Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
«Ενίσχυση» με πρόωρα εξιτήρια, κόφτες και μετακινήσεις προσωπικού

Τις παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτώβρη) επέλεξε η κυβέρνηση για να στείλει εγκύκλιο στα νοσοκομεία με θέμα τη λειτουργία και την εφημέρευση των Ψυχιατρικών τους Τμημάτων, καλώντας τους διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές των κλινικών σε «παρακολούθηση και βελτίωση των δεικτών που αφορούν τη μέση διάρκεια νοσηλείας, την κάλυψη των κλινών και τις επανεισαγωγές των ασθενών»! Δηλαδή να επισπεύδονται τα εξιτήρια, να «κόβονται» ασθενείς στα Επείγοντα για να μην επανεισαχθούν και ...χαλάσουν τα νούμερα!

«Ετσι λύνει η κυβέρνηση το πρόβλημα της υπερχείλισης των ψυχιατρικών κλινικών με ασθενείς και ράντζα στους διαδρόμους!», σχολιάζει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, αναδεικνύοντας την τραγική υποστελέχωση και της Ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο.

«Δεν μας λέει όμως η κυβέρνηση, οι "κοινοτικές μονάδες του Τομέα Ψυχικής Υγείας" όπου προτρέπει να παραπέμπονται οι ασθενείς όταν εξέλθουν, "ώστε να διασφαλίζεται η πρόληψη των υποτροπών και επανεισαγωγών", ποιες είναι;», ρωτάει χαρακτηριστικά το Σωματείο. Και ενημερώνει ότι ειδικά για την περίπτωση του Ηρακλείου το ΚΨΥ αριθμεί πλέον έναν μόνο ψυχίατρο, ενώ στο ΚοιΚΕΨΥΠΕ έχει μείνει ένας παιδοψυχίατρος ιδιώτης με σύμβαση! Επίσης, στο Ηράκλειο υπάρχει μόνο ένας ξενώνας και 2 διαμερίσματα για βραχεία ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, που αριθμούν 10 και 6 θέσεις αντίστοιχα...

«Σε ποιον απευθύνεται όταν εγκαλεί "Να καλυφθούν άμεσα τα κενά στελέχωσης των Ψυχιατρικών Τμημάτων"; Αραγε ποιος τα εμποδίζει να καλυφθούν, αν δεν είναι οι ελάχιστες μόνιμες θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, που δεν προκηρύσσονται ποτέ στο σύνολό τους αλλά πάντα επιχειρούνται προσωρινές λύσεις, όπως τα επικουρικά, οι συμβάσεις με μπλοκάκι και τελευταία η ειδικότητα των νοσηλευτών», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ. Βέβαια την απάντηση τη δίνει η κυβερνητική εγκύκλιος, όπου δίνεται οδηγία «σε περίπτωση που απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση, να εξεταστεί η μετακίνηση τουλάχιστον κατά την εφημέρευση του ιατρικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, αναδεικνύοντας το περιεχόμενο της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας.

«Μόνο πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν οι "οδηγίες" που αποδεικνύουν ότι ο ευαίσθητος και κρίσιμος τομέας της Ψυχικής Υγείας αντιμετωπίζεται σαν κόστος που πρέπει να ελαττωθεί και για τον σκοπό αυτό αξιολογείται με "δείκτες". Οτι οι ΣΔΙΤ, που ανθίζουν στην Ψυχική Υγεία και εμφανίζονται ως "σωτήριες λύσεις" στα κενά που συνειδητά δημιουργήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, δίνουν προσωρινές, αποσπασματικές απαντήσεις σε χρόνια προβλήματα, εισάγοντας ακόμα πιο έντονα το κριτήριο της αγοράς στη δημόσια Υγεία.

Είναι ντροπή το 2022, όταν εδώ και χρόνια είναι γνωστό το επερχόμενο "τσουνάμι" ψυχικών νοσημάτων, οι δομές Ψυχικής Υγείας στον νομό μας και πανελλαδικά όχι μόνο να μην ενισχύονται, αλλά να υποβαθμίζονται και να αξιολογούνται με κριτήριο τη μείωση του κόστους, εις βάρος της υγείας των ασθενών και των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών», καταλήγει το Σωματείο και προβάλλει συγκεκριμένες διεκδικήσεις για την ενίσχυση της ψυχιατρικής φροντίδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαοτική η κατάσταση από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις (2024-07-31 00:00:00.0)
Δήλωση στήριξης του ΚΚΕ από υγειονομικούς του Ηρακλείου (2023-06-23 00:00:00.0)
Στα ύψη ξανά τα κρούσματα, νέα αύξηση στις εισαγωγές ασθενών (2022-03-17 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην παραπέρα υποβάθμιση της Ψυχικής Υγείας (2018-05-17 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με επισφαλείς συνθήκες εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς (2017-10-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ (2017-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ