Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΜΑ
Δασεργάτες κατέλαβαν τα γραφεία της ΔΕΗ

Απαίτησαν την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας για την απορρόφηση της ξυλείας, που προορίζεται για τους στύλους εξηλεκτρισμού

Συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στη Δράμα, πραγματοποίησαν χθες το πρωί εκατοντάδες δασεργάτες μαζί με τις οικογένειές τους, απαιτώντας από τη ΔΕΗ να τηρήσει την προγραμματική συμφωνία που είχε υπογράψει με το υπουργείο Γεωργίας, και προβλέπει την απορρόφηση όλης της ξυλείας που προορίζεται για στύλους εξηλεκτρισμού. Οι δασεργάτες προειδοποιούν πως η χθεσινή κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή και προαναγγέλλουν ακόμη πιο δυναμικές μορφές δράσης, αν μέχρι αύριο, Τετάρτη, δε δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι δασεργάτες, κινδυνεύουν να χάσουν 1 δισ. δραχμές, και ουσιαστικά να μείνουν με ένα πενιχρό εισόδημα, επειδή η ΔΕΗ θέλει να παραλάβει ελάχιστους ξύλινους στύλους εξηλεκτρισμού (το 1/4 της περυσινής περιόδου), τη στιγμή που οι Δασικοί Συνεταιρισμοί έχουν ήδη υλοτομήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των δασών που τους έχει παραχωρηθεί από τις Δασικές Υπηρεσίες, έχοντας υπόψιν τους την προγραμματική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ ΔΕΗ και υπουργείου Γεωργίας για το διάστημα 1998 - 2002.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ βρήκε και θα αγοράσει, με χαμηλότερο τίμημα, στύλους από τη γειτονική Βουλγαρία. Ετσι, οι 40 - 50.000 στύλοι, αξίας 1 δισ. δραχμών, που ξύλευσαν οι υλοτόμοι της Δράμας για λογαριασμό της ΔΕΗ και είναι ήδη αποφλοιωμένοι και διαμορφωμένοι, κινδυνεύουν να καταστραφούν, αφού πλέον δεν μπορούν να μετατραπούν σε άλλο είδος τεχνικής ξυλείας.

Στο Νομό Δράμας που βρίσκεται το μεγαλύτερο και πλουσιότερο δασικό σύμπλεγμα της χώρας, λειτουργούν σήμερα 70 Δασικοί Συνεταιρισμοί με περισσότερα από 1.000 μέλη - υλοτόμους, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν αποκλειστικά από την εκμετάλλευση των δασών.

Με σχετικό υπόμνημά τους, τα Σωματεία Δασεργατών ζητούν να παραληφθεί άμεσα όλη η ποσότητα στύλων που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και του ελληνικού δημοσίου και ενόψει της ανανέωσης της προγραμματικής συμφωνίας να ανακοινώσει η ΔΕΗ έγκαιρα - πριν την έναρξη της νέας υλοτομικής περιόδου 2002 - τις ανάγκες της, ώστε να αποφευχθούν και άλλα προβλήματα.

Πάντως, σημειώνουν πως για να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους οι δασεργάτες και οι οικογένειές τους - στην πλειοψηφία τους διαμένουν σε ακριτικά χωριά και παράλληλα λειτουργούν ως μόνιμοι πυροφύλακες - θα πρέπει, τόσο η ΔΕΗ, όσο και το κράτος γενικότερα, να τους στηρίξει με κάθε μέσο, αντί να υπονομεύει το εισόδημα και τη ζωή τους, προβάλλοντας τη λογική του κέρδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ