Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου

Αναβρασμός για τα περίφημα προγράμματα απασχόλησης, που δεν καλύπτουν ούτε το 1/5 των απολυμένων. Νέο διαγωνισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από προηγούμενη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, όπου θα συζητήσουν τις εξελίξεις, τα αιτήματα και τη συνέχεια της δράσης τους με το σύνθημα «Κανένας μόνος» απέναντι στην ανεργία και την κοροϊδία της κυβέρνησης να δίνει το στίγμα.

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει ενώ πριν λίγες μέρες αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός» των «προγραμμάτων απασχόλησης», καθώς οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά αποκλείουν την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες νομοτεχνικές ρυθμίσεις και να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των απολυμένων και των οικογενειών τους.

Το σωματείο με ανακοινώσεις του έχει αποκαλύψει αναλυτικά την κατάσταση, ενώ σε προχτεσινή συνάντηση με τη ΔΥΠΑ επιβεβαιώθηκε ότι με τη σημερινή τους μορφή, τα προγράμματα δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουν ούτε το 20% των απολυμένων.

Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και μισθός δεν πρόκειται να μπει σύντομα στα σπίτια. Γι' αυτό το σωματείο διεκδικεί 1.000 ευρώ επίδομα για κάθε εργαζόμενο, μέχρι να αποκατασταθεί σε κάποια δουλειά.

«Στα περιβόητα προγράμματα απασχόλησης που "θα εξασφάλιζαν τους απολυμένους εργαζόμενους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών", από τους 780 σε 6 νομούς, θα απορροφηθούν περίπου 100. Οι υπόλοιποι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες νομοτεχνικές ρυθμίσεις, θα μπούμε στη διαδικασία των αιτήσεων, της απόρριψης και ξανά μανά τα ίδια», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Ακόμα αναμένεται η εκδίκαση του αιτήματος για έκδοση προσωρινής διαταγής ακύρωσης των απολύσεων στις 18 Αυγούστου, ύστερα από την αναβολή που ζήτησε και πήρε η ειδική διαχείριση στις 5 Αυγούστου.

Ο διαγωνισμός απέτυχε, ζήτω ο ...επόμενος διαγωνισμός

Η σημερινή συνέλευση γίνεται στο φόντο της προχτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι ο «προτιμητέος επενδυτής» αποσύρει το ενδιαφέρον του και έτσι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται χωρίς να προχωρήσει η επένδυση.

Η εξέλιξη αυτή είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της χρεοκοπημένης πολιτικής του κέρδους, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που απαξίωσαν την ΛΑΡΚΟ και τις παραγωγικές της δυνατότητες, ενώ σήμερα, με το ίδιο ακριβώς κριτήριο, το εργοστάσιο οδηγείται σε οριστικό λουκέτο, επειδή ο «επενδυτής» δεν προβλέπει να αποκομίζει τα κέρδη που περίμενε ότι θα του αποφέρει η εξαγορά της ΛΑΡΚΟ.

Αποκαλύπτεται δηλαδή ξανά ότι η πολιτική τους είναι αυτή που κλείνει τα εργοστάσια, φρενάρει παραγωγικές δυνατότητες και απολύει τους εργαζόμενους.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική στέκεται με συνέπεια μόνο το ΚΚΕ, δείχνοντας τον δρόμο της κοινωνικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, των άλλων μέσων παραγωγής και του ορυκτού πλούτου από την εξουσία των εργαζομένων και του λαού, ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο «προτιμητέος επενδυτής» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) απέσυρε το ενδιαφέρον του για τη ΛΑΡΚΟ επικαλούμενος «δυσμενείς μεταβολές στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας, μετάλλων και ιδίως των προϊόντων νικελίου, καθώς και εμπλοκές στη δικαιοσύνη».

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει άμεσα στην επισκόπηση και, αν κριθεί απαραίτητο, την επανασχεδίαση της δομής της συναλλαγής με σκοπό την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με στόχο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του υπουργείου, προϊδεάζοντας για ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους παράδοσης της ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές, σε κάποια επόμενη εκδοχή του διαγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ