ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ
Αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων με συνεχείς απειλές

Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για νέα εγκλήματα
Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για νέα εγκλήματα
Εντείνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες για νέο «μπουρλότο» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν στους εξοπλισμούς του Ισραήλ και στην ενίσχυση των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή με τη συνδρομή των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την ενεργή και επικίνδυνη εμπλοκή και της χώρας.

Αυτή η τεράστια δύναμη πυρός, που εμφανίζεται ως απάντηση σε επικείμενα αντίποινα του Ιράν για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, υπηρετεί ευρύτερα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί επίδειξη δύναμης και προς άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, βλέπε Ρωσία και Κίνα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης δημοσίευμα στις 6/8/24 στο αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό «The Interecept», που κάνει λόγο για «δεκάδες μυστικές βάσεις» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δηλαδή πέρα από τις γνωστές, που μάλιστα λέει ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο αντιποίνων.

Με βάση έρευνα του περιοδικού αναφέρει ότι εντόπισε 63 αμερικανικές μυστικές βάσεις, στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε χώρες όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος (!), το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, τα ΗΑΕ και η Υεμένη (!). Αναφέρει επίσης πως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ, «έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί» από σιιτικές πολιτοφυλακές ειδικά σε Ιράκ, Συρία και άλλες περιοχές της Μ. Ανατολής σε αμερικανικές βάσεις «τουλάχιστον 145 Αμερικανοί».

Ιδιαίτερη είναι η κινητικότητα των αμερικανικών στρατευμάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή
Ιδιαίτερη είναι η κινητικότητα των αμερικανικών στρατευμάτων σε όλη τη Μέση Ανατολή
Η ίδια πηγή υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν δεχθεί «πάνω από 170 φορές επιθέσεις» από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, εκ των οποίων οι 102 σημειώθηκαν στη Συρία, οι 70 στο Ιράκ και μία στην Ιορδανία, τον περασμένο Ιανουάριο.

Το «Intercept» κάλεσε εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, δίχως αποτέλεσμα. Ο εκπρόσωπος της CENTCOM, Βάιλ Φόρμπεκ, αρκέστηκε να απαντήσει πως «οι σχέσεις μας με τις χώρες που φιλοξενούν (αμερικανικές βάσεις) είναι ένας από τους λόγους που αυτή η πληροφορία δεν δημοσιοποιείται».

Η δήθεν αμερικανική διπλωματία για «ειρηνική διευθέτηση» είναι η πολιτική των ωμών απειλών

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με όλα τα μέσα το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, η προπαγανδιστική μηχανή τους επιχειρεί να τις παρουσιάσει ως υπερασπιστές της «ειρηνικής διευθέτησης».

Ο αρθρογράφος της «Washington Post», David Ignatius, υποστήριξε χτες πως αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο του είπαν πως το Ιράν «ίσως να αναθεωρεί τη σχεδιαζόμενη επίθεση μεγάλων αντιποίνων κατά του Ισραήλ». Οι ίδιοι υποστήριξαν πως αντίθετα η αντίδραση της Χαμάς είναι «πιο απρόβλεπτη».

Οπως αναφέρει, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν του εκμυστηρεύτηκαν πως «το Ιράν αντιλαμβάνεται καθαρά πως οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες στην προστασία των συμφερόντων τους» και των εταίρων τους και πως «έχουν μετακινήσει μία σημαντική ποσότητα στρατιωτικών μέσων στην περιοχή» για να στηρίξουν αυτή ακριβώς την περίπτωση. Προειδοποίησαν επίσης το Ιράν πως «υπάρχει εξαιρετικά ισχυρός κίνδυνος μείζονος κλιμάκωσης που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης του Ιράν». Με λίγα λόγια, οι Αμερικανοί προχώρησαν σε ωμές απειλές έναντι του νέου ηγέτη του Ιράν, Μ. Πεζεσκιάν, πριν καν συμπληρωθεί βδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του...

Ο αρθρογράφος εκτιμά πως τα ιρανικά αντίποινα που αρχικά προβλέπονταν να γίνουν έως το βράδυ της Δευτέρας, πιθανώς να καθυστερούν «μετά την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ» αυτή τη βδομάδα και εξαιτίας των «μυστικών επικοινωνιών που έγιναν με το Ιράν μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική διπλωματική αποστολή στον ΟΗΕ».

Εχοντας δεδομένη την κλιμάκωση της ανάπτυξης στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επισκέφθηκε χτες το μεσημέρι τη βάση νεοσύλλεκτων Tel Hashomer, διαβεβαιώνοντας τους στρατιωτικούς πως «συνεχίζουμε να προχωράμε προς τη νίκη».

«Γνωρίζω πως οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε κατάσταση επαγρύπνησης και γι' αυτό σας ζητώ ένα πράγμα: Να είστε ήρεμοι και συγκροτημένοι. Είμαστε έτοιμοι και για άμυνα και για επίθεση, και χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε εαυτούς». Αποκάλεσε δε στη συνέχεια τον στρατό «ραχοκοκαλιά του έθνους» και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Οι κινήσεις του Ιράν

Το Ιράν πάντως προετοιμάζεται επίσης και για άμυνα και για επίθεση, με το ιρανικό πρακτορείο IRNA να μεταδίδει πως θωρακίζονται και ενισχύονται τα συστήματα αεράμυνας με περισσότερα ραντάρ, πυραύλους και drone. Οπως επισημαίνεται, το Ιράν προετοιμάζεται καθώς προεξοφλεί «αντίποινα» σε περίπτωση που προχωρήσει «σε μεγάλα αντίποινα» κατά του Ισραήλ από συμμάχους του, με πρώτες τις ΗΠΑ.

Προχτές, πάντως, ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» επιβεβαίωνε αυτές τις προετοιμασίες, επισημαίνοντας πως στο Ιράν εγκαθίστανται τις τελευταίες μέρες νέα ρωσικά προηγμένα συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Στο μεταξύ, η ιρανική προεδρία σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση αναφέρει πως ο Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν άσκησε πιέσεις σε δυτικές χώρες προκειμένου να σταματήσουν να στηρίζουν το Ισραήλ ώστε να «αποφευχθεί» ένας περιφερειακός πόλεμος, στη διάρκεια προχτεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.«Εάν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο και την ανασφάλεια στην περιοχή, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να πωλούν όπλα και να στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς», δήλωσε ο Πεζεσκιάν σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας. Ο ίδιος τους θύμισε πως «στηρίζουν ένα καθεστώς που δεν εφαρμόζει κανέναν διεθνή νόμο και κανόνα» και διεμήνυσε ότι «στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και νόμων, (η ιρανική προεδρία) δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηλή μπροστά στις παραβιάσεις των συμφερόντων της και της ασφάλειάς της».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Αίγυπτος έδωσε χτες οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφύγουν σήμερα Πέμπτη τον ιρανικό εναέριο χώρο για ένα διάστημα τριών ωρών μεταξύ 4 π.μ. έως τις 7 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Η άκρως ασυνήθιστη αυτή NOTAM συνιστά προειδοποίηση ασφαλείας που εκδόθηκε προς τους κυβερνήτες αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας και αναφέρει πως όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης και πως κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή το συγκεκριμένο διάστημα.

Νωρίτερα, το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» μετέδωσε χτες πως η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ μπορεί να γίνει σήμερα, Πέμπτη, ή αύριο, Παρασκευή. Το «Al Arabiya» επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ του δικτύου αναφέρει ότι ενώ η ακριβής φύση της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ παραμένει ασαφής, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι βέβαιοι ότι επίκειται. Κι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις είχαν προβλέψει ότι η επίθεση θα γίνει στις αρχές της βδομάδας, οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε απάντηση μπορεί να καθυστερήσει.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είχε επικοινωνήσει απευθείας τόσο με το Ιράν όσο και με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Απειλές Ισραηλινού πρέσβη σε ΟΗΕ

Στο φόντο των εξελίξεων, ο απερχόμενος πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ισχυρίστηκε πως «δεν είναι το Ισραήλ που απειλεί με αποσταθεροποίηση τη Μέση Ανατολή αλλά το... Ιράν», σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, που έρχεται ως συνέχεια του λεγόμενου «δικαιώματος στην αυτοάμυνα», που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα και από τους μακελάρηδες των λαών, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο Ερντάν εκτόξευσε τις απειλές του, λέγοντας: «Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του απειλούν να μας επιτεθούν από κάθε κατεύθυνση. Οσοι προσπαθούν να μας πληγώσουν, πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Πρέπει να ξέρουν ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα και το μακρύ μας χέρι θα τους φτάσει παντού», προσθέτοντας επίσης προκλητικά και με θράσος: «Ακόμη και σήμερα, καθώς το Ιράν απειλεί ανοιχτά ότι θα "τιμωρήσει το Ισραήλ", ο ΟΗΕ σιωπά για άλλη μια φορά. Το Ιράν αντιλήφθηκε αυτή τη σιωπή ως πράσινο φως για να συνεχίσει τις προετοιμασίες του για να επιτεθεί σε εκατομμύρια Ισραηλινούς. Εκατομμύρια που περιμένουν αυτήν τη στιγμή».


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων προχωρά ο στρατός

Αποτροπιασμός από βίντεο με σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά κολαστήρια
Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά κολαστήρια
Σε νέες χερσαίες επιχειρήσεις σε ανατολικές συνοικίες της πόλης της Γάζας και άλλων περιοχών της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας προχωρά ο ισραηλινός στρατός, μετά τις νέες προειδοποιήσεις που έκανε χτες σε Παλαιστίνιους εκτοπισμένους αμάχους της περιοχής, ενώ η περιοχή είναι ήδη ισοπεδωμένη με διαλυμένες όλες τις υποδομές.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε τουλάχιστον 24 νεκρούς και 110 τραυματίες, με τον νέο συνολικό επίσημο απολογισμό νεκρών να φθάνει τους 39.677 και των τραυματιών τους 91.645.

Στόχος νέων βομβαρδισμών έγιναν χτες συνοικίες της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ, που βρίσκεται στο κέντρο της Λωρίδας.

Αποτροπιασμός με βίντεο για βιασμό Παλαιστίνιου στις φυλακές

Σάλο προκαλεί εντός και εκτός Ισραήλ η διαρροή βίντεο που καταγράφηκε μέσα στις φυλακές - κολαστήρια Sde Teiman και καταγράφει τον ομαδικό βιασμό ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε χτες από το ισραηλινό Κανάλι 12 και καταγράφει περίπου 10 Ισραηλινούς στρατιώτες να παίρνουν έναν σωριασμένο στο πάτωμα κρατούμενο, να τον οδηγούν σε απόμερο μέρος όπου οι κάμερες δεν μπορούν να καταγράψουν λεπτομερώς, να σχηματίζουν γύρω του ένα «τείχος» με τις ασπίδες τους και να τον βιάζουν ομαδικά.

Ο Παλαιστινιακός λαός βλέπει καθημερινά τα παιδιά του να υποφέρουν

Copyright 2024 The Associated

Ο Παλαιστινιακός λαός βλέπει καθημερινά τα παιδιά του να υποφέρουν
Το άγρια βιασμένο και βασανισμένο θύμα τους μεταφέρεται αιμόφυρτο και σε άθλια κατάσταση σε νοσοκομείο, καθώς αδυνατούσε να σταθεί στα πόδια του.

Ο αποτρόπαιος βιασμός του Παλαιστίνιου δεν είναι το μοναδικό τέτοιο κρούσμα σεξουαλικής κακοποίησης κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, αλλά ένα από τα χειρότερα. Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης κραυγαλέας βίας προκάλεσε έρευνα από ισραηλινό στρατοδικείο, με αποτέλεσμα τις πρόσφατες έντονες αντιδράσεις ακροδεξιών Ισραηλινών (μεταξύ αυτών βουλευτές και υπουργοί), που θεωρούν «δικαίωμά τους» να κακοποιούν ακόμη και σεξουαλικά τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Τα κρούσματα αποτρόπαιων βασανιστηρίων στις ισραηλινές φυλακές είναι πολλά και καταγγέλλονται τακτικά από ισραηλινές και διεθνείς ΜΚΟ, αλλά οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ τηρούν σιγή ιχθύος, προστατεύοντας το - δήθεν «ηθικό» - κράτος δολοφόνο και σε αυτά τα εγκλήματα...

Αντιδράσεις για την εκλογή Γ. Σινουάρ στην κορυφή της Χαμάς

Στο φόντο των αμείωτων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, η προχτεσινή ανάδειξη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, στην κορυφή της ηγεσίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος προκαλεί αντιδράσεις, πρώτα στο Ισραήλ, που τον θεωρεί «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, παραδέχθηκε πως και ο νέος αρχηγός της Χαμάς είναι στο στόχαστρο επίθεσης του στρατού μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επέμεινε πως ο νέος αρχηγός της Χαμάς Γ. Σινουάρ «ήταν και παραμένει ο βασικός άνθρωπος που θα αποφασίσει την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα». Πρόσθεσε πως ο Σινουάρ «ήταν και παραμένει ο πρώτος άνθρωπος που αποφασίζει» στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας πως στο τέλος είναι και ο μόνος που αποφασίζει «εάν θα προχωρήσει σε μία εκεχειρία που θα βοηθήσει πολλούς Παλαιστίνιους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη, γυναικόπαιδα και άνδρες που είναι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών... Πραγματικά εναπόκειται σε αυτόν».

Ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, σε δηλώσεις που έκανε χτες, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για ανάσχεση του πολέμου στη Γάζα «θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη του νέου ηγέτη» του κόμματος. Πρόσθεσε πως ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν πάντα παρών και δεν ήταν μακριά από τις διαπραγματεύσεις» και πως η ομάδα διαπραγματευτών θα συνεχίσει τις προσπάθειες υπό την «επίβλεψη του Σινουάρ».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, αποδοκίμασε επίσης έντονα την εκλογή του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς, λέγοντας πως το μήνυμα που στέλνεται είναι «πως το παλαιστινιακό ζήτημα πλέον ελέγχεται ολοκληρωτικά από το Ιράν και τη Χαμάς». Ο Κατζ δικαιολόγησε ακόμη και την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης, χαρακτηρίζοντάς την «δικαιολογημένη» γιατί «αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει τη Χαμάς να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο». Κατηγόρησε επίσης το Ιράν, αναφέροντας πως η Τεχεράνη δοκίμασε να κάνει λαθρεμπόριο όπλων από την Ιορδανία στην Αίγυπτο και από εκεί στη Δυτική Οχθη. Κατέληξε υποστηρίζοντας πως «το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης ασφαλείας και τις εξωτερικές υποθέσεις» των παλαιστινιακών περιοχών «ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να διαχειριστούν τις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Ο επίσημος εκπρόσωπος της οργάνωσης των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη των Χούθι στον Σινουάρ. Παράλληλα και η Χεζμπολάχ τον συνεχάρη, λέγοντας ότι η επιλογή του Γ. Σινουάρ, ως επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «επιβεβαιώνει ότι ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του».

Η δήθεν δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη δολοφονία Χανίγια

Στο φόντο αυτών των αντιδράσεων ήρθε δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», που ανέφερε χτες πως το Ισραήλ παραδέχθηκε τη δολοφονία Χανίγια προκαλώντας τάχα «οργή» στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, παρασκηνιακά υπάρχει αυξανόμενη τριβή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φέρονται πως απάντησαν «με έκπληξη και αγανάκτηση» στη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου, την οποία θεώρησαν ως οπισθοδρομική πράξη στην πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε μια διαδικασία που πίστευαν ότι σημειώνουν πρόοδο.

Ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια, ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους αμέσως μετά ότι εκείνο ευθύνεται για την επίθεση.

Η Τουρκία στο πλευρό της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο της Χάγης

Τέλος, χτες η Τουρκία επιβεβαίωσε πως θα πάρει το πλευρό της Νότιας Αφρικής σε ό,τι αφορά την προσφυγή της τελευταίας έναντι του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αίτηση της Τουρκίας επικαλείται τα άρθρα 1, 2 και 3 της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας, την οποία έχει υπογράψει, και ζητά τη λήψη μέτρων για τη διερεύνηση και τη δίωξη των πράξεων γενοκτονίας. H τουρκική δήλωση παρέμβασης έγινε από τη Νομική Επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βασίστηκε στο άρθρο 63 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η εξέλιξη καταγράφεται με φόντο τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που τροφοδοτείται σχεδόν καθημερινά. Χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ αποδοκίμασε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από δήλωση του τελευταίου. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ», ο Κατζ ανέφερε ότι «ο αντισημίτης δικτάτορας Ερντογάν χτες επιτέθηκε στις ΗΠΑ και στις δυτικές χώρες και είπε ότι είναι δυστυχώς δέσμιες του Ισραήλ και μιας χούφτας φανατικών σιωνιστών. Ερντογάν, αυτοί που είναι δέσμιοι, είναι οι πολίτες της Τουρκίας που είναι αιχμάλωτοι της δικτατορίας σας, αφού αποκλείσατε 57 εκατομμύρια χρήστες του Instagram στη χώρα από το να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό - αλλά αφήσατε ελεύθερη την πρόσβαση στον ιδιωτικό σας λογαριασμό στο Instagram».


ΛΙΒΑΝΟΣ - YEMENH
Με γενικευμένο πόλεμο απειλεί τον Λίβανο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Σε μαζική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία διοικητή της Χεζμπολάχ στην Βυρητό

Copyright 2024 The Associated

Σε μαζική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία διοικητή της Χεζμπολάχ στην Βυρητό
Αμείωτες συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στον Λίβανο, με ισραηλινά αεροπλάνα να πραγματοποιούν επιδρομή στην πόλη Ζουγουάρα του Νότιου Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, ενός δεύτερου ατόμου και τον τραυματισμό άλλων έξι.

Σε νέες απειλές κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προχώρησε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης προσομοίωσης επίθεσης στον Λίβανο. Κατηγόρησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ πως «θα αναγκάσει το κράτος του Λιβάνου να πληρώσει βαριά τιμήματα» και πως όπως βαίνουν τα πράγματα, «ο Νασράλα θα σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο δίχως να μπορούν να φανταστούν καν τι μπορεί να συμβεί». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα πως η κατάσταση αυτή «μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε πόλεμο», τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι θεωρητικό αλλά πραγματικό».

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για απομάκρυνση Βρετανών από τον Λίβανο

Το περιοδικό «Der Spiegel» και το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφεραν πως η Γερμανία ετοιμάζεται να απομακρύνει μαζικά τους περίπου 2.000 Γερμανούς που ζουν στον Λίβανο. Ωστόσο, χτες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες του πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, με κάθε τρόπο, ακόμη και οδικώς, τονίζοντας πως έχουν ψευδή εντύπωση ασφαλείας. Απέφυγε πάντως να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει σε έκτακτο σχέδιο απομάκρυνσής τους σε περίπτωση συγκρούσεων.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως πάνω από 1.000 Βρετανοί στρατιώτες στη στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, για να σπεύσουν να απομακρύνουν Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο. Το Σάββατο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει ακόμη μία φορά έκκληση στους περίπου 16.000 Βρετανούς που ζουν στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη

Αργά προχτές βράδυ, δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Σιίτες Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούθι.

Οι δύο επιδρομές έγιναν στην επαρχία Ταΐζ, δίχως να γίνει γνωστό εάν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ