ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμπόσιο επιστημόνων για τους σεισμούς
  • Επιστήμονες ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ιταλίας, ανταλλάσσουν, από χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πληροφορίες για το ρήγμα της Β. Ανατολίας, προκειμένου να εκτιμήσουν τον κίνδυνο νέου μεγάλου σεισμού
  • Παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα (υδροδότηση κλπ.) στη Σκύρο

Αρχισαν χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 2 Αυγούστου οι εργασίες του συμποσίου επιστημόνων - σεισμολόγων, με θέμα τους σεισμούς στην περιοχή του Αιγαίου. Στο συμπόσιο αυτό, που μετέχουν επιστήμονες από ερευνητικά κέντρων της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ιταλίας θα εξετάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουν γύρω από το εδαφικό ρήγμα στο βυθό του Βορείου Αιγαίου -γνωστό ως ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας- προκειμένου να εκτιμήσουν τον κίνδυνο νέου μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου, οι επιστήμονες θα επεξεργαστούν το σχέδιο προγράμματος των ερευνών, το οποίο θα οριστικοποιηθεί σε νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη περίπου σε 2- 3 μήνες. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματα (θα διαρκέσει 2 εβδομάδες) θα ξεκινήσει μόλις εγκριθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και φυσικά, αφού εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση που υπολογίζεται σε 300.000 δολάρια.

Εξηγώντας το αντικείμενο της συνάντησης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ελ. Παπαδημητρίου είπε πως επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των σεισμών συνολικά και να χαρτογραφηθούν τα ρήγματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου Μαρμαρά του τουρκικού ιδρύματος TUBITAK, Ν. Γκιορούρ ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε μία 30ετία αναμένεται σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο οποίος θα διεγείρει τον ευρύτερο χώρο. Ενώ, μιλώντας για τη σημασία του προγράμματος, τόνισε πως θα βοηθήσει, ώστε να λυθούν ανεπίλυτα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα.

Ως ένα φυσικό εργαστήριο μελέτης των ρηγμάτων οριζόντιας μετατόπισης όπου η φύση πειραματίζεται μόνη της, χαρακτήρισε την περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Α. Λ. Λαμ.

Φυσικό εργαστήριο έρευνας της σεισμικής δραστηριότητας χαρακτήρισε το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας και του Αιγαίου και ο Ιταλός διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Ε. Μπονάτι. Επίσης, συσχέτισε τη σεισμική δραστηριότητα με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, εξηγώντας πως αν δεν υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιγμα στο φλοιό της γης από κάποιο σεισμό, δημιουργείται μάγμα στο ηφαίστειο, το οποίο με κάποιον τρόπο πρέπει να εξαχθεί προς την επιφάνεια.

«Ανοιχτά» τα προβλήματα στη Σκύρο

Στη Σκύρο, στο μεταξύ, η κατάσταση αρχίζει σιγά - σιγά να ομαλοποιείται από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας, μετά τους 82 μετασεισμούς που είχαν σημειωθεί μέχρι χτες το πρωί.

Τα σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, που άφησε πίσω του η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ εξακολουθούν να παραμένουν. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν υποβληθεί πάνω από 450 αιτήσεις ιδιοκτητών κτιρίων του νησιού για αυτοψία, ενώ τα ειδικά συνεργεία των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν κάνει ελέγχους σε 350 περίπου από αυτά. Από τους ελέγχους αυτούς 5 κτίρια (αποθήκες και στάβλοι) χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και θα πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ γύρω στα 100 έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», καθώς παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές που πρέπει να επισκευαστούν.

Ανοιχτό παραμένει και το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, οι ανάγκες του οποίου - μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην πηγή της Αναβάλσας - καλύπτονται από υδροφόρες του Ναυτικού και από τις γεωτρήσεις, οι οποίες όμως είναι ανεπαρκείς. Τα συνεργεία των γεωλόγων του ΙΓΜΕ θα περιμένουν δύο - τρεις μέρες ακόμη, προκειμένου να δουν αν ανέβει ξανά ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ στη συνέχεια σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με γεωτρήσεις.

Το άλλο σοβαρό πρόβλημα των κατολισθήσεων της περιοχής του Κάστρου, σύμφωνα με εισήγηση καθηγητών του Πολυτεχνείου, πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση περιμετρικά ενός μεταλλικού πλέγματος, εργασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Οι καθηγητές στο μεταξύ θα συνεχίσουν την έρευνά τους, ώστε να προτείνουν κάποια πιο μόνιμη λύση.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Η Δυτική Αττική παραμένει ο... σκουπιδότοπος της Αθήνας!

Η Δυτική Αττική εξακολουθεί να παραμένει η «χωματερή» ολόκληρου του Λεκανοπεδίου (πάνω από το 80% των μη επικίνδυνων αποβλήτων διατίθενται σε αυτήν) και με το Σχέδιο Πλαισίου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων Αττικής, το οποίο κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την περασμένη βδομάδα. Κι όλα αυτά όταν είναι ήδη γνωστό ότι η Εγκατάσταση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Ανω Λιοσίων βρίσκεται στα πρόθυρα του κορεσμού...

Οπως έχουν επισημάνει αρκετές φορές και στο παρελθόν οι αρμόδιοι φορείς, όπως ο ΕΣΔΚΝΑ, θα πρέπει να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή του φορτίου διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών Περιφερειών θα μπορούσε να προβλέπεται ρητά η συνεργασία των νομών Βοιωτίας - Εύβοιας - Αττικής για μια μονάδα επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων της στη Ριτσώνα, κάτι δεν «περνά» μέσα από το συγκεκριμένο σχεδιασμό που κατατέθηκε.

Με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο όλο πλέγμα της συλλογής, μεταφοράς και υγειονομικής ταφής των επικίνδυνων αποβλήτων («Χώρος Ασφαλούς Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων», όπως περιγράφεται), απαλλάσσοντας και από αυτή την ευθύνη το -κατά τα άλλα- αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ...

Ενα ακόμη από τα αρνητικά του σχεδιασμού αυτού είναι ότι προβάλλει την απαράδεκτη κοινοτική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», που νομιμοποιεί ουσιαστικά τη ρύπανση... αρκεί ο ρυπαίνων να πληρώσει! Επίσης δεν ξεκαθαρίζεται ότι όλα τα επενδυτικά κόστη, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα καινοτομικών για τη χώρα προγραμμάτων θα καλύπτονται από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους. Ετσι αφήνεται διάπλατα ανοιχτό το «παράθυρο» να καλυφθούν όλα αυτά από τους πολίτες στο πλαίσιο της περιβόητης ανταποδοτικότητας, τη στιγμή που έχουν ήδη πληρώσει στο κράτος για τις παροχές αυτές μέσω του φορολογικού συστήματος.

Στα θετικά του σχεδιασμού, όπως κατατέθηκε, είναι ότι αυτό αφορά συνολικά όλη την Αττική, δηλαδή συμπεριλαμβάνει και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής - αν και ακόμη εκεί αναζητείται ο χώρος εγκατάστασης - και το γεγονός ότι δίνεται προβάδισμα στην ανακύκλωση έναντι της καύσης, η οποία για το Λεκανοπέδιο απορρίπτεται ως μέθοδος διάθεσης των απορριμμάτων, για περιβαλλοντικούς λόγους (έκλυση των καρκινογόνων διοξινών).

Τέλος, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις διαχειριστικές ενότητες: Η πρώτη αφορά την ηπειρωτική Αττική, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα, η δεύτερη την Τροιζηνία, Γαλατά, Μέθανα και τα νησιά Υδρα, Σπέτσες, Αγκίστρι και Πόρο, ενώ η τρίτη ενότητα αφορά τα Κύθηρα και Αντικύθηρα. Για την πρώτη ενότητα, δηλαδή την ηπειρωτική Αττική και τα νησιά Αίγινα και Σαλαμίνα, προβλέπεται ενιαίος φορέας επεξεργασίας και διάθεσης (ο ΕΣΔΚΝΑ), ενώ για τις υπόλοιπες δύο ενότητες φορείς διαχείρισης θα είναι Σύνδεσμοι ΟΤΑ ή, κατά περίπτωση, μεμονωμένοι δήμοι.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Αττικής δεν ολοκληρώθηκε και αναμένεται να συνεχιστεί σε άλλη συνεδρίαση.

Κίνητρα για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στη Σκύρο

Η Σκύρος εντάσσεται στις περιοχές της χώρας για τις οποίες προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις- λόγω απρόβλεπτων γεγονότων- στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2001. Σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Ευ. Γιαννακόπουλος, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του γγ του ΕΟΤ, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για διακοπές στη Σκύρο και σε όσους έκαναν χρήση του περσινού προγράμματος. Η επιδότηση κατ' άτομο είναι 4.000 δρχ. την ημέρα για τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και τα επιπλωμένα διαμερίσματα, 3.000 δρχ. για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και 1.000 δρχ. την ημέρα για διαμονή σε κάμπινγκ. Το πρόγραμμα ισχύει για όλο το χρόνο και για την υλοποίηση του προγράμματος καλούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νησί και θέλουν να συμμετάσχουν να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 2 Αυγούστου στη διεύθυνση Εσωτερικού - Κοινωνικού Τουρισμού στο ΕΟΤ (τηλ. 3271591-2-5-6).

Διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ

Στις 3 Οκτώβρη πρόκειται να διεξαχθεί η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για το έργο της επέκτασης του κεντρικού συλλεκτήρα ακαθάρτων και ενίσχυσης του κεντρικού παραλιακού συλλεκτήρα ακαθάρτων της ακτής του Σαρωνικού, προϋπολογισμού 28,6 δισ. δρχ.

Οπως ανακοίνωσε χτες η ΕΥΔΑΠ στο διαγωνισμό θα κληθούν να καταθέσουν τις οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους 11 κοινοπραξίες τεχνικών εταιριών από τις 16 οι οποίες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οπως επισημαίνει η ΕΥΔΑΠ, με την κατασκευή του έργου αυτού -το οποίο γίνεται με καθυστέρηση αρκετών ετών -επιτυγχάνεται: Οριστική αποσυμφόρηση των δικτύων αποχέτευσης του νοτιοανατολικού τμήματος της πρωτεύουσας, ταχεία ανάπτυξη των δικτύων αποχέτευσης των περιοχών Ανω Βούλας, Ανω Γλυφάδας, Βάρης - Βάρκιζας και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε διακοπές κι ο «Δακτύλιος»

Η μεγάλη μάζα των Αθηναίων εγκαταλείπει την πρωτεύουσα για τις θερινές διακοπές και έτσι από χτες και μέχρι τις 20 Αυγούστου - όπως κάθε χρόνο, άλλωστε - αίρεται το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων στα όρια του «Δακτυλίου».

Νέα δόνηση 5,4 Ρίχτερ

Μια νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χτες το απόγευμα στις 6.25, έγινε αισθητή και προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους ολόκληρης της κεντρικής Ελλάδας και του Βορείου Αιγίου. Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προερχόταν από το ίδιο εστιακό χώρο της Σκύρου (6.000 χιλιόμετρα πιο μακριά) και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις εντάσσεται στη μετασεισμική δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ