Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα

Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Σε κινητοποιήσεις για την παραμονή τους στη δουλειά βρίσκονται από την Παρασκευή οι περίπου 90 εργαζόμενοι της καθαριότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, που διεκδικούν να μην πεταχτούν στον δρόμο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς από αύριο Πέμπτη τη συγκεκριμένη υπηρεσία αναμένεται να αναλάβει ιδιωτική εργολαβική εταιρεία. Σήμερα Τετάρτη εξάλλου, σε συνέχεια των δράσεών τους, πραγματοποιούν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στις 9.30 π.μ.

Πρόκειται για εργαζόμενους που ουσιαστικά βρίσκονταν σε ομηρία για πάνω από 10 χρόνια, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), να λύνεται οριστικά το πρόβλημά τους, με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, με σταθερή εργασία και όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Αντιθέτως, μετά και την τελευταία δικαστική απόφαση και την απαράδεκτη παρέμβαση της Πρυτανείας να σταματήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι, βρίσκονται ουσιαστικά εκτός του οργανογράμματος του Πανεπιστημίου και πετιούνται στην ανεργία. Την ίδια ώρα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον «ανάδοχο» εργολάβο που αναμένει να αναλάβει την καθαριότητα του Πανεπιστημίου ότι πρόκειται να προσλάβει εργαζόμενους με 4ωρη σχέση εργασίας, μισθό 260 ευρώ (!) τον μήνα και ...αντίστοιχα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο πλευρό τους βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού, ενώ την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις τους για το ίδιο θέμα το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και άλλοι φορείς.

Στο ΨΝΘ

Τον αγώνα τους για παραμονή στην εργασία τους συνεχίζουν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), έχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και εργαζόμενους άλλων κλάδων. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΨΝΘ (ενιαία διοίκηση με το «Παπανικολάου») έσπευσε να παραδώσει την υπηρεσία σε ιδιώτη εργολάβο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, πιεσμένη από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πανελλαδικά, πέρασε τροπολογία για την παράταση της εργασίας των ΣΟΧ στα νοσοκομεία.

ΚΚΕ: Να προσληφθούν ως μόνιμοι οι καθαριστές του ΨΝΘ

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόλυση των συμβασιούχων καθαριστών και απαιτεί να προσληφθούν ως μόνιμοι.

Οπως αναφέρει, «η απόλυση των έμπειρων συναδέλφων δημιουργεί επισφάλεια και επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας σε έναν χώρο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υψηλές απαιτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για εργαζόμενους που εδώ και 5,5 έτη καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. Οχι απλώς δεν περισσεύουν, αλλά πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι!».

Η δυστοπία που βιώνουν οι συμβασιούχοι είναι «πιστοποιημένη πατέντα» της ΕΕ, επισημαίνει, ενώ αναδεικνύει και τις εγκληματικές ευθύνες όσων στέκονται απέναντι στους καθαριστές, όπως και εκείνων που τάχα τους στηρίζουν. «Οι καθαριστές βρίσκονται σε ομηρία από το 2018 και η πρώτη σύμβαση προμήνυε την επάνοδο των εργολάβων. Ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ που με ρύθμιση επέτρεπε την εργολαβοποίηση νοσοκομειακών υπηρεσιών και παγίωσε την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων. Το ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα, άνοιγε τον δρόμο, με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και πέρασμα του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ (...) τώρα, στο όνομα του "κόστους", πετά τους συμβασιούχους στον δρόμο ή τους στέλνει στον εργολάβο με χειρότερους όρους, αφού για τα κέρδη οι εργολάβοι επιβάλλουν συνθήκες εργασιακής γαλέρας».

Τονίζει επίσης ότι «το ΚΚΕ βρέθηκε στο πλάι τους όλο αυτό το διάστημα, στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια! Μέσα από το κίνημα, με κινητοποιήσεις και με την αλληλεγγύη ταξικών σωματείων, με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Θα παλέψουμε μαζί τους για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους».

Και μεταφέρει ξανά την απαίτηση «να προσληφθούν ως μόνιμοι οι καθαριστές του ΨΝΘ, χωρίς βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας και με αυξήσεις στους μισθούς τους. Να σταματήσει τώρα το καθεστώς ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου και να γίνουν προσλήψεις μόνιμων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ