Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΜΙΑ - ΑΜΦΙΣΣΑ - ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Καυτό το πρόβλημα της λειψυδρίας

Κάτοικοι 6 δήμων της περιοχής, απέκλεισαν την περασμένη Τρίτη το δρόμο στη διασταύρωση της παλιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Λαμίας, διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη λειψυδρία που θα πλήξει τον κάμπο Λοκρίδας και την ύδρευση των δήμων

Το πρόβλημα της λειψυδρία έρχεται και επανέρχεται, κάθε φορά πιο οξυμένο, απειλώντας σαν «δαμόκλειος σπάθη» ανθρώπους, φυτική και ζωική παραγωγή. Από την πλευρά της η κυβέρνηση «περί άλλα τυρβάζει», όσον αφορά την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της μετατρέπει το νερό -που αποτελεί κοινωνικό αγαθό- σε μέσο προσπορισμού κερδών για λίγους. Πρόσφατος είναι ο ξεσηκωμός των αγροτών της Βοιωτίας που δεν είχαν νερό για πότισμα πάνω που άρχιζε η καλλιεργητική περίοδος. Τα μέτρα που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση ήταν τελείως λειψά και προσωρινά (για να μπαλώσει την κατάσταση) και ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαιναν δύο πράγματα: Πρώτον, ότι το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί στον κωπαϊδικό κάμπο οξύτερο μετά από λίγο. Δεύτερον, ότι άμεσα θα υπήρχε μετακύληση του προβλήματος σε άλλη, κοντινή, περιοχή, με διανομαρχιακές διαστάσεις.

Την Τρίτη το απόγευμα και για μια ώρα (7-8 μ.μ.) τρεις δήμοι της Δυτικής Λοκρίδας Φθιώτιδας (Αμφίκλειας, Ελάτειας, Τιθορέας), δύο δήμοι της Βόρειας Φωκίδας (Γραβιάς, Παρβασσού) και ένας δήμος της Βόρειας Βοιωτίας (Δαύλειας), μαζί με την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμφίκλειας, προχώρησαν σε κινητοποίηση - αποκλεισμό του δρόμου στη διασταύρωση της παλιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Λαμίας (περιοχή Λεβέντη), διαμαρτυρόμενοι για την επερχόμενη λειψυδρία τόσο στον κάμπο της Λοκρίδας (μεταξύ των χωριών Ελάτειας - Αμφίκλειας - Τιθορέας) για την άρδευσή του, όσο και της ύδρευσης των περιοχών τους.

Οπως τονίζουν, σε σημείο της κοινής επιστολής που επέδωσαν στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη (που βρίσκονταν στη Λιβαδειά καλεσμένος στη συνεστίαση της ΝΕ Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ), «στην περίπτωση της λειψυδρίας όπως φέτος - φοβόμαστε και στα επόμενα χρόνια - τα νερά που βρίσκονται στο υπέδαφος των δήμων μας, μεταφέρονται μετά από άντληση γεωτρήσεων, που ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ, για την ύδρευση των Αθηνών, μέσω αγωγών που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό για την άρδευση της Κωπαΐδας».

Οι 6 δήμοι και η ΕΓΣ ζητάνε την εφαρμογή των νόμων για τη διαχείριση των νερών και από τον πρωθυπουργό «να αναλάβει πρωτοβουλία και να δώσει εντολή, τα νερά να μην τα χειρίζονται ετσιθελικά τοπικοί παράγοντες, αλλά διαχειριστική επιτροπή που θα ορίζει ποιες ποσότητες και πότε θα μεταφέρονται και αν χρειαστεί να μεταφέρονται» καθώς, επίσης, «να αναλάβει πρωτοβουλία ένταξης της περιοχής σε πρόγραμμα κατασκευής έργων που θα αποβλέπουν στην οικονομία του νερού και την ορθολογική, μέσα απ' αυτά, χρήση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ