Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συμπόσιο επιστημόνων για τους σεισμούς
  • Επιστήμονες ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ιταλίας, ανταλλάσσουν, από χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πληροφορίες για το ρήγμα της Β. Ανατολίας, προκειμένου να εκτιμήσουν τον κίνδυνο νέου μεγάλου σεισμού
  • Παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα (υδροδότηση κλπ.) στη Σκύρο

Αρχισαν χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 2 Αυγούστου οι εργασίες του συμποσίου επιστημόνων - σεισμολόγων, με θέμα τους σεισμούς στην περιοχή του Αιγαίου. Στο συμπόσιο αυτό, που μετέχουν επιστήμονες από ερευνητικά κέντρων της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ιταλίας θα εξετάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία που διαθέτουν γύρω από το εδαφικό ρήγμα στο βυθό του Βορείου Αιγαίου -γνωστό ως ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας- προκειμένου να εκτιμήσουν τον κίνδυνο νέου μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου, οι επιστήμονες θα επεξεργαστούν το σχέδιο προγράμματος των ερευνών, το οποίο θα οριστικοποιηθεί σε νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη περίπου σε 2- 3 μήνες. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματα (θα διαρκέσει 2 εβδομάδες) θα ξεκινήσει μόλις εγκριθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και φυσικά, αφού εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση που υπολογίζεται σε 300.000 δολάρια.

Εξηγώντας το αντικείμενο της συνάντησης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ελ. Παπαδημητρίου είπε πως επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των σεισμών συνολικά και να χαρτογραφηθούν τα ρήγματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου Μαρμαρά του τουρκικού ιδρύματος TUBITAK, Ν. Γκιορούρ ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε μία 30ετία αναμένεται σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο οποίος θα διεγείρει τον ευρύτερο χώρο. Ενώ, μιλώντας για τη σημασία του προγράμματος, τόνισε πως θα βοηθήσει, ώστε να λυθούν ανεπίλυτα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα.

Ως ένα φυσικό εργαστήριο μελέτης των ρηγμάτων οριζόντιας μετατόπισης όπου η φύση πειραματίζεται μόνη της, χαρακτήρισε την περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βορείου Αιγαίου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Α. Λ. Λαμ.

Φυσικό εργαστήριο έρευνας της σεισμικής δραστηριότητας χαρακτήρισε το σύστημα ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας και του Αιγαίου και ο Ιταλός διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Ε. Μπονάτι. Επίσης, συσχέτισε τη σεισμική δραστηριότητα με την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας, εξηγώντας πως αν δεν υπάρξει για μεγάλο χρονικό διάστημα άνοιγμα στο φλοιό της γης από κάποιο σεισμό, δημιουργείται μάγμα στο ηφαίστειο, το οποίο με κάποιον τρόπο πρέπει να εξαχθεί προς την επιφάνεια.

«Ανοιχτά» τα προβλήματα στη Σκύρο

Στη Σκύρο, στο μεταξύ, η κατάσταση αρχίζει σιγά - σιγά να ομαλοποιείται από πλευράς σεισμικής δραστηριότητας, μετά τους 82 μετασεισμούς που είχαν σημειωθεί μέχρι χτες το πρωί.

Τα σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, που άφησε πίσω του η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ εξακολουθούν να παραμένουν. Μέχρι χτες το απόγευμα είχαν υποβληθεί πάνω από 450 αιτήσεις ιδιοκτητών κτιρίων του νησιού για αυτοψία, ενώ τα ειδικά συνεργεία των μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν κάνει ελέγχους σε 350 περίπου από αυτά. Από τους ελέγχους αυτούς 5 κτίρια (αποθήκες και στάβλοι) χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και θα πρέπει να κατεδαφιστούν, ενώ γύρω στα 100 έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», καθώς παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές που πρέπει να επισκευαστούν.

Ανοιχτό παραμένει και το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, οι ανάγκες του οποίου - μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην πηγή της Αναβάλσας - καλύπτονται από υδροφόρες του Ναυτικού και από τις γεωτρήσεις, οι οποίες όμως είναι ανεπαρκείς. Τα συνεργεία των γεωλόγων του ΙΓΜΕ θα περιμένουν δύο - τρεις μέρες ακόμη, προκειμένου να δουν αν ανέβει ξανά ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ στη συνέχεια σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με γεωτρήσεις.

Το άλλο σοβαρό πρόβλημα των κατολισθήσεων της περιοχής του Κάστρου, σύμφωνα με εισήγηση καθηγητών του Πολυτεχνείου, πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση περιμετρικά ενός μεταλλικού πλέγματος, εργασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Οι καθηγητές στο μεταξύ θα συνεχίσουν την έρευνά τους, ώστε να προτείνουν κάποια πιο μόνιμη λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ