ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Μεγάλη δύναμη πυρός προμηνύει νέο μακελειό στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

Από την επίσκεψη του επιτελάρχη Μ. Κουρίλα του στρατού των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Από την επίσκεψη του επιτελάρχη Μ. Κουρίλα του στρατού των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Στο πλαίσιο της σφοδρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο πηγών Ενέργειας, στρατηγικών εμπορικών οδών, αγορών και σφαιρών επιρροής, οι ΗΠΑ ενισχύουν τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Ερυθρά Θάλασσα και Περσικό Κόλπο, βάζοντας σταθερά πλάτες στις εντεινόμενα προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά αντιπάλων του.

Οι δολοφονίες, από το Ισραήλ, του διοικητή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Νότια Βηρυτό στις 30 Ιούλη και του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη στις 31 Ιούλη ρίχνουν αναμφισβήτητα «λάδι στη φωτιά» και φουντώνουν επικίνδυνα τους κινδύνους γενικής ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να επεκταθούν τα πεδία των συγκρούσεων πολύ πιο πέρα από τα ήδη υπάρχοντα σε κατεχόμενη Παλαιστίνη (Γάζα και Δυτική Οχθη), Νότιο Λίβανο και περιοχές της Συρίας που βομβαρδίζονται συχνά από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις δίνουν ταυτόχρονα το κατάλληλο πρόσχημα στις ΗΠΑ για να αυξήσουν περαιτέρω τις ήδη ισχυρές δυνάμεις που διατηρούν στη Μέση Ανατολή, έχοντας ήδη πάνω από 30.000 στρατιωτικούς σε πάνω από 10 μεγάλες βάσεις πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα και τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη, πέρα από τις πάνω από 60 μυστικές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις σε 13 χώρες της περιοχής που διατηρούν, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη του αμερικανικού περιοδικού «The Intercept».

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), στρατηγός Μάικ Κουρίλα, μετέβη στο Ισραήλ δύο φορές αυτήν τη βδομάδα επιδιώκοντας τον συντονισμό των αμερικανικών και ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι σε πιθανά στρατιωτικά αντίποινα κλιμάκωσης από Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι της Υεμένης.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έστειλαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (που δεν κατονόμασαν) μία μοίρα μαχητικών F-22 Raptor, τα οποία θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth.

Ηδη από τις 2 Αυγούστου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, διέταξε την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να βάλουν μπουρλότο έναντι γεωπολιτικών αντιπάλων τους, με όποιο κόστος...

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του αεροπλανοφόρου «USS Theodore Roosvelt» με το όμοιό του «USS Abraham Lincoln» (που αναχώρησε την Πέμπτη από τα νησιά Μαριάνες του ΒΔ Ειρηνικού με κατεύθυνση τη Μέση Ανατολή) και την αρμάδα του (μεταξύ των οποίων τα υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά «USS O'Kane», «USS Frank Petersen Jr.», «USS Spruance»), πέρα από τα άλλα 11 πολεμικά πλοία σε Α. Μεσόγειο και Περσικό.

Οι Αμερικανοί ενισχύουν ταυτόχρονα και τα αντιβαλλιστικά συστήματα σε εδάφη χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων και το σύστημα Aegis, BMD.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε στην αρχή της βδομάδας το ισραηλινό δίκτυο «Arutz Sheva», η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει στο Ισραήλ φορτία με βόμβες άνω του μισού τόνου, που φαίνεται πως καθυστερούσε τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο «πίεσης» στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης είναι τα στρατεύματα των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής με βάσεις τους (όπως η βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ που είναι η μεγαλύτερη). Ιδιαίτερη επαγρύπνηση τηρείται στις αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και Συρία λόγω της δράσης σιιτικών φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών.

Πέρα από τις ΗΠΑ, αυξημένα μέτρα κινητοποίησης έχουν πάρει αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από τη Βρετανία (με βασικό ορμητήριο τη βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου) και τη Γαλλία, οι οποίες είχαν βοηθήσει το Ισραήλ στις 13 Απρίλη (μαζί με αραβικές χώρες όπως η Ιορδανία, τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, κ.ά.) να αποφύγει τα ιρανικά αντίποινα με πυραύλους και drones εξαιτίας της πολύνεκρης επιδρομής στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1 Απρίλη.

Οι προετοιμασίες του Ιράν

Το Ιράν από την πλευρά του προετοιμάζει την απάντησή του για τη δολοφονία Χανίγια στην καρδιά της Τεχεράνης από Ισραηλινούς πράκτορες στο χρόνο και σε περιοχές της επιλογής του, ζυγίζοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ιράν εντείνει τις προετοιμασίες για πιθανά αντίποινα σε συνεννόηση με άλλους εταίρους τους, με πρώτη τη Ρωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα μετέβη εκτάκτως στην Τεχεράνη ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Σεργκέι Σόιγκου, συζητώντας με τον Ιρανό Πρόεδρο, Μασούντ Πεζεσκιάν, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού τις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις στενότερες διμερείς σχέσεις σε πολλούς τομείς. Πληροφορίες της «Wall Street Journal» ανέφεραν πως ο Σόιγκου δεν έφθασε μόνος και πως Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν στο ιρανικό έδαφος προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Σε διπλωματικό επίπεδο το Ιράν έχει στο πλευρό του τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία...) που συνεδρίασε εκτάκτως μεσοβδόμαδα στην Τζέντα εκφράζοντας την υποστήριξή του σε πιθανά ιρανικά αντίποινα και καταδικάζοντας την ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ασταμάτητες σφαγές σε σχολεία του ΟΗΕ

Αλλο ένα βομβαρδισμένο σχολείο από τους Ισραηλινούς με δεκάδες θύματα
Αλλο ένα βομβαρδισμένο σχολείο από τους Ισραηλινούς με δεκάδες θύματα
Σταματημό δεν έχουν τα καθημερινά εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από 10 μήνες πολέμου, τα θύματα μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων εξακολουθούν να αυξάνονται καθημερινά και να ρημάζονται όσες κατοικημένες περιοχές και υποδομές είχαν γλιτώσει έως σήμερα από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο στόχαστρο του στρατού του Ισραήλ παραμένουν τα σχολεία της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA. Μέσα στο τελευταίο 8ήμερο βομβαρδίστηκαν άλλα εννιά σχολεία του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 79 αμάχων (τα περισσότερα παιδάκια και οι μητέρες τους) και τον τραυματισμό άλλων 143. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεκάδες άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.

Μέσα στους νεκρούς του τελευταίου 24ώρου ήταν 15 γυναικόπαιδα και 30 άλλοι άμαχοι που τραυματίστηκαν. Ολοι τους είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ. Η νότια πόλη Χαν Γιούνις υφίσταται νέες καταστροφές από τον νέο γύρο ισραηλινών επιδρομών αυτή τη βδομάδα.

Εως την Παρασκευή, 308η μέρα του πολέμου, ο συνολικός επίσημος αριθμός νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 39.699 και των τραυματιών τους 91.722.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν σταματά να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επιδημίας πολιομυελίτιδας στην ευρύτερη περιοχή, επαναλαμβάνοντας την απεγνωσμένη έκκλησή του για εκεχειρία ώστε να γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού στη Γάζα.

Την ώρα που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν σαν αστακό το κράτος - δολοφόνο, εξέδωσαν υποκριτικά πριν τα χαράματα της Παρασκευής κοινή ανακοίνωση - έκκληση με το Κατάρ και την Αίγυπτο, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο μίας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (η οποία τελεί πλέον εδώ και λίγες μέρες υπό την ηγεσία του Γιαχία Σινουάρ, που ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα) για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών ΗΠΑ - Αίγυπτος και Κατάρ ζητείται να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την επόμενη βδομάδα σε Ντόχα ή Κάιρο, ώστε να επέλθει «άμεση ανακούφιση στον λαό της Γάζας, τους ομήρους και τις οικογένειές τους» που υποφέρουν εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή πως θα στείλει τη διαπραγματευτική του ομάδα σε όποιον τόπο αποφασιστεί ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου.

Πάντως, σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο σταθμός «Sky News Arabia» μετέδωσε την Παρασκευή ότι η Χαμάς απαίτησε στην πρώτη φάση της εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους να συμπεριλαμβάνεται ο 65χρονος στέλεχος της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτ από τους ηγέτες στη δεύτερη Ιντιφάντα (εξέγερση).

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται στο κάδρο των ισραηλινών ωμοτήτων και των φρικτών βασανιστηρίων που διαπράττονται σε βάρος χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, με χειρότερες τις φυλακές Sde Teiman, όπου αποκαλύφθηκε προ ημερών βίντεο με τον ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Το νέο φρικτό κρούσμα βίας αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» από τα βασανιστήρια και τις μαζικές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινές απειλές για γενικευμένο πόλεμο

Κόκκινο χτυπά η επικίνδυνη αύξηση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, μετά τις τελευταίες επιθέσεις του κράτους - δολοφόνου κατά ηγετικών στελεχών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης αλλά και τις καθημερινές απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο και «πλήρη συντριβή» της Βηρυτού από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τον γενικό επιτελάρχη, στρατηγό Χέρτζι Χαλέβι.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με νέο διάγγελμά του αυτή τη βδομάδα, προειδοποίησε το Ισραήλ πως θα πρέπει να αναμένει την «αναπόφευκτη απάντησή μας», τονίζοντας πως θα πρόκειται για «μια αληθινή απάντηση, όχι μια επιφανειακή».

Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή, ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν, αυξάνοντας την προοπτική ότι η λιβανέζικη οργάνωση μπορεί να δράσει αυτόνομα, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη περισσότερους στρατιωτικούς στόχους και πιθανώς στελέχη της Mossad.

«Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει τον Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», ανταπάντησε προκλητικά την Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ σε μία πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον Λίβανο.

Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει καθημερινά τις επιδρομές σε πόλεις και χωριά του Νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας την Παρασκευή άλλους δύο Λιβανέζους σε ανάλογη επιδρομή ώστε να προκαλέσει νέα αντίποινα με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ έκανε την Παρασκευή νέα έκκληση για αποκλιμάκωση και εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να μειωθούν και οι πιθανότητες για πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου.

Από την άλλη μεριά, οι Χούθι της Υεμένης, που πριν μερικές βδομάδες υπέστησαν (τον Ιούλιο) ισραηλινή αεροπορική επίθεση κυρίως στο λιμάνι Χοντέιντα με αφορμή πρότερη δική τους επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ με έναν νεκρό και 10 τραυματίες, προειδοποιούν επίσης με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων που κάνουν στο Ισραήλ με drone και πυραύλους. Ο ηγέτης των Υεμενιτών Χούθι Αμντούλ Μάλικ αλ Χούθι δήλωσε την Πέμπτη πως η οργάνωση θα συντονίσει τις ενέργειές της με τα άλλα μέλη του «Αξονα της Αντίστασης» (Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ κ.ά.) σε οποιαδήποτε νέα επιχείρηση. Τόνισε επίσης πως η απόφαση για αντίποινα κατά του Ισραήλ θα ληφθεί από κοινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ