Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαχητικά υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία στο «Lidl»

Συνεχίζονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στο παράνομο άνοιγμα των καταστημάτων της πολυεθνικής «Lidl» στο νησί. Και την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, τα μέλη του Συνδέσμου βρέθηκαν έξω από το εν λόγω σούπερ μάρκετ στον κόμβο του αεροδρομίου, όπου με την ανακοίνωση στο χέρι ενημέρωσαν εργαζόμενους και πελάτες για την παράνομη δράση της εργοδοσίας.

Σύμφωνα με το σωματείο, από τις 16/5 η πολυεθνική, λειτουργώντας ως «λαγός» για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στο Εμπόριο, έχει επιβάλει την παράνομη λειτουργία των καταστημάτων της για 7 συνεχόμενες Κυριακές. Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων έχει προχωρήσει σε πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις όλες αυτές τις Κυριακές, με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα, προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας κ.λπ.

Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων ήταν η αποκάλυψη της παράνομης δράσης της εργοδοσίας, που ψευδώς ισχυρίζεται ότι λειτουργεί τα καταστήματα σύμφωνα με τον νόμο, και η επιβολή προστίμου στην πολυεθνική από το αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας στο νησί.

Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Το αίτημα των εργαζομένων και των συνδικαλιστών να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για να σταματήσει η αυθαίρετη και παράνομη τακτική της πολυεθνικής «Lidl» μετέφερε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Εξαρχος. Κατήγγειλε ότι αυτή η μεθόδευση στρέφεται εναντίον των εργαζομένων, καθώς εφόσον περάσει θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, στη μητρότητα κ.λπ., αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που τελικά θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές. Ζήτησε επίσης την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με προσωπικό και αρμοδιότητες, καθώς είναι εντελώς υποστελεχωμένο. Μάλιστα, όπως είπε, για τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας υπάρχουν μόλις 4 υπάλληλοι με ένα απαρχαιωμένο αυτοκίνητο, που δεν αρκούν για να διεξάγουν ελέγχους, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των εργαζομένων, ειδικά στην Κέρκυρα.

Να δικαιολογήσει την κατάσταση επιχείρησε η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως στην απάντησή της, επικαλούμενη την επιβολή προστίμου από την Επιθεώρηση Εργασίας, ύψους 6.200 ευρώ (!), ποσό πολύ μικρό μπροστά στα κέρδη της πολυεθνικής, δεδομένου ότι ο κύκλος εργασίας της στη χώρα μας έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους φέρουν βαρύτατες ευθύνες και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, καθώς παρά τα παχιά λόγια περί προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για άλλη μια Κυριακή η μεγαλοεργοδοσία, δείχνοντας στην πράξη ποια τάξη τελικά κάνει κουμάντο στη χώρα, με την ανοχή της κυβέρνησης λειτούργησε και πάλι παράνομα τα καταστήματά της», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο και επισημαίνει ότι η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων είναι η μοναδική εγγύηση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ