ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της

Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής της είναι η ηγεσία της ΝΔ, η οποία απλά παρακολουθεί με αγωνία την έκβαση των εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα. Από τη μια πιέζει την κυβέρνηση «να κυβερνήσει», να υλοποιήσει δηλαδή πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού υποστηρίζουν, αλλά από την άλλη δε θέλει να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί τότε ακυρώνεται ο δικός της ρόλος ως «καλύτερου διαχειριστή» και βέβαια αποδυναμώνεται η προοπτική ανόδου της στην εξουσία.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Ο υπερτομεάρχης σε θέματα οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σχολιάζοντας το πακέτο των μέτρων που φαίνεται ότι θα εξαγγείλει ο Κ. Σημίτης στη ΔΕΘ, υποστήριξε ότι «μπαίνουμε πια σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, όπου η κυβέρνηση θα «τα δώσει όλα». Δεν έκρυψε επίσης την... ανησυχία του γιατί η κυβέρνηση «θα χρησιμοποιήσει χρήματα που δεν έχει το κράτος για να προσπαθήσει να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα». Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη σε ομιλία της στη Μονεμβασιά προεξόφλησε ότι ο συμβιβασμός μεταξύ του Κ. Σημίτη και των εσωκομματικών αντιπάλων «θα είναι σε βάρος της εθνικής οικονομίας» και τα κομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη θα τα πληρώσουν οι Ελληνες πολίτες». Η πρώην υπουργός φαίνεται να έχει πάρει τις αποφάσεις για τη δημαρχία και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», θα ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, την υποψηφιότητα για το δήμο Αθήνας το Σεπτέμβρη. Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη «Χώρα» υποστηρίζει, περισσότερο για να ασκήσει πιέσεις, ότι «η πολιτική του ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο αναντιρρήτως θα γίνει περισσότερο λαϊκίστικη, άρα και επικίνδυνη για τη χώρα». Αναφέρει επίσης ότι το δίλημμα του Κ. Σημίτη είναι «ή αποφασίζει έστω και καθυστερημένα να προχωρήσει σε ένα γενναίο ανασχηματισμό και στην τολμηρή πολιτική που απαιτούν οι περιστάσεις θέτοντας εν ανάγκη θέμα εμπιστοσύνης στη Βουλή, ή παραιτείται και αφήνει το λαό να αποφασίσει».

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης απέρριψε την πρόταση για «συστράτευση κατά των διαπλεκομένων συμφερόντων» που ζήτησε από τη ΝΔ με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος, επειδή αυτή την πρόταση δεν την έχει αποδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε κοινή δήλωση των Δ. Σιούφα και Πρ. Παυλόπουλου χαρακτηρίζονται οι προτάσεις του υπουργού ως «εκδήλωση πολιτικής υποκρισίας και προπαγανδιστικής σκοπιμότητας μιας κυβέρνησης που παραπαίει», ενώ υποδεικνύουν στον Μιχ. Σταθόπουλο να απευθυνθεί στον Κ. Σημίτη, ο οποίος «με σωρεία δηλώσεων αρνήθηκε την ύπαρξη διαπλοκής, αλλά και μίλησε περιφρονητικά για τις πολιτικές δυνάμεις που απαιτούν διαφάνεια και θεσμική θωράκιση της πολιτείας». Ταυτόχρονα δεν κρύβουν την ετοιμότητα της ΝΔ... να αποδεχτεί την πρόταση, σημειώνοντας ότι «εάν επιθυμούν απεξάρτηση από τη διαπλοκή ας προχωρήσουν προηγουμένως τουλάχιστον σε αναμόρφωση του ισχύοντος πλαισίου, όπως κατ' επανάληψη έχουμε προτείνει, βέβαιοι ότι θα έχουν τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κηρύγματα αποπροσανατολισμού

Σε μια εναγώνια προσπάθεια να καταγραφεί στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης ως κίνημα διαμαρτυρίας, το πολύ πολύ διεκδίκησης μιας διαφορετικής διαχείρισης, μιας πολιτικής ρύθμισης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, έχει αποδυθεί ο Συνασπισμός.

Σταθερά και επίμονα ξεδιπλώνει τη δράση του στην κατεύθυνση του λαϊκού αποπροσανατολισμού από ριζοσπαστικά αιτήματα και στόχους, από την προοπτική της ανατροπής, από την ανάγκη το διεθνές κίνημα να στηριχτεί στα γερά πόδια δυνατών εθνικών κινημάτων, ορμώμενος από θέσεις καθαρής σοσιαλδημοκρατίας. Την ίδια στιγμή μέμφεται και στηλιτεύει την άποψη και όσους δρουν με αυτή ως γνώμονα πως, χωρίς ανάπτυξη της πάλης στο εθνικό επίπεδο, το διεθνές κίνημα θα αποτελεί ένα γίγαντα με πήλινα πόδια.

Χτες, ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος προχώρησε σε μια ακατανόητη πολεμική εναντίον του ΚΚΕ. Τα όσα είπε, αν και σκοπίμως ασαφή, γενικά και θολά, σκιαγραφούν με σαφήνεια τις στοχεύσεις του κόμματός του. «Ο ΣΥΝ μάχεται - είπε - για τη διεθνή των δικαιωμάτων, για την παγκοσμιοποίηση των ελευθεριών, για το κοινό αλληλέγγυο ευρωπαϊκό μέλλον»!

«Αλίμονο - συνέχισε - εάν στις προκλήσεις και τις πιέσεις της παγκόσμιας αγοράς υιοθετηθεί ως άποψη η περιχαράκωση στα εθνικά και εθνικιστικά χαρακώματα. Είναι οπτική προς τα πίσω η νοοτροπία που θέλει όλα να τίθενται κάτω από την καθοδήγηση της κομματικής σημαίας και του κομματικού στρατού. Εμείς λοιπόν αγωνιζόμαστε για τη διεθνή των πολιτών και για την παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων. Δεν αγωνιζόμαστε για καμία κομματική ή μικροκομματική δικαίωση. Αυτά σ' αυτούς που βλέπουν μέχρι εκεί που φτάνει η μύτη τους»!!!

Εκείνος όμως που έδωσε «ρέστα» ήταν ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Εθνος» της Κυριακής έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού κόμματος κατά της παγκοσμιοποίησης! Μάλιστα, επανέλαβε την αντιεπιστημονική άποψη που θέλει την οικονομία ανεξάρτητη από την πολιτική, λέγοντας πως απέναντι στην παγκοσμιοποίηση της πρώτης η μόνη απάντηση είναι η παγκοσμιοποίηση της δεύτερης...

Είναι, όμως, και βολικό για την ηγεσία του ΣΥΝ να εκφράζει τέτοιες απόψεις. Ανάπτυξη της πάλης στο εθνικό πεδίο σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Μακριά όμως από τον ΣΥΝ μια τέτοια προοπτική. Πολύ δε περισσότερο που στην προκειμένη περίπτωση αυτή την πολιτική την ασκεί το ΠΑΣΟΚ, κόμμα με το οποίο προσδοκά να συνεργαστεί, ακόμη και στο κυβερνητικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία ο ΣΥΝ περιορίζει την κριτική του σε μεμονωμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αποδίδει την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική σε προσωπικές επιλογές κυβερνητικών παραγόντων. Αφήνει ανοιχτό ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «καλό ΠΑΣΟΚ», σε μια πιθανή αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι θα είναι συνεπής μελλοντικά εάν η συνεργασία επιτευχθεί και με την τωρινή ανούσια κριτική του εναντίον του «κακού ΠΑΣΟΚ».

Σ' αυτό το «κακό ΠΑΣΟΚ» κατά τον ΣΥΝ εντάσσεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, εξ ου και η αντίδραση στην πρόταση του Γ. Παπαντωνίου (κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία») πως στα πλαίσια της συνεδριακής διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ είναι καλό να επιχειρηθεί να βρεθούν τα κοινά σημεία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και ιδιαίτερα με τον Συνασπισμό «με τον οποίο έχουμε τα περισσότερα κοινά σημεία» σε αντίθεση με το ΚΚΕ με το οποίο «οι ιδεολογικές και πολιτικές συνδέσεις είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι το κόμμα αυτό είναι ταγμένο εναντίον της συμμετοχής μας στην ευρωζώνη, στην ΟΝΕ, που αποτελεί το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής μας».

Ο Δ. Παπαδημούλης, στέλεχος του ΣΥΝ, μίλησε για «φωτοβολίδες» που «στερούνται συνέπειας, σαφήνειας και αξιοπιστίας» και εκτίμησε πως η συνεργασία δεν είναι δυνατή όσο το ΠΑΣΟΚ ασκεί την ίδια πολιτική και αρνείται την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Να σημειώσουμε πως σε ανάλογες επιθέσεις φιλίας άλλων στελεχών του («καλού») ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις υπήρξαν πιο ήπιες...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο

Νέα δεδομένα θα συζητήσει σήμερα, Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο καθώς επίκειται η επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ολοκλήρωσε κύκλο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με ξένους μεσολαβητές και συγκεκριμένα τον Αλβάρο ντε Σότο και τους Αμερικανούς πρέσβεις κ.κ. Ουέστον και Μπάντλερ, ρίχνοντας όλο το βάρος στη διαφύλαξη του πλαισίου διαπραγμάτευσης, ενόψει επανάληψης των συνομιλιών.

Οι διαδοχικές επαφές του Αμερικανού πρέσβη έδωσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη μια ικανοποιητική εικόνα ως προς τη διατήρηση των βασικών αρχών λύσης και του κεκτημένου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Εκείνο που σαφώς δε γίνεται δεκτό και μάλλον θα αποφευχθεί είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από μηδενική βάση. Ο χρόνος πραγματοποίησης των συνομιλιών δεν ξεκαθάρισε εν αναμονή της συνάντησης των κ.κ. Ανάν και Ντενκτάς. Η δε διαδικασία θα είναι το αποκλειστικό αντικείμενο της επίσκεψης του Αλβάρο ντε Σότο στην περιοχή από τη στιγμή που ο Κόφι Ανάν θα δεσμεύσει σε συνομιλίες τον Ντενκτάς.

Στο μεταξύ, μήνυμα προς την κυπριακή κυβέρνηση απέστειλε η Ουάσιγκτον ενόψει της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε το μήνυμα αρκετά ενθαρρυντικό και πρόσθεσε ότι δεν εκφεύγει από τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Η μόνη ανησυχία μας, πρόσθεσε, είναι εάν η όλη υπόθεση είναι απλώς μια σκηνοθεσία για να επανέλθει ο Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών στην ενδεχόμενη επανέναρξή τους.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι καταδικάζει την ενέργεια των Ελληνοκυπρίων, που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, για ανάπτυξη της εκεί τουριστικής βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από το ετήσιο μνημόσυνο του Μακάριου ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα των επιχειρηματιών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, όπως ανέφερε ο βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου. Το όλο θέμα, είπε, θα το συζητήσει με τον ίδιο τον βουλευτή.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», σε επανάληψη, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τους: Αντώνη Κακαρά αρχιπλοίαρχο ε.α., Θέμο Στοφορόπουλο πρώην πρέσβη και Δ. Δήμου αντιστράτηγο ε.α. για την αντιπυραυλική ασπίδα που προωθεί ο Μπους.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, μια συζήτηση με τους: Μάκη Κάρδαρη πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, Γιώργο Δομβρίνη γραμματέα της ΚΟΒ υπαλλήλων του ΟΑΕΔ του ΚΚΕ, άλλο στέλεχος του ΚΚΕ, τον διοικητή του ΟΑΕΔ Τηλέμαχο Παλαιολόγο και τον συντάκτη του εργατικού ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» Χρήστο Μέγα, που παρεμβαίνουν τηλεφωνικά στη συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
ΙΚΑΡΙΑ
Φιλειρηνική εκδήλωση

Η Πανικάρια Αδελφότητα Αθηνών και η Επιτροπή Ειρήνης Εύδηλου - Ικαρίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ικαρία Ελευθερία», με αφορμή το γιορτασμό για την απελευθέρωση της Ικαρίας από τον οθωμανικό ζυγό, διοργανώνουν το Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ., εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Επιπτώσεις από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας - Εξελίξεις στα Βαλκάνια». Θα μιλήσουν ο Νίκος Κατσαρός, χημικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και γενικός διευθυντής των Βαλκάνιων Χημικών, καθώς και ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Συνεχίζουν μόνοι τους τον αγώνα για δικαίωση

Παραμένει «παγωμένη» η διαδικασία του πλειστηριασμού των κατασχεθέντων ακινήτων του γερμανικού δημοσίου (Ινστιτούτο Γκαίτε και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή) που είχε οριστεί για τις 12 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου συνεχίζουν μόνοι τον αγώνα τους για την πληρωμή των αξιώσεων αποζημίωσης εκ μέρους της Γερμανίας, τη στιγμή που η πολιτεία δεν προβαίνει σε καμιά απολύτως ενέργεια προς τη Γερμανία, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα θύματα του Διστόμου.

Ετσι, χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πλευρά των συγγενών των θυμάτων με αίτησή τους ζήτησε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής, με την οποία «πάγωσε» η διαδικασία πλειστηριασμού των κατασχεθέντων ακινήτων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα μας.

Αντίθετα, η γερμανική πλευρά ζητούσε να ανασταλεί το πρόγραμμα πλειστηριασμού που προσδιορίστηκε για τις 12 Σεπτέμβρη. Κατά τη χτεσινή συζήτηση δεν κατέθεσαν μάρτυρες, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου έδωσε προθεσμία μέχρι την Πέμπτη να καταθέσουν οι δύο πλευρές εγγράφως τις προτάσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ