Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Θερινές διακοπές

Το καλοκαίρι στο ζενίθ και ο κόσμος αραίωσε στις μεγαλουπόλεις. Οι ταλαιπωρημένοι από τη ζέστη και το νέφος κάτοικοί τους πήραν τα μπαγκάζια τους και τράβηξαν για τα νησιά, για παραθαλάσσια χωριουδάκια ή για την ορεινή γενέτειρά τους. Κι εκεί βουτώντας στα κύματα ή μυρίζοντας το άρωμα του πεύκου και του θυμαριού, νιώθουν έντονα πως μίζερη και λειψή ζωή ζουν όλο το χρόνο μέσα στα αστικά κέντρα, που οι ξεπουλημένες στους μεγαλοκεφαλαιούχους κυβερνήσεις τα έχουν μετατρέψει σε επίγειες κολάσεις.

Οι κολασμένοι, λοιπόν, των τσιμεντουπόλεων απέδρασαν, αλλά είναι και πολλοί, που ενώ τελείωσε ο Ιούλης δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, όπως λένε, να φύγουν. Τους βλέπουν οι απέναντι, που γύρισαν προχτές από τις διακοπές τους και τους ρωτούν με απορία:

- Ακόμη εδώ είσαστε εσείς;

- Ε, ναι.

- Θα φύγετε τώρα τον Αύγουστο;

- Μάλλον.

- Και πού θα πάτε;

- Θα δούμε.

Τι να δουν, όμως, οι φουκαράδες. Είδαν την ...τσέπη τους και εγκατέλειψαν δυστυχώς κάθε σκέψη να πάνε κάπου για να ξεσκάσουν κι αυτοί λίγο. Και ξέρεις τι είναι να δουλεύεις έναν ολόκληρο χρόνο και να σου τρώει τελικά τις διακοπές η ΟΝΕ; «Αϊ στα κομμάτια και η νομισματική ένωση και το ευρώ κι άι στον αγύριστο όσοι με πρόσχημα αυτήν τη φάμπρικα έγδυσαν τον κοσμάκη και συνεχίζουν να τον ξεζουμίζουν για καλά».

Τέλος Ιούλη, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο υπαλληλάκος, που βρέθηκε για δουλιά της εταιρίας του εκεί, χαζεύει τα πλοία που πάνε κι έρχονται και μαύρες αναμνήσεις του έρχονται στο νου. Θυμάται ο φουκαράς το ατμόπλοιο «Ελλάς», που σήκωσε άγκυρες ένα πρωί να πλεύσει προς την Ευρώπη, για να κάνει, όπως έλεγαν οι μπαγαπόντες οι κυβερνήτες και τα ποικίλα τσιράκια τους, ένα ταξίδι αναψυχής. «Ελάτε στην κρουαζιέρα», έλεγαν τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και πολλοί αφελείς έκοψαν εισιτήριο, πιστεύοντας ότι πραγματικά θα μετείχαν σε ένα ευχάριστο ταξίδι.

Από τη στιγμή όμως που το σκάφος σήκωσε άγκυρα, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, που είχαν επιβιβαστεί σ' αυτό, κατάλαβαν ότι σε ...σκυλοπνίχτη τούς είχαν φορτώσει. Και άρχισαν να λένε αλαφιασμένοι πως καλύτερα θα ήταν να έκοβαν το ...χέρι τους, παρά που έκοψαν εισιτήριο γι' αυτήν την «κρουαζιέρα». Δυστυχώς, όμως, ήταν για όλους αυτούς αργά. Το σκάφος τους «πέθανε» κατά τον πλουν και το χειρότερο: Αντί να τους πάει στην Ευρώπη, όπως διαφήμιζαν οι «πράκτορες», τους πήγε ίσια στα ...Παλούκια!

«

Κλειστό λόγω διακοπών». Η κλασική ταμπελίτσα, που δηλώνει ότι τα αφεντικά του μαγαζιού πήραν τη θερινή τους άδεια, θα κρέμεται από μεθαύριο και στην πόρτα του κυβερνητικού καταστήματος. Η ζημιογόνος για τον τόπο και το λαό επιχείρηση θα κλειδωθεί και πρωθυπουργός και υπουργοί θα αράξουν στις ακρογιαλιές για να συνεχίσουν να κάνουν, όπως και όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, ...τρύπες στο νερό και «βουτιές». Το μαγαζί, λοιπόν, τραβάει ρολά και όσοι από τους «πελάτες» του ήθελαν να «αγοράσουν» αυτές τις μέρες κανένα ...διορισμό, καμιά μίζα, ας περιμένουν λίγο και ας μην ανησυχούν. Μετά τις θερινές διακοπές, οι μαγαζάτορες θα συνεχίσουν τη διάθεση αυτών των «προϊόντων».

Αλλωστε, οι διακοπές του υπουργικού συμβουλίου δε θα είναι μακρές. Δέκα, δεκαπέντε μέρες θα κρατήσουν. Εκτός βέβαια, αν όπως λέγεται, το «Τράβελ πλαν» του Λαμπράκη και άλλα πρακτορεία της διαπλοκής έχουν κόψει στην κυβέρνηση ...εισιτήριο για μόνιμες διακοπές.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πάντες... στη «σκοπιά»! (2013-06-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-06-03 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2008-05-25 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2008-05-24 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ (2008-05-20 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2008-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ