Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ.-- Πέντε ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν μετά την κατάρρευση στοών προχτές στην επαρχία Κουάνγκ Νιχ, στο βόρειο Βιετνάμ. Σύμφωνα με τις αρχές άρχισε έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια. Πρόκειται για περιοχή από την οποία εξορύσσονται από τις μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα στη χώρα.

ΜΙΝΣΚ.-- Ο Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο έδωσε χάρη στον 30χρονο Γερμανό Ρίκο Κρίγκερ, που δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε σε θάνατο, ως ένοχο για «τρομοκρατικές ενέργειες» και «δράση μισθοφόρου». Ο Κρίγκερ φερόταν να σχετίζεται με το τάγμα «Kastus Kalinouski» (που πολεμά μαζί με τον ουκρανικό στρατό κατά της Ρωσίας). Πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε στη λευκορωσική τηλεόραση να παραδέχεται τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε και τη συνεργασία του με ουκρανικές υπηρεσίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στους 107 έφταναν χτες οι νεκροί από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο κρατίδιο Κεράλα της νότιας Ινδίας. Με δεδομένο ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχουν καταπλακωθεί αλλά και τραυματιστεί, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως ανέβει σημαντικά.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Υπέρ μιας συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές (PSC) τάσσεται η ηγεσία του κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά) στην Καταλονία, στο πλαίσιο παζαριών που άρχισαν μετά τις εκλογές της 12ης Μάη, για τον σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Το PSC βγήκε πρώτο στις εκλογές αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ότι η ERC δεν θα συγκυβερνήσει, αλλά θα στηρίξει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με όρους όπως μια «συμφωνία οικονομικής αλληλεγγύης», την προώθηση της καταλανικής γλώσσας. Αν μέχρι τις 25 Αυγούστου δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα γίνουν νέες εκλογές τον Οκτώβρη.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Συντριβή ελικοπτέρου σε κτίριο σημειώθηκε χτες μετά τις 15.50 τοπική ώρα κοντά στο Κιλουκάν στην κομητεία Ουέστμιθ της Ιρλανδίας. Δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο του συμβάντος, με τις αρχές να αναφέρουν πως υπήρχαν «αρκετά θύματα» δίχως να προσδιορίσουν τον αριθμό και την κατάστασή τους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενα τρίτο παιδί, ένα κοριτσάκι 9 ετών, υπέκυψε χτες στα τραύματά του, μία μέρα μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ από έναν 17χρονο με άγνωστο κίνητρο. Αλλα δύο κορίτσια, 6 και 7 ετών αντίστοιχα, έχασαν τη ζωή τους και οκτώ ακόμη παιδιά έχουν τραυματισθεί, με τα 5 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο ενήλικες βρίσκονται επίσης σε κρίσιμη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ