον υπουργό Υγείας.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική κλινική παιδιών και εφήβων (καλύπτει όλο το νότιο Αιγαίο) διαρκώς επιδεινώνεται, με αποκορύφωμα την παραίτηση ενός ακόμα παιδοψυχίατρου και την παραμονή στο ΠΑΓΝΗ μόνο ενός, ο οποίος προφανώς δεν είναι σε θέση να διατηρήσει μόνος του τη λειτουργία της κλινικής που πρέπει να νοσηλεύει ανήλικους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι το περιστατικό στις 28 Ιούνη (το δεύτερο μέσα σε τρεις μήνες), όπου ανήλικος ασθενής χρειάστηκε νοσηλεία. Εγινε προσπάθεια από τον μοναδικό εφημερεύοντα παιδοψυχίατρο να βρεθεί κλίνη ανά την Ελλάδα, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έδωσε «εντέλλεσθε» για τη νοσηλεία του περιστατικού στην Ψυχιατρική κλινική, με την ευθύνη της νοσηλείας του ανήλικου ασθενούς να την έχουν οι εφημερεύοντες ψυχίατροι. Κατάσταση που δεν συνάδει με κανένα επιστημονικό δεδομένο, αφού εδώ και δεκαετίες οι δύο ειδικότητες έχουν διαχωρισθεί και παραμένει σε πλήρη ισχύ η νομοθεσία που καθιστά παράνομη κάθε προσπάθεια άσκησης μιας ειδικότητας από μια άλλη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με ευθύνη των διοικήσεων και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η πραγματοποίηση νοσηλείας στην Παιδοψυχιατρική κλινική, με τις παρούσες συνθήκες, κρίνεται επικίνδυνη, εφόσον είναι αδύνατο και παράνομο ο ένας και μοναδικός παιδοψυχίατρος να εφημερεύει διαρκώς. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να παρέχεται νόμιμη και ασφαλής κάλυψη από ψυχίατρο ενηλίκων σε ανήλικο ασθενή όταν δεν εφημερεύει παιδοψυχίατρος, αφού αποτελεί διαφορετική ειδικότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι τραγικές ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ είναι σε γνώση όλων των υπευθύνων, οι οποίοι, αν και γνώριζαν πού οδηγείται η κατάσταση, δεν έπραξαν τίποτα για την ενίσχυσή της και την εξασφάλιση της λειτουργίας της.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, το οποίο όμως «δεν οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης ή του υπουργείου». Αναφέρθηκε σε μια σειρά από προκηρύξεις που προβλέπουν προσλήψεις στο ΠΑΓΝΗ, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ, ενώ στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τελικά οι θέσεις δεν καλύπτονται, αφού οι διορισμοί δεν γίνονται δεκτοί.

Απαντώντας στον υπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι προσλήψεις στο ΠΑΓΝΗ δεν αφορούν την Παιδοψυχιατρική κλινική, καθώς εδώ και χρόνια έχουν να βγουν προκηρύξεις γι' αυτήν. Πρόσθεσε πως συνειδητά, εδώ και χρόνια, αποψιλώνεται η κλινική και παραιτούνται οι παιδοψυχίατροι, λόγω των άθλιων συνθηκών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανέδειξε, τέλος, τις ευθύνες αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και επανέλαβε την απαίτηση για σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και άμεσα μέτρα ώστε να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση επαναλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Στην 1η ΤΟΜΥ Αγίου Δημητρίου Αττικής

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας καταγγέλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου για ανάκληση της απόφασης σχετικά με την παραχώρηση του χώρου που στεγάζεται η 1η ΤΟΜΥ Αγίου Δημητρίου, στον 1ο όροφο επί της οδού Θεσσαλίας 10.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, από τις 7 ΤΟΜΥ που είχαν αναγγελθεί, έχουν δημιουργηθεί μόνο 2 στον δήμο Αγίου Δημητρίου. «Η έξωση της 1ης ΤΟΜΥ από την περιουσία του δήμου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφήνει 10.000 πολίτες χωρίς ιατρό».

«Πού θα εξυπηρετηθούν οι ανασφάλιστοι πολίτες του δήμου που είχαν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό της ΤΟΜΥ; Μπορεί να αντικαταστήσει ο δήμος την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του υπουργείου Υγείας; Γιατί πάρθηκε μία τόσο σοβαρή απόφαση εν μέσω καλοκαιρινών αδειών; Γιατί διαχωρίζετε την Υγεία σε δύο τομείς: Τον δημοτικό και τον κρατικό; Η Υγεία είναι μία, είναι δημόσιο αγαθό και δωρεάν για όλους», αναφέρει ο Σύλλογος και απαιτεί την ανάκληση της απόφασης και την περαιτέρω ανάπτυξη των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας στον δήμο Αγ. Δημητρίου για το καλό τόσο των πολιτών, χρηστών Υγείας, όσο και των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δόθηκε εντολή για νοσηλεία 16χρονης στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων! (2024-07-03 00:00:00.0)
Δήλωση στήριξης του ΚΚΕ από υγειονομικούς του Ηρακλείου (2023-06-23 00:00:00.0)
«Ενίσχυση» με πρόωρα εξιτήρια, κόφτες και μετακινήσεις προσωπικού (2022-10-12 00:00:00.0)
Στα ύψη ξανά τα κρούσματα, νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών (2022-03-17 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά και την απόλυση συμβασιούχου παιδοψυχιάτρου (2019-11-16 00:00:00.0)
Δίνουν μάχη για να μην κλείσει η Παιδοψυχιατρική Κλινική (2015-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ