Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαιτούν ένταξη στα ΒΑΕ και μέτρα ουσιαστικής στήριξης, κόντρα στις απολύσεις

Με κινητοποιήσεις, χτες, σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαίτησαν την ένταξη στα ΒΑΕ, ενώ επανέφεραν τις διεκδικήσεις τους για την αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων.

Στην Αττική, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και οργάνωσαν παρεμβάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο υπουργείο Οικονομικών, εισπράττοντας απαντήσεις περί «αντοχών της οικονομίας» και «περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου». Βέβαια, αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν όταν δίνονται φοροαπαλλαγές δισ. ευρώ σε κλινικάρχες και επιχειρηματικούς ομίλους ή όταν γίνονται διακανονισμοί μαζί τους για τις οφειλές εκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιγύρισαν οι εργαζόμενοι, προκαλώντας βουβαμάρα στα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι απέναντι στο δίκαιο αίτημά τους για ένταξη στα ΒΑΕ, για αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, απέσπασαν ως «δικαιολογία» από την κυβέρνηση ότι «η γενική τάση σε όλη την Ευρώπη είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά «εκτός τόπου και χρόνου» παρόμοιες διεκδικήσεις ουσιαστικής στήριξης.

Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην 3η ΥΠΕ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι (ΣΟΧ) και να μην παραδοθεί η υπηρεσία της καθαριότητας σε εργολάβο.

Ο υποδιοικητής της ΥΠΕ δεσμεύθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον διοικητή προκειμένου να ζητήσουν από την κυβέρνηση να υπάρξει πρωτοβουλία με την κατάθεση τροπολογίας για παράταση σύμβασης των ΣΟΧ έστω και με αναδρομική ισχύ, για να μη δοθεί η υπηρεσία καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, κάτω από τις πιέσεις των ταξικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό είχε δοθεί παράταση στις συμβάσεις ΣΟΧ μέχρι τις 30 Ιούνη. Ομως, ακόμη δεν κατατέθηκε, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΨΝΘ να επισπεύσει την είσοδο εργολάβου στο νοσοκομείο από την 1η Ιούλη.

Νωρίτερα, το πρωί, εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΘ για να μπλοκάρει την είσοδο του εργολάβου, που εκτός ότι θα οδηγήσει στην ανεργία τους 35 εργαζόμενους με ΣΟΧ, θα εκτινάξει στα ύψη το οικονομικό κόστος της καθαριότητας.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΘ, οι εργαζόμενοι ΣΟΧ κοστίζουν μόλις 835.000 ευρώ ετησίως στο νοσοκομείο, ενώ ο αρχικός διαγωνισμός για τον εργολάβο ανερχόταν στα 1.090.000 ευρώ, το δε τελικό κόστος της σύμβασης με τον εργολάβο αναμένεται να εκτιναχθεί σε 1.500.000 ευρώ.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καμία απόλυση συμβασιούχου. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες σε κάθε νοσοκομείο, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα νοσοκομεία. Να σταματήσει εδώ και τώρα η παράδοση της καθαριότητας στους εργολάβους. Καμία ανοχή σε φαινόμενα αυταρχικών και απαξιωτικών συμπεριφορών σε εργαζόμενους/ες.

Εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από το πρόγραμμα PHILOS-ΕΟΔΥ. Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στις 30/6 και δεν υπάρχει ενημέρωση για ανανέωσή τους. Το Σωματείο διεκδικεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Στο «κόκκινο» η έλλειψη προσωπικού στο «Αγ. Ανδρέας»

Στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», στην Πάτρα, με συγκέντρωση στην πύλη του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ειδικότερα για το «Αγιος Ανδρέας», σημειώθηκε ότι η έλλειψη εργαζομένων σε όλους τους κλάδους είναι στο «κόκκινο», κύρια στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε εργαστήρια, μαίες, διοικητικούς, οδηγούς κ.ά.

Υπογραμμίστηκε ότι οι εργαζόμενοι, λόγω των συνολικών ελλείψεων, αδυνατούν να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια, ενώ συνεχίζονται οι παραιτήσεις προσωπικού λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί.

Επισημάνθηκε ότι λόγω των επικείμενων συνταξιοδοτήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιδεινωθεί η κατάσταση και απαιτήθηκε και από τη διοίκηση, στην οποία πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων, άμεσα να πραγματοποιηθούν προσλήψεις για όλα τα κενά, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ