ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις 7 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ

Πλούσια αγωνιστική δράση, με σύνθημα «Το αίμα μας η ανάπτυξή τους - Ο ιδρώτας μας τα κέρδη τους!»

Σε μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη ΔΕΘ. «Το αίμα μας η ανάπτυξή τους - Ο ιδρώτας μας τα κέρδη τους»: Προτάσσοντας το σύνθημα αυτό τα σωματεία καλούν σε αγώνα για: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αυξήσεις στους μισθούς. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Μπροστά στην κινητοποίηση των συνδικάτων στη ΔΕΘ, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Λιμάνι, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης και τις πρωτοβουλίες των συνδικάτων.

Επίσης τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω εκδηλώσεις - συζητήσεις:

  • Τρίτη 27 Αυγούστου, μεγάλη σύσκεψη σωματείων, στις 7 μ.μ. στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, για την αγωνιστική προετοιμασία του συλλαλητηρίου.
  • Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο, στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Τεσσάρων Εποχών.
Ενώνουμε τους αγώνες μας, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

«Ολοι στο μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 17.30, στην πλατεία ΧΑΝΘ. Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

«Ο πρωθυπουργός έρχεται στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές ισχύουν στο ακέραιο. Αυτό απέδειξε και η πρεμούρα τους, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσουν στην καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, να δώσουν άλλη μια απλήρωτη ώρα δουλειάς στα αφεντικά.Ο στόχος είναι να μεγαλώνει συνεχώς ο χρόνος που οι εργάτες θα δουλεύουν τζάμπα για την εργοδοσία, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο πλούτος που παράγεται και μπαίνει στις τσέπες των λίγων», σημειώνουν.

Στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο! Η απάντηση των εργαζομένων δίνεται ήδη στους χώρους δουλειάς! Εκεί είναι που μια σειρά αντιλαϊκοί νόμοι γίνονται κουρέλι.Εκεί είναι που θεριεύει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολέμους, που σταματάνε τρένα και καράβια με όπλα, όπως στον Πειραιά, την Αλεξανδρούπολη. Εκεί είναι που πολλά από τα σχέδια της εργοδοσίας πετιούνται στα σκουπίδια. Εκεί είναι που ήδη καταγράφονται μεγάλες νίκες, με υπογραφή ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς, με κατοχύρωση δικαιωμάτων. Είναι η ώρα όλοι όσοι αγωνίζονται να βρεθούν μαζί στον δρόμο, να γίνουν ένα ακαταμάχητο ποτάμι διεκδίκησης!

Γεμίζουμε αισιοδοξία από τις μεγάλες νικηφόρες μάχες, στους οικοδόμους, στο Μέταλλο, στη ΔΕΛΤΑ και σε άλλους χώρους που υπογράφηκαν ΣΣΕ με αυξήσεις, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής που πήγε στα σκουπίδια η προσπάθεια να επιβληθεί 10ωρο και οι εργάτες επέβαλλαν ΣΣΕ με αυξήσεις και 8ωρο, στη ΛΑΡΚΟ, που οι εργάτες συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα τους κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Οργανώνουν την πάλη τους:

  • Για υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο.
  • Για μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού.
  • Για απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, με τις πλάτες και της χώρας μας.
  • Για πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.
  • Για να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, για να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια, στο νερό.

Ενώνουμε τους αγώνες μας, όλοι για έναν και ένας για όλους. Εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Τώρα είναι η ώρα να σημάνει συναγερμός σε κάθε εργοστάσιο, αποθήκη και κατάστημα!».

Πατριδογνωμόνιο
Χειρός σήμα...

Εκείνο το ξεφτισμένο και κάποτε εύστοχο περί μη ύπαρξης ειδήσεων τον Αύγουστο του Ουμπέρτο Εκο, θυμίζει δεκαετίες τώρα πως τον Αύγουστο, προσοχή στο βόρειο ημισφαίριο μόνο, οι ειδήσεις είναι απλώς δεδομένες. Αυτό που διαφέρει είναι ο παράγων «διακοπές» και η οπτική γωνία που αυτές διαμορφώνουν. Θεωρητικά πιο χαλαρή αλλά και κατά περίσταση πανικόβλητη όταν πρόκειται για πυρκαγιές, καύσωνες και λειψυδρία. Ογδόντα χρόνια τώρα, η προσπάθεια να σβήσει από το μυαλό και τη μνήμη των ανθρώπων η Χιροσίμα αντανακλάται και στις Ολυμπιάδες. Εβλεπα τις προάλλες την ηρωική προσπάθεια του ΚΚΕ να γρατζουνάει και την απάθεια και την εμπάθεια στο Θησείο, στη συνεπή κινητοποίηση ενάντια στην πυρηνική φρίκη και στην οθόνη εναλλάσσονταν Ιάπωνες αθλητές και αθλήτριες σε διάφορα αγωνίσματα της Ολυμπιάδας.

Αναρωτήθηκα, δημοσιογραφικά και διεστραμμένα είναι η αλήθεια, αν όλες αυτές τις δεκαετίες με μεγαλοστομίες για εκεχειρίες, υπήρξε συμβολική κατάθεση μεταλλίων Ιαπώνων αθλητών στο μνημείο της Χιροσίμα και του ξεχασμένου Ναγκασάκι. Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο στη χώρα που διεξάγει Ολυμπιάδες, που συμπεριέλαβε στην κουλτούρα της το χαρακίρι και έγινε η πρώτη της Ανατολής που λογίζεται στην κουλτούρα της Ελεύθερης Αγοράς ως ...Δύση. Και στη Δύση λέμε ψέματα ότι αγαπάμε τα παιδιά, αφού ο κωδικός - παρατσούκλι της φρικτής βόμβας που ρίχτηκε απ' το βαφτισμένο «Ενόλα Γκέι» αεροπλάνο, ήταν και παραμένει το «μικρό αγόρι». Αλλωστε, στη Μέση (Ανατολή) μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο το κάθε μικρό παιδί στην Παλαιστίνη σβήνεται ακόμα κι ως εικόνα σαν παλιό φιλμ που πήρε φως από τις βόμβες.

Βλέπω και παρακολουθώ συστηματικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1968 στο Μεξικό, και τηλεοπτικά το 1972, αυτούς που έμειναν στην Ιστορία ως σφαγή του Μονάχου. Μεγάλωσα βλέποντας αγόρια και κορίτσια να θέλουν να γίνουν Κομανέτσι, και Μπομπ Μπίμον και Μπούμκα, και Κωχ, και Φελπς. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρόνων δεν υπήρχαν κοινωνικά δίκτυα και τόσο εξελιγμένη τεχνολογία. Κι έτσι η ειδησεογραφία πνιγόταν από τις εντυπώσεις των επιδόσεων. Θυμάμαι ακόμα σκίτσο σε εφημερίδα που έδειχνε ότι ο Μπίμον στο μήκος πήδηξε πάνω από τρία φιατάκια. Πέρασε καιρός όμως για να μάθω ότι δέκα μέρες πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων στο Μεξικό η αστυνομία είχε σφάξει κυριολεκτικά εκατοντάδες φοιτητές σε διαδηλώσεις...

Σήμερα όμως βλέπω κάθε κίνηση αθλητή σε αργή κίνηση με ανάλυση Τεχνητής Νοημοσύνης, και για μερικά δευτερόλεπτα εκστασιάζομαι. Κι ύστερα έρχεται ο βάλτος της αγοράς, που μετατρέπει, με την εξάπλωση της εικόνας παντού, αθλητές και κοινό σε πιθηκάκια. Γέμισε ο τόπος μιμητές του πενηντάρη Ολυμπιονίκη της σκοποβολής, που πυροβολούσε χαλαρά με το ένα χέρι στην τσέπη και την υπενθύμιση στη λεζάντα ότι πρόκειται για συνταξιούχο λοχαγό της τουρκικής χωροφυλακής. Γουστάρουνε λέει το χαλαρό και το απέριττο της εμφάνισής του. Κι όλοι πυροβολάνε χαλαρά, κι από κοντά αμολάνε κι ένα ΟΚ σαν του Μίλτου. Σε λίγο φαντάζομαι ότι ικανός αριθμός νέων θα αρχίσει να λέει δημόσια τουλάχιστον στον πατέρα του, σύντομα και στη μάνα του «άντε γα...», σαν τον ωραίο Τσιτσιπά. Αργά, σταθερά και υπολογισμένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξελίσσονται σε μείζον πανάκριβο και παγκόσμια επιβεβλημένο επικοινωνιακό - διαφημιστικό γεγονός, υπολογισμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στο να εξυπηρετεί θηριώδη εμπορικά συμφέροντα.

Οσο κι αν πασπαλίσει κανείς με τη χρυσόσκονη των επιδόσεων και τους κόπους των αθλητών αυτή την αποθέωση του φαίνεσθαι του πλουτισμού σε βάρος του είναι του αθλητισμού, τα κατακρεουργημένα νιάτα του κόσμου τούτου, αλλά και τ' αλλουνού, θα υπενθυμίζουν και θα αποδεικνύουν πόσο αιματηρή είναι η ειρήνη που ...απολαμβάνουμε. Χειρός-σήμα ...στην τσέπη δεν υπάρχει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της λειψυδρίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της λειψυδρίας καλεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, έξω από το δημαρχείο. Μπροστά στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης νερού που βιώνει το νησί τους τελευταίους μήνες, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει την πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα «λειψυδρία για τον λαό, κέρδη και άφθονο νερό για το ξενοδοχειακό κεφάλαιο».

Χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι «το 2024 υπάρχουν περιοχές σε χωριά που δεν έχουν για μήνες νερό, οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης να είναι διάτρητο και ασυντήρητο που επιδεινώνει την κατάσταση τόσο της επάρκειας του νερού όσο και της ποιότητάς του».

«Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο. Σχολιάζοντας την προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή, προσκείμενη στη ΝΔ, λύση της κατασκευής εργοστασίων αφαλάτωσης, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια επιλογή που γίνεται με κριτήριο «τα κέρδη των κατασκευαστών και των διαχειριστών των μονάδων αυτών».

«Το νερό αυτό θα το χρυσοπληρώνει ο λαός της Ζακύνθου, με επιπτώσεις και στο περιβάλλον, ενώ αν δεν φτιαχτεί το δίκτυο θα εξακολουθήσουν να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού», τονίζει.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου. «Ολες μας οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί λόγω λειψυδρίας, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί το όποιο μικρό εισόδημα υπήρχε στον πρωτογενή τομέα αλλά και να μην υπάρχουν τα ποιοτικά προϊόντα μας για κατανάλωση», υπογραμμίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ