Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Σήμερα η συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια Πύργου

Να σταματήσουν τώρα τα αγροτοδικεία, αποζημιώσεις στο 100% από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές

Σε συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια του Πύργου καλεί σήμερα Παρασκευή στις 9 π.μ. η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, καταδικάζοντας το αγροτοδικείο που έχει στηθεί απέναντι στον πρόεδρό της, Θανάση Βομπίρη, που κατηγορείται για κινητοποιήσεις του 2022.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ξυλοκέρα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κάλεσμα συμμετοχής στους αγροτικούς συλλόγους και τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους για το αυριανό δικαστήριο. Επίσης, αποφασίστηκε να απαιτηθεί από κάθε αρμόδιο φορέα να σταματήσουν οι τηλεφωνικές κλήσεις της Αστυνομίας και του ΑΤ Αμαλιάδας προς αγρότες της περιοχής, που σε μια προσπάθεια τρομοκράτησής τους, καλούνται να απολογηθούν, προκειμένου να «διερευνηθεί» αν υπάρχουν αδικήματα για φετινές κινητοποιήσεις τους. Πρόκειται μάλιστα για συλλαλητήριο που έγινε από κοινού με τον λαό της πόλης, που απαιτούσε εκτός από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων και τη συνέχιση της λειτουργίας του τοπικού Πρωτοδικείου.

«Τα προβλήματά μας είναι πολλά και οξύνονται. Αυτά μας οδηγούν και στις κινητοποιήσεις κάθε χρονιά, όπως και φέτος, και καλούμε να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής μας, τοπικά και πανελλαδικά. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, δεν παραιτούμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε», σημείωσε ο Θ. Βομπίρης.

Επιπλέον, σήμερα, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες από κλιμάκια του ΔΣ της ΟΑΣΗ στις περιοχές του δήμου Πύργου και τα χωριά Αλποχώρι, Μυρτιά, που επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες να γίνουν αντίστοιχες περιοδείες στην Πηνεία, ώστε συνολικά να καταγραφή η κατάσταση, αλλά και κυρίως να οργανωθεί η διεκδίκηση, για όλα όσα έχουν ανάγκη οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα με τις περιοδείες η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει και συσκέψεις στα χωριά.

Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε με ευθύνη της κυβέρνησης να οριστεί ως ελάχιστη εγγυημένη τιμή τα 50 λεπτά ανά κιλό για τα ροδάκινα, ζητούν οι αγρότες της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, εάν δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Αυτό αποφασίσθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βέροια με τη συμμετοχή 10 Αγροτικών Συλλόγων από τους τρεις νομούς.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ιδιαίτερα του βιομηχανικού ροδάκινου, αφού ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του, δεν έχει καθοριστεί τιμή από τους βιομηχάνους, με αποτέλεσμα να παραδίδουν την παραγωγή τους με ανοιχτές τιμές, και χωρίς να γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν. Την ίδια ώρα οι αγρότες αντιμετωπίζουν το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, αλλά και το αυξημένο κόστος διαβίωσης με την ακρίβεια που σπάει κόκαλα, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους.

Παράλληλα οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία βρίσκονται αντιμέτωποι με μια καινούργια ασθένεια που παρουσιάστηκε στη ροδακινοκαλλιέργεια, η οποία προκαλεί εξωτερική παραμόρφωση των ροδάκινων και των νεκταρινιών και η οποία όσο πάει και επεκτείνεται.

Υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί περισσότερα από 5.000 στρέμματα ροδάκινων και νεκταρινιών στους δύο νομούς. Οι αγρότες μιλούν για έκταση που μπορεί να πλησιάζει τα 20.000 στρέμματα και το φαινόμενο φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλους ροδακινοπαραγωγικούς νομούς. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων που θα πραγματοποιήσουν επιστήμονες του ΑΠΘ, ενώ ήδη το φαινόμενο ερευνά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Και εξαιτίας αυτού του φαινομένου αλλά και εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους σε δενδροκαλλιέργειες τις προηγούμενες μέρες, προβάλλει και πάλι επιτακτικά η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για το 100% των ζημιών που προκαλούνται στην παραγωγή τους. Αλλά και η ανάγκη στελέχωσης των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ με επαρκές προσωπικό ώστε να γίνονται σε γρήγορο χρόνο οι εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ