Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμία ανάμειξη ιδιωτών στην απονομή Δικαιοσύνης

Προσφυγή της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ) στο ΣτΕ γι' αυτό το ζήτημα

Να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που είχε προκηρύξει κλειστό διαγωνισμό για την ανάδειξη της εταιρίας που θ' αναλάβει την τήρηση των πρακτικών στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων με το σύστημα της μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης, ζητά με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ).

Η ΟΔΥΕ, στην προσφυγή της, τονίζει ότι με την εισαγωγή του ιδιωτικού φορέα παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις που προβλέπουν τη διάκριση των λειτουργιών και κατοχυρώνουν το θεσμικό ρόλο των δικαστικών υπαλλήλων, συντελώντας στην απονομή Δικαιοσύνης με τους δικαστές και χωρίς την παρουσία τρίτων. Επισημαίνει πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η έκδοση σχετικού ΠΔ για τη φωνοληψία, σύμφωνα με το άρθρο 256 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επίσης ότι το σύνολο της λειτουργίας έπρεπε να ανατεθεί στους δικαστικούς υπαλλήλους, με τεχνικά μέσα και υποδομή που θα αποκτούσε κατά κυριότητα το κράτος.

«Πρέπει να διασφαλίζεται η ακώλυτη χρήση των οργάνων και της υποδομής, αφού ο ιδιώτης μπορεί να εκπέσει, να πτωχεύσει, να λύσει την εταιρία κλπ. με συνέπεια να πληγεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης», τονίζει στο δικόγραφό της η ΟΔΥΕ. Δεν παραλείπει να αναφέρει ακόμα πως «η παρουσία ιδιώτη στο χώρο της δικαιοσύνης και οι τεράστιες δυνατότητες συγκέντρωσης της πληροφόρησης που έχει ο ίδιος για τις δίκες και την τήρηση πρακτικών, του προσδίδει τρομερή εξουσία που συγκεντρώνεται έξω από τη δικαστική λειτουργία και συχνά αφορά θέματα που ανάγονται στη σφαίρα των προσωπικών δεδομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ