Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφηρμοσμένη... Διαλεκτική»

Μια διόρθωση και το... αναγκαίο συμπλήρωμα

Από αβλεψία μας, στην Ιστορική αφήγηση από την Κατοχή με τίτλο «ΕΦΗΡΜΟΣΜΕΝΗ... ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ», που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του «Ρ» το περασμένο Σάββατο (28.7.2001) παραλείψαμε το όνομα του συγγραφέα της που είναι ο αντιστασιακός δημοσιογράφος ΠΑΡΙΣΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ.

Επίσης: μας διέφυγε να αντικαταστήσουμε την ακροτελεύτια εξάγραμμη παράγραφο της αφήγησης με το κείμενο που μας είχε σταλεί από το συγγραφέα και έχει ως εξής:

«Είχε περάσει μια βδομάδα από την παραπάνω συζήτηση. Σε σύσκεψη στην Ασφάλεια, όπου οι χαφιέδες δίνανε αναφορά από τις κατοπτεύσεις και παρακολουθήσεις τους, ο Κωφίτσας ρωτά τον συνομιλητή του εκείνης της μέρας:

- Τι νέα από τις επάνω γειτονιές;

- Νέκρα, κύριε μοίραρχε. Ολωνών τα στόματα είναι κλειστά. Το μόνο που έμαθα, και ντρέπομαι ακόμη και να το αναλογιστώ, είναι ότι ο ιδιοκτήτης εκείνου του καφενείου έκλεισε το κατάστημά του και εξαφανίστηκε. Από κρατούμενο στο στρατόπεδο "Παύλου Μελά" μαθεύτηκε ότι κατέφυγε στους αντάρτες του ΕΛΑΣ...

- Για φαντάσου!

- Και το θλιβερότερο - από την ίδια πηγή - ο παπάς που καθόταν στο καφενείο παραπέρα από μας, δεν ήταν άλλος από τον Σίμο Κερασίδη ή "Δημήτρη Χρυσαφόπουλο" η "Μήτσο"...

-...!!!».

***

Ως προς το κύριο θέμα της αφήγησης, που το εκφράζει ο σκωπτικός τίτλος της και από το οποίο συντομότατο προλόγισμά της απομακρύνει τον αναγνώστη, ο συγγραφέας της σε γράμμα του μας γράφει:

Πρόκειται για το κλίμα και τις αφόρητες συνθήκες που διαμόρφωσαν οι φασίστες κατακτητές και επικεντρώνεται στην αντεθνική και αντιλαϊκή στάση της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης, η οποία με τα όργανά της στην κυβέρνηση των... Eλλήνων κουίσλιγκς και στις δυνάμεις δίωξης και καταστολής της αντιφασιστικής πάλης των κομμουνιστών και όλων των εαμιτών πατριωτών αγωνιστών εξυπηρέτησε, και προς ίδιον όφελος, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της τότε χιτλερικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Η αφήγηση, που προκαλεί συνειρμούς και με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, την καταπατημένη από την μπότα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, παραθέτει στιγμιότυπα από τη χαμερπή εθνοπροδοτική δράση της... ελληνικής Ειδικής Ασφάλειας, οι άνδρες της οποίας - τα στελέχη της κυρίως - ενώ υπηρετούσαν για τα «30 αργύρια» τους φασίστες κατακτητές, ταυτόχρονα ερωτοτροπούσαν, συνεργάζονταν, χρηματοδοτούνταν και καθοδηγούνταν από τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές, από την απόβαση των οποίων στην Ελλάδα περίμεναν και εξαρτούσαν την επιβίωση και την ανέλιξή τους!

Στις σκληρές αυτές συνθήκες παρεμβαίνει το ακατάβλητο ΚΚΕ με τα εμπνευσμένα μέλη και στελέχη του και μαζί με τους αμέτρητους εαμίτες και ελασίτες σώζουν το λαό μας από την πείνα και τον εξανδραποδισμό. Από αυτήν την πλευρά, κορυφαίες στιγμές από την αφάνταστα ηρωική δράση των κομμουνιστών, η αφήγηση, εν είδει απόδοσης φόρου τιμής, αποτυπώνει παράτολμες κυριολεκτικά ενέργειες του ΣΙΜΟΥ ΚΕΡΑΣΙΔΗ - νεαρού θρυλικού ήρωα, μέλους του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, γραμματέα της ΟΚΝΕ Βόρειας Ελλάδας και υπεύθυνου για την οργάνωση ενόπλων τμημάτων αντίστασης κατά των φασιστών κατακτητών και ιδιαίτερα των χιτλερικών ναζιστών.

Καλαμαριά 29.7.2001


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ