ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποφασιστική ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με τις Φιλιππίνες

Συνεχίζεται η πολυήμερη περιοδεία Μπλίνκεν στην περιοχή, νέες αποφάσεις για ολόπλευρο συντονισμό με τη Μανίλα και άλλους εταίρους

Από την υπουργική συνάντηση «2+2» στη Μανίλα

Copyright 2024 The Associated

Από την υπουργική συνάντηση «2+2» στη Μανίλα
Μέτρα περαιτέρω αναβάθμισης της συμμαχίας ΗΠΑ - Φιλιππίνων στον στρατιωτικό τομέα προωθούν οι δύο χώρες, σύμφωνα και με την Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας (2+2), Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν και Ενρίκε Μανάλο και Ζιλμπέρτο Τεοντόρο, χτες, στη Μανίλα.

Η Δήλωση αντανακλά την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μεγαλώσει ολόπλευρα την πίεση κατά της Κίνας, της οποίας την προσπάθεια για «αναδιαμόρφωση της διεθνούς τάξης», αντίστοιχη συνάντηση «2+2» που έγινε την Κυριακή στο Τόκιο χαρακτήριζε ως «τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού και πέραν αυτής».

Αυτή τη φορά, Μπλίνκεν και Οστιν σημειώνουν με τους Φιλιππινέζους ομολόγους τους «την άνευ προηγουμένου πρόοδο στη Συμμαχία μας τα τελευταία δύο χρόνια» και τη σημασία των «κοινών δεσμεύσεων» στο πλαίσιο της Συνθήκης Αμοιβαίας Αμυνας Ηνωμένων Πολιτειών - Φιλιππίνων του 1951, «σε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο περιβάλλον». Ξεκαθαρίζουν δε ότι η συμφωνία του 1951 (που ουσιαστικά προβλέπει δυνατότητα παρέμβασης των αμερικανικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ασία) «επεκτείνεται σε ένοπλες επιθέσεις κατά των Ενόπλων Δυνάμεων, των αεροσκαφών και των δημόσιων σκαφών κάθε χώρας - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ακτοφυλακής τους - οπουδήποτε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας». Ακόμα, οι υπουργοί «επιβεβαίωσαν την κρίσιμη σημασία» της Συμφωνίας VFA του 1998, που προβλέπει σειρά προνομιακών όρων για τη «φιλοξενία» αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τα δεδομένα αυτά οι δύο πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων:

  • Τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις Φιλιππίνες, με βάση το πρόγραμμα των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
  • Τη συγκρότηση διμερούς «Ομάδας Εργασίας για Ρόλους, Αποστολές, Ικανότητες» για «την ενίσχυση του διμερούς σχεδιασμού και της διαλειτουργικότητας» των δυνάμεων ασφαλείας των δύο πλευρών.
  • Την εφαρμογή νέου «Οδικού Χάρτη βοήθειας για τον τομέα της ασφάλειας των Φιλιππίνων» (P-SSAR) που οριστικοποιήθηκε μόλις προχτές (29 Ιούλη) και «περιγράφει τις διμερώς καθορισμένες απαιτήσεις ικανότητας προτεραιότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (AFP) και της Ακτοφυλακής των Φιλιππίνων (PCG) που θα υποστηριχθούν από εθνικούς πόρους των Φιλιππίνων (αλλά) και τις προσπάθειες, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες των ΗΠΑ». Ο «Χάρτης» ευθυγραμμίζει «κοινές προτεραιότητες των Φιλιππίνων και των Ηνωμένων Πολιτειών» και θα καθοδηγεί «επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της άμυνας» με «παράδοση πλατφορμών προτεραιότητας τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια».
  • Την ενίσχυση «των δραστηριοτήτων ναυτιλιακής συνεργασίας για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και την επέκταση του επιχειρησιακού συντονισμού με άλλους ομοϊδεάτες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας», με την επισήμανση ότι «αυτές οι κοινές προσπάθειες δείχνουν αποφασιστικότητα» και «επεκτείνουν την πολυμερή συνεργασία και εκπαίδευση (...) για τη διατήρηση της σταθερότητας και την υποστήριξη ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού».
Κοινές ανησυχίες και από τους ΥΠΕΞ των QUAD

Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ προκρίνουν και άλλα σχήματα με «εταίρους» στον Ινδο-Ειρηνικό, όπως οι QUAD (όπου συνεργάζονται με Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία).

Τη Δευτέρα, οι ΥΠΕΞ των QUAD είχαν νέα συνάντηση στο Τόκιο, όπου συζήτησαν άξονες ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά τομείς, από την «αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστροφών» μέχρι την κυβερνοασφάλεια και από τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της περιοχής μέχρι την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σε Κοινή Δήλωση οι τέσσερις σύμμαχοι μοιράζονται κοινές ανησυχίες «για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα», όπου η Κίνα διατηρεί εδαφικές διαφορές με Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ κ.τ.λ. και μια σειρά «επεισόδια» εκδηλώνονται συχνά - πυκνά. Αν και χωρίς ρητή αναφορά στην Κίνα, οι 4 επανέλαβαν «την έντονη αντίθεσή μας σε οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επιδιώκουν να αλλάξουν το "status quo" με τη βία ή τον εξαναγκασμό».

Στο πλαίσιο της νέας του πολυήμερης περιοδείας στην περιοχή, ο Μπλίνκεν συνεχίζει με επαφές σε Σιγκαπούρη και Μογγολία, μέχρι τις 3 Αυγούστου.

  • Αναφερόμενος σε «διαβουλεύσεις» που έγιναν μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων για τη «διαχείριση της κατάστασης στο Ren'ai Jiao» (περιοχή όπου έχουν εδαφικές διαφορές), το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του έκρινε σκόπιμο να «καταστήσουμε απολύτως σαφές» ότι «η συνεννόηση μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας συνήφθη καλόπιστα, με τη ρητή συμφωνία ότι δεν θα προδικάσει τις εθνικές θέσεις (κάθε πλευράς)», προσθέτοντας ότι «δεν είναι χρήσιμο να δημιουργούμε λανθασμένες αντιλήψεις για το τι έχει συμφωνηθεί».
ΗΠΑ
Διαγκωνισμοί για τις χορηγίες των μονοπωλίων

Σε ανεβασμένους τόνους συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, με τα δύο αστικά στρατόπεδα να αναζητούν τη στήριξη χορηγών. Η αντιπρόεδρος και προτεινόμενη υποψήφια για τους Δημοκρατικούς Κάμαλα Χάρις, προσπαθώντας να αποκρούσει τους ισχυρισμούς του Ντ. Τραμπ πως είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των μονοπωλίων παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, διαβεβαίωσε πως δεν θα απαγορεύσει την παραγωγή του με την (επικίνδυνη για τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες) σχιστολιθική μέθοδο, που έκανε εδώ και μερικά χρόνια τις ΗΠΑ πρώτες στην παραγωγή «μαύρου χρυσού» διεθνώς.

Επίσης η Χάρις προβάλλει ιδιαίτερα το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι τις 22 βδομάδες κύησης.

Σε ό,τι αφορά τους χρηματοδότες ο Ρομπ Φλάχερτι, υποδιευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις, επιβεβαίωσε πως συγκεντρώθηκαν μέσα στην πρώτη βδομάδα 200 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 66% τα έδωσαν νέοι χορηγοί, ενώ γράφτηκαν στους καταλόγους πάνω από 170.000 νέοι εθελοντές.

Από την άλλη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα δώσει συνέντευξη σε πράκτορες του FBI στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του στις 13 Ιουλίου σε προεκλογική εκστρατεία της Πενσυλβάνια από τον 20χρονο Αμερικανό Τ.Μ. Κρουκς. Η εξέλιξη καταγράφεται μετά τις έντονες αποδοκιμασίες του Τραμπ για τους χειρισμούς της υπόθεσης από το FBI, καλώντας μάλιστα τον διευθυντή του, Κρίστοφερ Ρέι, σε παραίτηση.

Το Σάββατο, μιλώντας σε συνδιάσκεψη επενδυτών κρυπτονομισμάτων στο Νάσβιλ του Τενεσί, ισχυρίστηκε, κρίνοντας από την πολιτική του απερχόμενου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, πως η Κάμαλα Χάρις είναι «κατά του κρυπτονομίσματος». Γνωστοποίησε ότι θα επιδιώξει την ίδρυση μίας Επιτροπής Ασφαλειών και Συναλλάγματος «φιλικής» προς τα κρυπτονομίσματα, έναν Συμβουλευτικό Φορέα για τα Κρυπτονομίσματα και ανάσχεση κάθε πιθανής προσπάθειας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να δημιουργήσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ.-- Πέντε ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση στοών προχτές στην επαρχία Κουάνγκ Νιχ, στο βόρειο Βιετνάμ. Σύμφωνα με τις αρχές άρχισε έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια. Πρόκειται για περιοχή από την οποία εξορύσσονται από τις μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα στη χώρα.

ΜΙΝΣΚ.-- Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο έδωσε χάρη στον 30χρονο Γερμανό Ρίκο Κρίγκερ, που δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε σε θάνατο, ως ένοχο για «τρομοκρατικές ενέργειες» και «δράση μισθοφόρου». Ο Κρίγκερ φερόταν να σχετίζεται με το τάγμα «Kastus Kalinouski» (που πολεμά μαζί με τον ουκρανικό στρατό κατά της Ρωσίας). Πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε στη λευκορωσική τηλεόραση να παραδέχεται τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε και τη συνεργασία του με ουκρανικές υπηρεσίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στους 107 έφταναν χτες οι νεκροί από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο κρατίδιο Κεράλα της νότιας Ινδίας. Με δεδομένο ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχουν καταπλακωθεί αλλά και τραυματιστεί, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως ανέβει σημαντικά.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Υπέρ μιας συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές (PSC) τάσσεται η ηγεσία του κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά) στην Καταλονία, στο πλαίσιο παζαριών που άρχισαν μετά τις εκλογές της 12ης Μάη, για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Το PSC βγήκε πρώτο στις εκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ότι η ERC δεν θα συγκυβερνήσει, αλλά θα στηρίξει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με όρους όπως μια «συμφωνία οικονομικής αλληλεγγύης», την προώθηση της καταλανικής γλώσσας. Αν μέχρι τις 25 Αυγούστου δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα γίνουν νέες εκλογές τον Οκτώβρη.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Συντριβή ελικοπτέρου σε κτίριο σημειώθηκε χτες μετά τις 15.50 τοπική ώρα κοντά στο Κιλουκάν στην κομητεία Ουέστμιθ της Ιρλανδίας. Δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο του συμβάντος, με τις αρχές να αναφέρουν πως υπήρχαν «αρκετά θύματα» δίχως να προσδιορίσουν τον αριθμό και την κατάστασή τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενα τρίτο παιδί, ένα κοριτσάκι 9 ετών, υπέκυψε χτες στα τραύματά του, μία μέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ από έναν 17χρονο με άγνωστο κίνητρο. Αλλα δύο κορίτσια, 6 και 7 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους και οκτώ ακόμη παιδιά έχουν τραυματισθεί, με τα 5 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο ενήλικες βρίσκονται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση.

ΗΠΑ
Τουλάχιστον 25 τα τεράστια πύρινα μέτωπα

Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται στην Καλιφόρνια σε περιοχή 1.489 τ. χλμ., που ονομάστηκε «Park Fire» και μέσα σε μία βδομάδα κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, πάνω από 100 κτίρια, ενώ απειλεί άλλα 4.200. Στην ίδια περιοχή είχε ξεσπάσει και το 2018 τεράστια πυρκαγιά, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της πόλης Παραντάις, την καταστροφή 11.000 κατοικιών και τον θάνατο 85 ανθρώπων. Ο 42χρονος Ρόνι Ντιν Στουτ, που έχει συλληφθεί ως κατηγορούμενος εμπρησμού (εθεάθη να ρίχνει σε χαράδρα ένα φλεγόμενο ΙΧ την περασμένη Τετάρτη), έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και αποφασίστηκε η συνέχιση της κράτησής του δίχως δυνατότητα να αποφυλακιστεί, με καταβολή χρηματικής εγγύησης, ώσπου να γίνει η δίκη.

Το Εθνικό Κέντρο Πυροσβεστικής των ΗΠΑ ανέφερε πως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ήταν ενεργά 25 πύρινα μέτωπα που μαίνονταν ανεξέλεγκτα και πως στη μάχη με τις φλόγες είχαν ριχτεί πάνω από 25.000 πυροσβέστες και βοηθητικό προσωπικό. Οι 25 πυρκαγιές εκτιμάται πως έκαναν συνολικά στάχτη μία περιοχή έκτασης άνω των 8.288 τ.χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ