Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Φαρμάκι» οι νέες αυξήσεις τιμών για τον λαό στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού»

Τις αυξήσεις έως και 357% σε πάνω από 400 φαρμακευτικά σκευάσματα προωθούν κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανίες, ενώ το αίτημα για αύξηση τιμών σε 998 κωδικούς φαρμάκων διαδέχτηκε χτες η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Ακη Σκέρτσου. Εκεί, επικροτήθηκαν η πολιτική που φέρνει στον λαό αυξημένες πληρωμές για το φάρμακο - εμπόρευμα και ο σχεδιασμός για νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

«Ιστορική ημέρα για το υπουργείο Υγείας» χαρακτήρισε ο Αδ. Γεωργιάδης τη συνάντηση με το σύνολο της φαρμακοβιομηχανίας, όπου, όπως είπε, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου και οι προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024. Τα νέα χαράτσια που θα προστεθούν στα προηγούμενα για το φάρμακο και όσα έπονται, επιβάλλονται ώστε «οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις», είπε ο υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι «εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός», αποσιωπώντας τα δισ. ευρώ που δίνονται για τις φοροαπαλλαγές της φαρμακοβιομηχανίας.

Οπως... καμάρωσε ο υπουργός Επικρατείας, Α. Σκέρτσος, η εφαρμοζόμενη φαρμακευτική πολιτική γίνεται με «όρους ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών», αναδεικνύοντας την πραγματική στόχευση της παράδοσης της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις, προκειμένου να ρυθμίζεται το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για «τη διακύμανση των επιστροφών του clawback».

«Να υπάρχει μια προβλεψιμότητα», ήταν ο καημός του προέδρου της ΠΕΦ, αποκαλύπτοντας τη συζήτηση με την κυβέρνηση για τριετή προγραμματική συμφωνία που θα καθορίζει ποια και πόσα εγχώρια φάρμακα θα παράγονται, και θα εξορθολογίζει τις «πολύ μεγάλες επιστροφές ειδικά στα παλιά φάρμακα», προκειμένου να «συνεχιστούν οι επενδύσεις». Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκαν μέτρα «που προσβλέπουν στον έλεγχο της ζήτησης και στη "χαλιναγώγησή" της», λέγοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αφού θα ικανοποιούν μέχρι κεραίας τη μεγαλύτερη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Ενώ και η πρόεδρος του PIF εξέφρασε τη συμφωνία «για εξορθολογισμό της δαπάνης και για να βρεθούν λύσεις χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας», η οποία θα προέρχεται από την τσέπη των ασθενών, επαναλαμβάνοντας το αίτημα «να μπούμε σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τριετή ορίζοντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ