Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
Πρόβλημα με τη χορήγηση μορφίνης σε καρκινοπαθείς

Το θέμα της έλλειψης μορφίνης σε σκόνη για να αντιμετωπιστούν οι πόνοι των ασθενών με καρκίνο έφερε στη Βουλή η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια.

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση αποτέλεσε η περίπτωση του Ι. Κ., ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει μια σπάνια μορφή καρκίνου. Λόγω των αφόρητων πόνων, εδώ και 10 χρόνια συνταγογραφείται από το Ιατρείο Πόνου μορφίνη σε σκόνη, την οποία πρέπει να λαμβάνει σε πόσιμη μορφή κάθε 4 ώρες.

Ωστόσο, εδώ και έναν χρόνο δεν βρίσκουν μορφίνη σε σκόνη, επειδή δεν υπάρχει απόθεμα. Ετσι, η οικογένεια βρήκε έτοιμο διάλυμα μορφίνης από την Ιταλία, που έχει όμως ένα τεράστιο κόστος (αγγίζει τα 1.300 ευρώ τον μήνα).

Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, από τη μια επικαλέστηκε το πολύ αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει για την εισαγωγή τέτοιων φαρμάκων και από την άλλη διαφήμισε την ιατρική κάνναβη, την οποία νομοθέτησε η κυβέρνησή του, σε συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην απάντησή του ανέφερε ότι η συμμετοχή για χορήγηση μορφίνης σε σκόνη είναι δωρεάν, ενώ σε φιαλίδια έχει συμμετοχή 10%. Ισχυρίστηκε πως δύο φορές ο ΙΦΕΤ έχει κάνει απόπειρα να βρει μορφίνη από το εξωτερικό, αλλά δεν τα κατάφερε. Επίσης, ανακοίνωσε πως γίνονται συζητήσεις με ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή μορφίνης.

«Δεν μπορείτε να βάλετε τιμολόγιο στον πόνο», του απάντησε η Λιάνα Κανέλλη, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να εξασφαλίσει αυτό το φάρμακο για όσους το χρειάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ