Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ
Νεκρός έπεσε χτες εργάτης στον δήμο Παπάγου - Χολαργού την ώρα της δουλειάς

Κινητοποίηση σήμερα στις 7.30 το απόγευμα από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και σωματεία - φορείς

Απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο για το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα
Απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο για το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα
Το μακελειό δίχως τέλος στο μεροκάματο συνεχίζεται, με έναν εργάτη να πέφτει νεκρός κάθε τρεις μέρες, και με χώρους δουλειάς να μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου με ευθύνες κράτους και εργοδοσίας. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς, ενώ τα χειρότερα ...έρχονται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω ξεζούμισμα των εργαζομένων με το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, την 6ήμερη δουλειά σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις, τις απλήρωτες ώρες εργασίας με «όπλο» και την «ψηφιακή κάρτα» κ.ο.κ.

Νέο θύμα της εργοδοτικής - κρατικής εγκληματικής «αμέλειας» είναι ο εργάτης στον δήμο Παπάγου - Χολαργού, που σκοτώθηκε χτες όταν καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση κοντέινερ, όπου στεγάζεται το 1ο Νηπιαγωγείο.

Το θύμα ήταν 47 ετών, πατέρας δύο παιδιών, και δούλευε στο τμήμα Πρασίνου του δήμου, ενώ η απώλειά του μακραίνει ακόμα περισσότερο τον θλιβερό κατάλογο των απωλειών της εργατικής τάξης στη μάχη για το μεροκάματο.

Ο 47χρονος εργάτης είναι ο πέμπτος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο από την περασμένη βδομάδα, με τον «κανόνα των εργοδοτικών εγκλημάτων» να εξακολουθεί να καταγράφει έναν νεκρό κάθε τρεις μέρες στους χώρους δουλειάς.

Το σχολείο του Παπάγου - Χολαργού όπου ο εργάτης έχασε τη ζωή του

INTIME NEWS

Το σχολείο του Παπάγου - Χολαργού όπου ο εργάτης έχασε τη ζωή του
Καταγγέλλοντας το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα, που για μια ακόμα φορά συμβαίνει με θύμα εργαζόμενο στους ΟΤΑ, Σωματεία και μαζικοί φορείς καλούν σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., σε κινητοποίηση εκεί που έγινε το δυστύχημα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο δημαρχείο Χολαργού.

Από την πρώτη στιγμή χτες, στον χώρο του δυστυχήματος έσπευσαν εκπρόσωποι συνδικάτων και φορέων της περιοχής, με το Συνδικάτο ΟΤΑ που καλεί και στη σημερινή κινητοποίηση να σημειώνει τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν για τις ευθύνες δημοτικής αρχής και κράτους. Και αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Εχουν χορηγηθεί σε όλους τους εργαζόμενους δικαιούχους του δήμου τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ); Χορηγούνται τα κατάλληλα μέσα προστασίας στους εργαζόμενους που εκτελούν εργασίες σε ύψος; Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας για εργασίες σε ύψος; Πραγματοποιείται η ανάλογη εκπαίδευση στους εργαζόμενους για να αποφεύγονται τα ατυχήματα; Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού; Εχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας;».

Ακόμα και τα φτιασιδωμένα αποτελέσματα της Επιθεώρησης Εργασίας, σημειώνει, δείχνουν ότι έχουμε έναν νεκρό εργαζόμενο ανά τρεις εργάσιμες μέρες. Επισημαίνει ότι η προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν είναι «ατομική ευθύνη» και απαιτεί να διερευνηθούν τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος, ενώ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου.

O Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, κατήγγειλε σε δηλώσεις του από το σημείο του εγκλήματος ότι «σύμφωνα με πληροφορίες ο εργαζόμενος δεν είχε κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία και την ασφάλειά του. Σύμφωνα με την εικόνα του δυστυχήματος δεν ήταν δεμένο το δέντρο που τον πλάκωσε. Πώς κόβεις ένα δέντρο και μάλιστα έναν ευκάλυπτο, που όλοι ξέρουμε πόσα μέτρα είναι; Ακόμα και να το κατεβάσεις, να το "κουρέψεις", το δέντρο έπρεπε σε κάποια μέτρα να δεθεί για να πέσει σταδιακά κάτω. Υπήρχαν τέτοια μέτρα; Είχε περάσει εκπαίδευση ο συνάδελφος; Ηξερε πώς να κόψει ή απλά τους βάζουν σωρηδόν για να κόψουν δέντρα και ό,τι τύχει τύχει;».

Στη σημερινή κινητοποίηση καλεί και η Ενωση Γονέων Παπάγου - Χολαργού, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά της στους οικείους του αδικοχαμένου εργάτη. Η Ενωση μάλιστα είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση στα σχολεία, ότι δεν υπήρχαν πιστοποιητικά ασφαλείας. Και θυμίζει ότι πρόσφατα παράθυρο κατέρρευσε στο καινούργιο κτίριο του 1ου Λυκείου Χολαργού, ενώ τώρα «φτάσαμε στο σημείο να "θεμελιώνεται" η προκάτ αίθουσα για την επέκταση του 1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου με έναν νεκρό εργαζόμενο που σκοτώθηκε την ώρα που έκοβε δέντρο στον συγκεκριμένο χώρο». «Φτάνει πια με το πάμε κι όπου βγει. Απαιτούμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επιστρέφουμε εμείς και τα παιδιά μας ασφαλείς στα σπίτια μας», σημειώνει η Ενωση.

Ακόμα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παπάγου - Χολαργού εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του θύματος και σημειώνει πως «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το έγκλημα αυτό οφείλεται στην έλλειψη μέτρων», ενώ δηλώνει πως θα βρίσκεται στο πλάι του σωματείου εργαζομένων στον δήμο «σε οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία και κινητοποίηση αποφασίσουν, ζητώντας όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

Απεργία χτες στο Αγρίνιο για τον εργάτη που σκοτώθηκε στο εργοστάσιο πίσσας

Με κεντρικό σύνθημα «Ως εδώ! - Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», πραγματοποιήθηκε χτες απεργιακή συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Αγρίνιο, με αφορμή τον προχθεσινό θάνατο 53χρονου εργαζόμενου στο εργοτάξιο παραγωγής πίσσας στη Λεπενού.

Στη συγκέντρωση, παρέμβαση πραγματοποίησε ο Μιχάλης Κατσιγιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας, ενώ κατατέθηκε υπόμνημα στο ΣΕΠΕ, απαιτώντας, εδώ και τώρα «να στελεχωθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας με το ανάλογο προσωπικό. Να εξασφαλιστούν ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς. Να επανασυσταθούν και να λειτουργήσουν οι μεικτές επιτροπές υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές».

Εργάτες στις Κατασκευές εξέφραζαν εξάλλου από το πρωί την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, όπου εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν στα σπίτια και τις οικογένειές τους στη μάχη για το μεροκάματο.

Στο πλευρό των κινητοποιούμενων βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γιώργο Ντουντούμη. Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Σπύρο Κοτοπούλη, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους, καθώς και συγγενείς οικογενειών προηγούμενων εργοδοτικών εγκλημάτων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Μπαράζ «ατυχημάτων» σε μεγάλο εργοστάσιο φαρμάκου

Τα τρία εργατικά «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μέσα σε χρονικό διάστημα μιας βδομάδας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «την τελευταία βδομάδα μετράμε τρία σοβαρά εργατικά ατυχήματα συναδέλφων μας, που έχουν οδηγήσει μέχρι το νοσοκομείο», δύο εκ των οποίων σημειώθηκαν στο χημείο στην Ανθούσα, ενώ το τρίτο στο τμήμα συσκευασίας στον Αυλώνα.

«"678 μέρες και συνεχίζουμε..." Αυτός ήταν ο τίτλος της ημερίδας της ΦΑΜΑΡ πριν μερικούς μήνες για την ασφάλεια που επικρατεί στους χώρους εργασίας μας. Μέσα σε αυτές τις 678 μέρες έχουν γίνει εργατικά ατυχήματα που η εργοδοσία δεν τα έχει δηλώσει», σχολιάζει το Σωματείο, με αποκορύφωμα τα τρία πρόσφατα «ατυχήματα».

«Εχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα και από καιρό ότι τόσο ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός όσο και η εντατικοποίηση της δουλειάς μάς σακατεύουν», τονίζει το Σωματείο. «Οι αλλαγές βάρδιας (πρωί, απόγευμα, νύχτα) μέσα στη βδομάδα, τα συνεχόμενα 12ωρα, η εξαήμερη εργασία, οι παρεμβάσεις προϊσταμένων εν ώρα εργασίας για το αν είναι καθαρή η γραμμή, για το πόσα τεμάχια παράχθηκαν στην ώρα κ.τ.λ., είναι ή δεν είναι εντατικοποίηση της εργασίας; Επιπλέον, με ποια δικαιολογία η ΦΑΜΑΡ ακόμα και σήμερα δεν έχει δηλώσει στις αρμόδιες αρχές τα εργατικά ατυχήματα;», είναι τα σοβαρά ερωτήματα που θέτει.

Στο φόντο αυτό, στηλιτεύει τις αντεργατικές ρυθμίσεις που μπαίνουν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να επιβάλλει μονομερώς εξαήμερη δουλειά, αλλά και να μην υπολογίζει μέσα στο ωράριο τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια. «Δίνουμε τη μάχη για την εφαρμογή του 8ωρου και του 5ήμερου, κόντρα στους άθλιους νόμους που μας θέλουν αναλώσιμους, καύσιμο στη μηχανή των κερδών τους. Τα τρία εργατικά ατυχήματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν "τυχαίνουν". Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς μας», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ