Παρασκευή 7 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Οι πάντες... στη «σκοπιά»!

Από πρόσφατη διαμαρτυρία αρχαιολόγων

Eurokinissi

Από πρόσφατη διαμαρτυρία αρχαιολόγων
Σε «λάστιχο» μετατρέπει η ΓΓ Πολιτισμού (πρώην ΥΠΠΟ) τους εργαζόμενους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων, υποβαθμίζοντας κι άλλο τις άθλιες εργασιακές σχέσεις τους και βαθαίνοντας την απαξίωση του έργου τους.

Αφορμή του νέου αντεργατικού χτυπήματος είναι η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με θερινό ωράριο. Παρότι άρχισε η θερινή περίοδος, το θερινό ωράριο ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι προσλήψεις, σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, «ολοκληρώνονται μέχρι τις 15 Ιουνίου». Ωστόσο, στις αρχές Ιουνίου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων απέστειλε έγγραφο στα μουσεία, που απαιτεί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να οργανωθούν... βάρδιες από το υπάρχον φυλακτικό προσωπικό και αν δεν επαρκεί αυτό, να αρχίσουν να φυλάνε και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων, ώστε τα μουσεία να λειτουργούν από τις 8πμ-8μμ, συνεχώς! Ετσι λοιπόν, το θερινό ωράριο θα ξεκινήσει, για πολλοστή φορά, σε βάρος των εργαζομένων - τώρα όχι μόνο του υπάρχοντος φυλακτικού προσωπικού, αλλά όλων (αρχαιολόγων, συντηρητών κ.λπ.)!

Μάλιστα, η ΓΓ Πολιτισμού επικαλείται το άρθρο 30 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «σε περιπτώσεις επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλον τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας». Ομως... καλοκαίρι, δηλαδή ανάγκη θερινού ωραρίου, έχουμε κάθε χρόνο και οι ελλείψεις προσωπικού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι «καθεστώς» δεκαετιών. Συνεπώς, τίποτα το «επιτακτικό» δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι η ανάγκη εξυπηρέτησης του κεφαλαίου στον τουρισμό, το οποίο θυμίζουμε ότι συμμετέχει και σε επιτροπή που σύστησε πρόσφατα η ΓΓ Πολιτισμού για την «επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους». Στην επιτροπή συμμετέχουν ο πρόεδρος της HATTA (σ.σ. ο σύνδεσμος των τουριστικών πρακτόρων), εκπρόσωποι των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας και στελέχη του υπουργείου.

Θυμίζουμε επίσης ότι από πέρσι, ακόμη και οι εποχιακές προσλήψεις φυλακτικού προσωπικού ανατέθηκαν σε «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» μέσω προγράμματος της ΕΕ, που η χρηματοδότησή του «αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη», προερχόμενη «από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους». Τα χρήματα αυτά δίνονται στις «ΜΚΟ», για να προσλαμβάνουν άτομα κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δηλαδή, οι «ΜΚΟ» ως «μαγαζιά» ενοικίασης εργατικής δύναμης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ