Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Αύριο στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό μπλόκο στα νέα αντεργατικά μέτρα που σηματοδοτούν η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και η σχετική εγκύκλιος που την ενεργοποιεί σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, καθώς και η εφαρμογή στην πράξη της 6ήμερης εργασίας, από την 1η Ιούλη, που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, στήνουν συνδικάτα και εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ. συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και δίνουν μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία προωθούν και στην πράξη πλέον τις αντεργατικές ρυθμίσεις, που κάνουν σμπαράλια τον εργάσιμο χρόνο, αυξάνουν τον βαθμό και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενταφιάζουν ακόμα πιο βαθιά το 8ωρο και το πενθήμερο.

Ηδη η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου για τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) και την ψηφιακή κάρτα εργασίας από το υπουργείο Εργασίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από Ομοσπονδίες και Σωματεία, που με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις οι οποίες επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στους βιομηχανικούς κλάδους. «Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, που προωθείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ και συνεχίζει: «Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες.

Γι' αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη βδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!».

«Τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσουν!», καταλήγει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αποσυρθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Την απόσυρση της εγκυκλίου απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να οργανώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς, με στόχο να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Την εγκύκλιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση.

«Η "ψηφιακή κάρτα" της κυβέρνησης είναι το καλύτερο εργαλείο για τους βιομήχανους και εργοδότες, ώστε να υφαρπάξουν επιπλέον εργασία και μάλιστα απλήρωτη», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και καλεί σήμερα στο υπουργείο. «Η ερμηνευτική εγκύκλιος συνιστά μια ωμή προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και υπερεργασίας. Η άμεση απόσυρσή της είναι καθολική απαίτηση των εργαζομένων», σημειώνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ).

Στη Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιος και να μπει φρένο στην 6ήμερη και 7ήμερη εργασία απαιτούν Σωματεία και της Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αισχρή εγκύκλιο της κυβέρνησης.

Τα Σωματεία Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας, Χάρτου - Τύπου Κ. Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Βορείου Ελλάδας, σε κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας και ξεκαθαρίζουν: «Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».

Βδομάδα δράσης

Παράλληλα, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας προγραμματίζει βδομάδα δράσης για την ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου για το νέο έκτρωμα με τις ηλεκτρονικές κάρτες, που χωρίζει ακόμα πιο προκλητικά τον εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και ανενεργό και δίνει τη δυνατότητα στους βιομήχανους να κλέβουν με «ηλεκτρονικό τρόπο» τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ