Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκρούσεις μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αναλυτικά αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, κλιμακώνεται η προσπάθεια να διαμορφωθεί σκηνικό σύγκρουσης στη χώρα.

Στο 80% των καταμετρημένων ψήφων με βάση την ανακοίνωση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, ο σοσιαλδημοκράτης - νυν Πρόεδρος - Νικολάς Μαδούρο, εμφανίζεται πρώτος με 51,2% (5.150.092 ψήφους) και δεύτερος ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονζάλες, με 44,2% (4.445.978 ψήφους). Ακολουθούν άλλοι υποψήφιοι (χωρίς να δίνονται αναλυτικά) με 4,6%.

Οι καταγγελίες για ασάφειες στα αποτελέσματα και η απάντηση της κυβέρνησης ότι έχει «χακαριστεί» το ηλεκτρονικό σύστημα για να μπλοκαριστεί η μετάδοσή τους, πυροδοτούν αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να ισχυρίζεται ότι έχει πάρει το 73% των ψήφων και να διοργανώνει βίαιες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα, Καράκας, και σε άλλες πόλεις. Συγκεντρώσεις πραγματοποιούν και οπαδοί της κυβέρνησης.

Σε συγκρούσεις με στρατό και αστυνομία έχουν σκοτωθεί 2 άνθρωποι (ο ένας στρατιωτικός), 48 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ενώ έχουν γίνει και 749 συλλήψεις για βανδαλισμούς.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, οι ΗΠΑ και πολλοί σύμμαχοί τους στην περιοχή στηρίζουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, όπως και της Κούβας και της Νικαράγουας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό στην Αργεντινή, στη Χιλή, στην Κόστα Ρίκα, στο Περού, στον Παναμά, στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Ουρουγουάη και να απαιτήσει από αυτές τις κυβερνήσεις να αποσύρουν αμέσως τους εκπροσώπους τους στην επικράτεια, κατηγορώντας τες ότι επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Επίσης, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα γίνει σήμερα Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα στη Βενεζουέλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ