ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΠΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Eκοψαν το επίδομα σε βαριά κινητικά ανάπηρο

Την απαράδεκτη απόφαση, που δεν είναι η μόνη, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
O κυβερνητικός εμπαιγμός περί «προστασίας» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες καταρρέει με κρότο, αυτήν τη φορά στο Αγρίνιο. Ο Φ.Π. είχε σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν 23 χρόνια. Είναι συνταξιούχος βαριάς αναπηρίας και εξετάζεται και επανεξετάζεται από τα ΚΕΠΑ όλα αυτά τα χρόνια.

Η προηγούμενη απόφαση των ΚΕΠΑ του δίνει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 82% και του αναγνωρίζει ποσοστό στην κινητική αναπηρία 67%. Βάσει αυτής της απόφασης είναι δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβρη του 2024.

Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, «ενώ του αναγνωρίζεται ποσοστό στην κινητική αναπηρία 67% και με βάση τον νόμο δικαιούται επίδομα, δεν το πήρε ποτέ.

Στην τελευταία απόφαση των ΚΕΠΑ, του αναγνωρίζει συνολικό ποσοστό αναπηρίας 85% - άρα αναγνωρίζει την βαρύτητα της κατάστασης του συναδέλφου - και ενώ περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως συνέπεια του σοβαρού τροχαίου ατυχήματος, δεν του αναγνωρίζει ποσοστό συνολικά στην κινητική αναπηρία. Γιατί απλά δεν θα μπορούσαν να του αμφισβητήσουν ότι δικαιούται το λεγόμενο εξωιδρυματικό επίδομα που δικαιούνται οι βαριά κινητικά ανάπηροι με πάνω από 67%».

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν εκδώσει τα ΚΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό που τους έχουν αποδώσει οι ανάπηροι, ότι είναι σφαγεία. Υπενθυμίζει ότι πριν λίγους μήνες με ανάλογη απόφαση στα ΚΕΠΑ του Αγρινίου, έκοψαν το εξωιδρυματικό επίδομα από βαριά πάσχοντα με σκλήρυνση κατά πλάκας από το Μεσολόγγι, που περιμένει να περάσει από δευτεροβάθμια επιτροπή στην Πάτρα το επόμενο διάστημα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση κλιμακώνει την κοροϊδία και την πρόκληση, ανακοινώνοντας «την πρόσληψη 780 ιατρών για τη στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ», με στόχο «τη μείωση του χρόνου αναμονής για την εξέταση των συνανθρώπων μας, μειώνοντας την ταλαιπωρία που υφίσταντο μέχρι πρότινος»!

Στις 7 Αυγούστου ο Φ.Π. περνάει από δευτεροβάθμια επιτροπή στο Αγρίνιο ύστερα από ένστασή του. «Τους προειδοποιούμε! Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα θα είναι εκεί! Ούτε να το διανοηθούν να μην δικαιώσουν τον συνάδελφο, αναγνωρίζοντάς του ποσοστό στην κινητική αναπηρία πάνω από 67%, άρα και δικαιούχου του εξωιδρυματικού επιδόματος, συνολικό ποσοστό πάνω από 90% και ανανέωση της απόφασης για σύνταξη αναπηρίας», διαμηνύει η ΣΕΑΑΝ και καλεί τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας να πάρουν θέση και να καταδικάσουν το απαράδεκτο γεγονός.

Καλεί όσους θίγονται από ανάλογες αποφάσεις και όσες οικογένειες ΑμεΑ είναι σε δεινή θέση, λόγω των περικοπών, της ακρίβειας, με κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα, χωρίς θεραπείες ή να τους πλειστηριάσουν το σπίτι, «να μην χάνουν το κουράγιο τους, να απευθύνονται στην ΣΕΑΑΝ και στα ταξικά συνδικάτα. Κανένας μόνος του στη θύελλα, όλοι μαζί είμαστε δυνατοί. Δεν θα γίνουμε παρανάλωμα για τα κέρδη τους, η ζωή θα νικήσει!».

  • Τηλέφωνα επικοινωνίας με τη ΣΕΑΑΝ: 6977325257, 6972510719
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εργαζόμενος πέθανε εν ώρα εργασίας

Ανακοπή εν ώρα εργασίας υπέστη εργαζόμενος στη μεταφορά φιαλών οξυγόνου την Τρίτη 30 Ιούλη στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) εκφράζει τα συλλυπητήρια στους συγγενείς του και καταγγέλλει:

«Πρόκειται για εργατικό δυστύχημα και για να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά ζωή συναδέλφου εν ώρα εργασίας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα. Εχουμε καταγγείλει πολλές φορές τις συνθήκες εργασίας σε όλους τους κλάδους, συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων. Η εντατικοποίηση, οι υπερωρίες ώστε να συμπληρωθεί ο μισθός, η εργασία χωρίς ρεπό είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία όλων μας.

Πολλώ δε μάλλον που το προσωπικό του νοσοκομείου χρόνο με τον χρόνο μειώνεται και οι συνάδελφοι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, αντί να μεταφέρονται σε πιο ελαφριά πόστα, αναγκάζονται να δουλεύουν όλο και πιο εντατικά. Περιστατικά που έχουν συμβεί, όπως η πρόσφατη λιποθυμία της συναδέλφου από την καθαριότητα κατά τη διάρκεια της βάρδιάς της, οφείλονται στα παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο αντί να εντάσσονται στα ΒΑΕ, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για μειωμένο ωράριο και μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εργάζονται υπερωριακά και μέχρι τα 67 τους έτη. Ειδικά το τελευταίο διάστημα γίνονται προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ ατόμων άνω των 60 ετών με προβλήματα υγείας, που δεν λαμβάνονται καν υπόψη για το πόστο στο οποίο τοποθετούνται».

«Δεν ανεχόμαστε άλλο να θυσιαζόμαστε για την πολιτική που θεωρεί τους εργαζόμενους και τα νοσοκομεία κόστος!», τονίζει η ΑΣΥ και καταγγέλλει για πολλοστή φορά την έλλειψη γιατρού Εργασίας, του οποίου η παρουσία «είναι κρίσιμη για την πρόληψη επικίνδυνων για την υγεία των εργαζομένων καταστάσεων».

«Απαιτούμε να σταματήσει η εντατικοποιημένη εργασία, η υπερωριακή, χωρίς ρεπό, όπου ένας άνθρωπος δουλεύει για δύο και τρεις. Ιδιαίτερα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, θα έπρεπε να προβλέπεται μειωμένο ωράριο, ειδικά για όσους εκτελούν χειρωνακτική εργασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Συνέντευξη Τύπου για την πετσοκομμένη ΣΣΕ

Συνέντευξη Τύπου έδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ για την κατάσταση των Αστικών Συγκοινωνιών και τα προβλήματα των εργαζομένων. Αφορμή στάθηκε η απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης να καταργήσει «μονομερώς» άρθρα της νέας Συλλογικής Σύμβασης παρόλο που είχαν γίνει αποδεκτά μέσω διαπραγμάτευσης από τη διοίκηση του Οργανισμού, περικόπτοντας ουσιαστικά μη μισθολογικές παροχές ύψους 400.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, παρέμβαση έκανε ο Νικήτας Τσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, εκ μέρους της ΔΑΣ. Σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση και υπουργείο παρεμβαίνουν με τόσο ωμό τρόπο σε ένα σωματείο. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα 400.000 ευρώ που περικόπτει η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε μιας μέρας ναύλα (!) για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα προστατεύοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών».

Σχολιάζοντας τις «φιέστες» του υπουργείου για τα εγκαίνια των νέων σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης και την «αναβάθμιση» της συγκοινωνίας, τόνισε ότι «για τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν άλλα 300 τουλάχιστον λεωφορεία παλιάς τεχνολογίας τα οποία μένουν κάθε τρεις και λίγο, μερικά αρπάζουν και φωτιά, δεν δουλεύουν ικανοποιητικά και με ασφάλεια και που γνωρίζει όλη η πόλη». Κλείνοντας, ανέδειξε την ανάγκη για αγωνιστικές αποφάσεις με βάση και τις νέες εξελίξεις μπροστά και στη ΔΕΘ.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Δήμκας, πρόεδρος του Συνδικάτου, αναφέρθηκε αναλυτικά στα άρθρα της ΣΣΕ που απορρίφθηκαν από το υπουργείο και αφορούν τροφεία που δικαιούνται εργαζόμενοι σε ανθυγιεινά επαγγέλματα, τη στήριξη παιδιών ΑμεΑ κ.ά.

Στοιχεία για Covid και ιό του Δυτικού Νείλου

Τριάντα οχτώ άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους τη βδομάδα 22 - 28 Ιούλη. Εγιναν 923 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη βδομάδα του 2023 ήταν 321). Εγιναν επίσης 16 νέες διασωληνώσεις και συνολικά 21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με λοίμωξη COVID-19. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε έξι από τις δέκα περιοχές: Ηράκλειο (+50%), Πάτρα (+47%), Χανιά (+41%), Αττική (+37%), Βόλος (+13%), Ιωάννινα (+12%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη.

Εναν μήνα μετά την πρώτη εμφάνιση καταγραφής συμπτωμάτων στις 21 Ιούνη έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 33 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι από τα 33 κρούσματα, τα 29 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 5 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 3 εκτός Εντατικής, ενώ 18 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 77 έτη. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων (12) εντοπίζονται στην περιφέρεια Θεσσαλίας και 8 στην Κεντρική Μακεδονία.

Κι άλλη «εργολαβία» της ΔΥΠΑ για την ΟΝΕΧ

Τη διεύρυνση της συνεργασίας με την εταιρεία ΟΝΕΧ, με τη δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας στη Σύρο και στα ναυπηγεία της συγκεκριμένης επιχείρησης, ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Η συνεργασία ΔΥΠΑ-ΟΝΕΧ ήδη «τρέχει» μέσα από δύο ειδικότητες (τεχνίτες ναυπηγικής βιομηχανίας και τεχνίτες υποστήριξης ηλεκτρολογικών συστημάτων) στη Σχολή της Ελευσίνας, με τους εκπαιδευόμενους να πραγματοποιούν μαθητεία στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων της εταιρείας.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η δημιουργία παραρτήματος της Σχολής στο νησί της Σύρου. Παρόμοιες συνεργασίες έχει εγκαινιάσει η ΔΥΠΑ τα προηγούμενα χρόνια με επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους, όπως στον Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία.

Μέσα από τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην επαγγελματική εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τη φθηνή εργασία των μαθητευόμενων, αλλά και τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την κατάρτιση στις δικές τους απαιτήσεις. Από τον «κανόνα» αυτό δεν παρεκκλίνουν τα μεγάλα ναυπηγεία.

Εξάλλου, πρόκειται για εργοδότες που προωθούν τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την πλήρη εργολαβοποίηση, την εξάλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ