ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου

Αναβρασμός για τα περίφημα προγράμματα απασχόλησης, που δεν καλύπτουν ούτε το 1/5 των απολυμένων. Νέο διαγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπου θα συζητήσουν τις εξελίξεις, τα αιτήματα και τη συνέχεια της δράσης τους με το σύνθημα «Κανένας μόνος» απέναντι στην ανεργία και την κοροϊδία της κυβέρνησης να δίνει το στίγμα.

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει ενώ πριν λίγες μέρες αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός» των «προγραμμάτων απασχόλησης», καθώς οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά αποκλείουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομοτεχνικές ρυθμίσεις και να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των απολυμένων και των οικογενειών τους.

Το σωματείο με ανακοινώσεις του έχει αποκαλύψει αναλυτικά την κατάσταση, ενώ σε προχτεσινή συνάντηση με τη ΔΥΠΑ επιβεβαιώθηκε ότι με τη σημερινή τους μορφή, τα προγράμματα δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν ούτε το 20% των απολυμένων.

Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και μισθός δεν πρόκειται να μπει σύντομα στα σπίτια. Γι' αυτό το σωματείο διεκδικεί 1.000 ευρώ επίδομα για κάθε εργαζόμενο, μέχρι να αποκατασταθεί σε κάποια δουλειά.

«Στα περιβόητα προγράμματα απασχόλησης που "θα εξασφάλιζαν τους απολυμένους εργαζόμενους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών", από τους 780 σε 6 νομούς, θα απορροφηθούν περίπου 100. Οι υπόλοιποι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις, θα μπούμε στη διαδικασία των αιτήσεων, της απόρριψης και ξανά μανά τα ίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Ακόμα αναμένεται η εκδίκαση του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής ακύρωσης των απολύσεων στις 18 Αυγούστου, ύστερα από την αναβολή που ζήτησε και πήρε η ειδική διαχείριση στις 5 Αυγούστου.

Ο διαγωνισμός απέτυχε, ζήτω ο ...επόμενος διαγωνισμός

Η σημερινή συνέλευση γίνεται στο φόντο της προχτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι ο «προτιμητέος επενδυτής» αποσύρει το ενδιαφέρον του και έτσι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται χωρίς να προχωρήσει η επένδυση.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της χρεοκοπημένης πολιτικής του κέρδους, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απαξίωσαν την ΛΑΡΚΟ και τις παραγωγικές της δυνατότητες, ενώ σήμερα, με το ίδιο ακριβώς κριτήριο, το εργοστάσιο οδηγείται σε οριστικό λουκέτο, επειδή ο «επενδυτής» δεν προβλέπει να αποκομίζει τα κέρδη που περίμενε ότι θα του αποφέρει η εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Αποκαλύπτεται δηλαδή ξανά ότι η πολιτική τους είναι αυτή που κλείνει τα εργοστάσια, φρενάρει παραγωγικές δυνατότητες και απολύει τους εργαζόμενους.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική στέκεται με συνέπεια μόνο το ΚΚΕ, δείχνοντας τον δρόμο της κοινωνικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, των άλλων μέσων παραγωγής και του ορυκτού πλούτου από την εξουσία των εργαζομένων και του λαού, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο «προτιμητέος επενδυτής» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη ΛΑΡΚΟ επικαλούμενος «δυσμενείς μεταβολές στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας, μετάλλων και ιδίως των προϊόντων νικελίου, καθώς και εμπλοκές στη δικαιοσύνη».

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα στην επισκόπηση και, αν κριθεί απαραίτητο, την επανασχεδίαση της δομής της συναλλαγής με σκοπό την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους παράδοσης της ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές, σε κάποια επόμενη εκδοχή του διαγωνισμού.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΩΝ ΣΤΗ HQF ΕΥΒΟΙΑΣ
Βγαίνει πιο δυνατό από τις πολυήμερες κινητοποιήσεις

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν μέσα στον Ιούλη, με βασικό αίτημα αυξήσεις στους μισθούς, χαιρετίζει το Σωματείο Εργαζομένων στη «Hellenic Quality Foods» (HQF - ΜΙΜΙΚΟΣ) Εύβοιας. Στη διάρκεια 3 και πλέον βδομάδων οργανώθηκαν 4ωρες στάσεις εργασίας, 24ωρες και 48ωρες απεργίες, όπως και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις.

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από την Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και το κλαδικό συνδικάτο, το ΔΣ του Σωματείου συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή και στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να ζήσουμε καλύτερα, τον μεγαλύτερο ως σήμερα που έχει γίνει στη HQF-ΜΙΜΙΚΟΣ των επιχειρήσεων Φιλίππου, μετά από χρόνια μισθολογικής στασιμότητας. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να δούμε καλύτερες μέρες!».

Οπως εξηγεί το Σωματείο, οι εργαζόμενοι βγαίνουν πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι από τη μάχη που έδωσαν. Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχώρισαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, είναι η συλλογική συζήτηση στις συνεδριάσεις του ΔΣ και στις Γενικές Συνελεύσεις, με τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων.

«Είδαμε συναδέλφους που μας αντιμετώπιζαν διστακτικά πριν από την κινητοποίηση να γινόμαστε μια γροθιά μαζί τους για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Είδαμε και δείξαμε τη μεγάλη δύναμη που έχουμε όταν ενωμένοι διεκδικούμε καλύτερες μέρες», αναφέρει το Σωματείο.

Επισημαίνει ακόμα τη σημασία της συμπόρευσης με τα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε άλλες επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου, καθώς και σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις άλλων εργοδοτών, τη σταθερή επαφή με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και την Ομοσπονδία, την αλληλεγγύη από σωματεία της περιοχής.

«Βγαίνουμε πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη εμπειρία, γνώση, με περισσότερα μέλη στο Σωματείο μας, πιο ενωμένοι από ποτέ, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας να μας διασπάσει! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με περισσότερα εφόδια», καταλήγει το Σωματείο.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Στο νοσοκομείο διακομίστηκε μηχανικός πλοίου

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ζακύνθου διακομίστηκε μηχανικός του πλοίου «Mare Di Levante», μετά από σοβαρό παθολογικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε την ώρα της δουλειάς, σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ).

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα πολύ πρόσφατα «ατυχήματα» που έγιναν στο νησί, μετά τον θάνατο του εργαζόμενου στο αεροδρόμιο Ζακύνθου και το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σε οικοδομή στις Βολίμες, σημειώνει το ΕΚΖ, τονίζοντας ότι «ο μηχανικός του "Mare Di Levante" μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στο νοσοκομείο το οποίο έχει τεράστιες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού».

Οπως αναφέρει το ΕΚΖ, «επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες και οι παρεμβάσεις μας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στο νησί, όπως και των ναυτεργατών, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε τουριστική περίοδο και υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι συνάδελφοί μας και στα καράβια δουλεύουν έως και 14 ώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους. Η εξάντληση μαζί με τον παρατεταμένο καύσωνα και οι συνθήκες γαλέρας οδηγούν σε δυσάρεστα γεγονότα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων».

Το ΕΚΖ τονίζει ότι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες γιατί έχουν αποδυναμώσει ή και καταργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς και έχουν νομοθετήσει με γνώμονα την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Απαιτεί να γίνει έλεγχος για το αν τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο πλοίο, επάρκεια προσωπικού, άμεση στελέχωση των τμημάτων της Επιθεώρησης Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ