Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Χτυπήστε την κάρτα μια ώρα αργότερα, είμαστε καλυμμένοι»

Χαρακτηριστικά παραδείγματα από το ξεσάλωμα που ετοιμάζει η εργοδοσία με την αβάντα του υπουργείου

Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους εργαζόμενους και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), καθώς στον κλάδο τους εφαρμόζεται ήδη εδώ και δύο χρόνια η «ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Μάλιστα, από τότε ακόμα είχε γίνει ξεκάθαρο πως οι σουπερμαρκετάδες «αξιοποίησαν» το νέο εργαλείο της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά, στις 4 Ιουλίου 2022 ο ΣΕΑ κατήγγειλε: «Δόθηκαν οδηγίες σε εργαζόμενους που πιάνουν στις 5 π.μ. να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μη φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Προϊστάμενοι ταμείων ζητούσαν από τις ταμίες να "χτυπήσουν" την κάρτα τους ακριβώς στις 21.00 ενώ ακόμη ήταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες. Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους που δουλεύουν 8ωρο να μην ξεχάσουν να "χτυπήσουν" την κάρτα τους στο 4ωρο, σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να "χτυπάνε" την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά, οδηγοί να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος και καλέσματα για εργασία στο ρεπό, αλλά με οδηγία να μη "χτυπήσουν" κάρτα».

Ενώ για τις τωρινές εξελίξεις ο ΣΕΑ σημειώνει πως «από τη δημοσίευση της εγκυκλίου συνάδελφοί μας καταγγέλλουν πως στην ηλεκτρονική δήλωση του ωραρίου τους δηλώνεται σε κάποιους "ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτά", σε άλλους "ευέλικτη προσέλευση 120 λεπτά"...!».

Εβαλαν τους ωρομετρητές στα ...αποδυτήρια

Χαρακτηριστικά για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας είναι και τα παραδείγματα που φέρνουν οι εργαζόμενοι σε μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες, στη ΦΑΜΑΡ.

Οπως σημειώνει το επιχειρησιακό σωματείο σε Αλιμο και Ανθούσα, η εργοδοσία βάζει τα μηχανήματα ωρομέτρησης μέσα στα αποδυτήρια, σε μια ωμή προσπάθεια να βγάλει εκτός 8ώρου την προετοιμασία των εργαζομένων, εντατικοποιώντας περαιτέρω την εργασία τους.

Αναφέρει ως παράδειγμα ότι «ένας εργαζόμενος χρειάζεται κατά μέσο όρο 5 λεπτά για την ένδυσή του στα αποδυτήρια και άλλα 5 λεπτά για την απόδυσή του στο τέλος της βάρδιας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεται στην ΦΑΜΑΡ για 8 ώρες και 10 λεπτά. Αν σε αυτόν τον χρόνο προστεθεί και το διάλειμμα το οποίο πλέον θα είναι στην ευχέρεια της ΦΑΜΑΡ, αν θα το πληρώνει, βάσει νόμου, ο απλήρωτος χρόνος εκτοξεύεται σε 40 λεπτά ημερησίως, 200 λεπτά την εβδομάδα, πάνω από 13 ώρες τον μήνα».

Το Σωματείο απαιτεί «οι συσκευές ωρομέτρησης να παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή έξω από τα αποδυτήρια, στους κεντρικούς, κοινούς χώρους εισόδου και εξόδου όλων των εργαζομένων» και σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί με 2ωρες στάσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας επίσης την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σημειώνει: «Φανταστείτε ο εργαζόμενος στα διυλιστήρια, ή στις μονάδες παραγωγής Ενέργειας ή στη Ρεβυθούσα, μέχρι να ετοιμαστεί, μέχρι να κάνει ένα μπάνιο στο σχόλασμα για να ξεβρωμίσει από τη μυρωδιά, ο τεχνίτης στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να πάει στο σημείο εργασίας του, που μπορεί να βρίσκεται και πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να αποκαταστήσει μια βλάβη, αυτός ο χρόνος να μην μετράει ως εργάσιμος...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά(2024-07-02 00:00:00.0)
Αντιδρούν στον νόμο και την εγκύκλιο της απλήρωτης δουλειάς(2024-06-28 00:00:00.0)
Τα κενά στο νοσοκομείο δεν οφείλονται σε «κοπανατζήδες», αλλά στις ελλείψεις προσωπικού(2023-09-13 00:00:00.0)
Σύσκεψη την Κυριακή για διεκδίκηση ΣΣΕ στον όμιλο ΦΑΜΑΡ(2020-01-24 00:00:00.0)
Κάρτες με barcode στους δημόσιους υπαλλήλους(2013-08-21 00:00:00.0)
Αντιστέκονται στις επιδιώξεις της εργοδοσίας(2010-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ