Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Δόθηκε εντολή για νοσηλεία 16χρονης στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων!

Στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ αναγκάστηκε να νοσηλευτεί 16χρονη ασθενής την περασμένη Παρασκευή, σε ένα ακόμα περιστατικό που προκαλεί οργή και αγανάκτηση, μετά από σχετική καταγγελία των ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου. Μια κίνηση που επιλέχθηκε σε βάρος της ανήλικης ασθενούς εξαιτίας του λουκέτου που έχουν βάλει το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ στη μοναδική Παιδοψυχιατρική σε όλη την Κρήτη.

Οπως σημειώνουν μάλιστα οι ειδικευόμενοι στην καταγγελία τους, είναι «αδιέξοδη και παράνομη» η «εντολή για νοσηλεία μιας δεκαεξάχρονης ασθενούς στην Ψυχιατρική Ενηλίκων, μεταθέτοντας την ιατρική ευθύνη για τη φροντίδα αυτής σε άλλη ειδικότητα, αυτή της Ψυχιατρικής Ενηλίκων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εδώ και δεκαετίες οι δύο ειδικότητες έχουν διαχωριστεί, και σωστά, ενώ παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, παραμένει σε πλήρη ισχύ η νομοθεσία που καθιστά παράνομη κάθε προσπάθεια άσκησης μιας ειδικότητας από μια άλλη.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι με ευθύνη των διοικήσεων και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, α) η πραγματοποίηση νοσηλείας στην Παιδοψυχιατρική Κλινική με τις παρούσες συνθήκες κρίνεται επικίνδυνη, εφόσον είναι αδύνατο και παράνομο ο ένας και μοναδικός παιδοψυχίατρος να εφημερεύει διαρκώς, και β) δεν είναι δυνατό να παρέχεται νόμιμη και ασφαλής κάλυψη από ψυχίατρο ενηλίκων σε ανήλικο ασθενή όταν δεν εφημερεύει παιδοψυχίατρος, αφού αποτελεί διαφορετική ειδικότητα».

Οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι δηλώνουν ότι «δεν είμαστε σε θέση αλλά ούτε και διατεθειμένοι, παρανομώντας, να θέσουμε σε κίνδυνο με οποιονδήποτε τρόπο οποιονδήποτε ανήλικο ασθενή ο οποίος μας ανατίθεται, ενάντια σε κάθε ιατρική και νομική λογική». Και καλούν «το Επιστημονικό Συμβούλιο και όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε έκθεση ασθενούς σε κίνδυνο, και προφανώς να μη γίνει η αντιποίηση ειδικότητας αποδεκτή καθημερινότητα».

Σημειωτέον, Ερώτηση για την άμεση επαναλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Γιώργος Λαμπρούλης.

Στην «εντατική» η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο του Ρίου

Εντελώς οριακή είναι τις τελευταίες μέρες και η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε εκατοντάδες ογκολογικούς - καρκινοπαθείς ασθενείς στην ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή μετατέθηκε στην Κέρκυρα ο ένας από τους εναπομείναντες γιατρούς, την ίδια ώρα που ένας ακόμα βρίσκεται σε άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Και ενώ τα προβλήματα ήταν γνωστά στη διοίκηση του Νοσοκομείου, αφού δεν επαρκεί ούτε το προβλεπόμενο οργανόγραμμα για τη συγκεκριμένη κλινική, που προβλέπει 7 γιατρούς, και στον χώρο υπήρχαν ήδη ελλείψεις, στην προκήρυξη προσλήψεων γιατρών που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο δεν προβλέφθηκε καμία θέση για το συγκεκριμένο Τμήμα.

Αντιθέτως, αναμένεται να αποδυναμωθεί κι άλλο από τους 4 εναπομείναντες μόνιμους γιατρούς το αμέσως επόμενο διάστημα, με τη μετακίνηση ενός ακόμα, μέσω πρόσληψης (μετά την τελευταία προκήρυξη) στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» το φθινόπωρο!

Πρόκειται για γεγονότα που είχε αναδείξει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και για το συγκεκριμένο Τμήμα από τον Φεβρουάριο, ζητώντας από τότε την άμεση ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Οπως σημείωνε, άλλωστε, στο ΠΓΝΠ του Ρίου πραγματοποιούνται περίπου 400 τακτικά ογκολογικά ραντεβού και 1.000 ημερήσιες θεραπείες τον μήνα, με κάθε γιατρό να εξετάζει περίπου 40 ασθενείς τη μέρα από όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά!

Παράλληλα, οι ίδιοι γιατροί καλούνται καθημερινά να καλύψουν παρόμοια περιστατικά σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, ενώ είναι δεκάδες οι τακτικοί ασθενείς που χρειάζονται ενδοφλέβια θεραπεία.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο Νοσοκομείο του Ρίου, το αντίστοιχο Τμήμα του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» δεν μπορεί να εφημερεύσει, λόγω έλλειψης προσωπικού, συνεχίζονται δε οι μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του παθολόγου στον Πύργο, θέση που για πάνω από ενάμιση χρόνο δεν έχει καλυφθεί, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο προσωπικό και συνολικά στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στον λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δήλωση στήριξης του ΚΚΕ από υγειονομικούς του Ηρακλείου(2023-06-23 00:00:00.0)
Τα κρούσματα και οι διπλοβάρδιες μαρτυρούν τη γύμνια του συστήματος Υγείας(2021-08-05 00:00:00.0)
Οι νέοι γιατροί ανησυχούν και διεκδικούν!(2020-10-09 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό υγειονομικών από το έκτακτο επίδομα(2020-05-06 00:00:00.0)
Κινδυνεύει να κλείσει το Ογκολογικό Τμήμα(2014-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ