Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οι μετανάστες «δε θέλουν να νομιμοποιηθούν»!

Αυτό είπε προκλητικά χτες ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Π. Βασιλείου, στην αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» που τον επισκέφτηκε. Μέχρι 2 Αυγούστου, η υποβολή των αιτήσεων και δέσμευση για παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών μέχρι 7 Σεπτέμβρη

Την ανησυχία της πως ο νέος νόμος για τη μεταναστευτική πολιτική δε θα δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, καθώς και τη βεβαιότητα ότι ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών θα παραμείνει σε καθεστώς παρανομίας και θα συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης απ' τους εργοδότες, εξέφρασε χτες αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στον γγ του υπουργείου Εσωτερικών - και υπεύθυνο για θέματα μεταναστών - Π. Βασιλείου.

Στη χτεσινή συνάντησή τους, η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα, τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναφέρθηκαν στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η σύντομη προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών απ' τους μετανάστες που θέλουν να νομιμοποιηθούν στη χώρα μας. Ο Π. Βασιλείου υποστήριξε πως ο χρόνος που τους δόθηκε είναι υπεραρκετός, ωστόσο δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα δώσει έναν ακόμα μήνα (μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη) «για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν όσοι δεν το κατόρθωσαν». Οι μετανάστες που δεν έχουν προλάβει να καταθέσουν ακόμα τα δικαιολογητικά τους, θα πρέπει μέχρι τις 2 Αυγούστου να κάνουν αίτηση και μετά - έως τις 7 Σεπτέμβρη - να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ωστόσο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζήτησε ο χρόνος της παράτασης να είναι τέσσερις ακόμα μήνες, κάτι που απ' όσο φάνηκε η κυβέρνηση δεν το σκέφτεται καν.

Σύμφωνα με τον Π. Βασιλείου, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 320.000 αιτήσεις νομιμοποίησης, όταν οι μετανάστες στη χώρα μας ξεπερνούν - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας - τις 900.000. «Ερμηνεύοντας» αυτό το γεγονός, ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών θεωρεί πως οι υπόλοιποι μετανάστες θέλουν να παραμείνουν σε καθεστώς παρανομίας λόγω... νοοτροπίας, λόγω των ασχολιών τους (υπονόησε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα) ή διότι επιδιώκουν να μεταβούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Και φυσικά δεν κατανόησε καθόλου τους φόβους των εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι πιθανόν να μην υπάρχουν τα χρήματα για τα παράβολα και για ό,τι άλλο απαιτεί η νομιμοποίησή τους, ή κάποιοι μετανάστες να αναγκάζονται απ' τους εργοδότες τους να παραμείνουν σε καθεστώς παρανομίας, για να συνεχίσουν να αποτελούν προσωρινή, φθηνή και «μαύρη» εργασία.

«Φεύγουμε πιο ανήσυχοι απ' ό,τι ήρθαμε», ήταν οι τελευταίες κουβέντες του δικηγόρου Δ. Καλτσώνη, εκ μέρους της Συσπείρωσης. Και παρότι δε φάνηκε να υπάρχει διάθεση για επί της ουσίας κουβέντα, οι Κ. Διάκος, Γ. Κακουλίδης, Δ. Μπελαντής, Δ. Καλτσώνης και Γ. Νάκης παρέδωσαν στον Π. Βασιλείου επιστολή, στην οποία ζητούν: Να δοθεί άμεσα παράταση 4 μηνών στους μετανάστες, να νομιμοποιηθούν όλοι όσοι ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας χωρίς παράβολα κι άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις, να έχουν όλοι οι μετανάστες στην πράξη ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να συμμετέχουν στο σύστημα υγείας και παιδείας ανεξάρτητα απ' το νομικό καθεστώς στο οποίο βρίσκονται και να καλύπτονται οι άνεργοι μετανάστες απ' το ταμείο ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ