Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αντιδρούν στον νόμο και την εγκύκλιο της απλήρωτης δουλειάς

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3/7 στο υπουργείο Εργασίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Ιούλη στις 5 μ.μ. απαντούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που προωθούν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις με την εφαρμογή της λεγόμενης «ψηφιακής κάρτας» στη βιομηχανία. Ηδη με τη δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου για τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) από το υπουργείο, Ομοσπονδίες και Σωματεία αντιδρούν με ανακοινώσεις στις ρυθμίσεις που επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στους βιομηχανικούς κλάδους.

«Η ψηφιακή κάρτα, που διαφημιζόταν από την κυβέρνηση ως η σωτήρια λύση για την αδήλωτη εργασία και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να αναγκάζουν τους εργαζομένους να δουλεύουν 10 ώρες και να τους πληρώνουν για 8, δίνοντας μάλιστα σε αυτό την "εύηχη" ονομασία "ευέλικτη προσέλευση". Η εγκύκλιος, αξιοποιώντας τον νόμο 4808/2021, δίνει τη δυνατότητα της "ευέλικτης προσέλευσης" του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά. Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία», σχολιάζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση κάνει ακόμη ένα δώρο στους βιομηχάνους, βγάζοντας έξω από το ωράριο εργασίας το διάλειμμα και την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή μέχρι και μιάμιση ώρα απλήρωτη!».

«Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, που προωθείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ και συνεχίζει: «Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες. Γι' αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη εβδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!».

«Τους ξεκαθαρίζουμε: Δε θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσει!», καταλήγει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αποσυρθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Την εγκύκλιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταργηθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος που νομιμοποιεί την απλήρωτη δουλειά(2024-07-02 00:00:00.0)
Εχουν θεματάκι(2022-07-09 00:00:00.0)
Εμπαιγμού συνέχεια(2013-07-02 00:00:00.0)
Εκανε παρέμβαση για τα ΒΑΕ(2012-07-06 00:00:00.0)
Εντείνεται η επίθεση ενάντια στις ΣΣΕ(2011-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ