ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Διαμαρτυρία για τη λειψυδρία στο νησί

Χωρίς νερό χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, αλλά γεμάτες οι πισίνες των ξενοδοχείων

Από τη διαμαρτυρία το περασμένο Σάββατο
Από τη διαμαρτυρία το περασμένο Σάββατο
Την αγανάκτηση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων για το έντονο πρόβλημα λειψυδρίας που παρουσιάζεται μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να λένε «το νερό... νεράκι», εξέφρασε με παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου το πρωί του Σαββάτου.

Απαίτησε φθηνό ποιοτικό νερό, με όλα τα αναγκαία έργα υποδομής που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοξενοδόχων και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Λειψυδρία για τον λαό, κέρδη και άφθονο νερό για το κεφάλαιο το ξενοδοχειακό», τόνισε στη διαμαρτυρία του το Εργατικό Κέντρο. Αμεσες λύσεις και για το βιος των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων απαίτησε και ο Τίμος Φαραός, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου, ενώ χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν ο Σπύρος Καλογερίας εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων, Παναγιώτης Σοφός, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Ζακύνθου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Διονύσης Κλάδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που στη Ζάκυνθο λειτουργούν υπερπολυτελή ξενοδοχεία πολλών «αστέρων» και βίλες, με χιλιάδες κυβικά νερού να γεμίζουν τις πισίνες και μια χούφτα «υδρομεταφορείς» εκμεταλλεύονται τον υδροφόρο ορίζοντα, κουβαλώντας νερό για τη λειτουργία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων από τις λεγόμενες «ιδιωτικές» γεωτρήσεις τους, χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά στερούνται το νερό και είναι αναγκασμένα να πληρώνουν για ντεπόζιτα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αλλά και για εμφιαλωμένο νερό σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι τεράστιες ποσότητες νερού χάνονται κατά τη μεταφορά τους, λόγω του απαρχαιωμένου και ασυντήρητου δικτύου ύδρευσης, ενώ ο εκσυγχρονισμός του, η δημιουργία ταμιευτήρων και άλλα μέτρα (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης κ.ά.) δεν υλοποιούνται επειδή θεωρούνται κόστος από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι τα λαϊκά νοικοκυριά να ξοδεύουν ποσά της τάξης των 500 ευρώ για την τοποθέτηση και λειτουργία αποθηκευτικών χώρων για νερό, για αγορά βυτίων, χωρίς κανείς «αρμόδιος» να καλύπτει αυτά τα έξοδα. Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, για βυτίο, μοτέρ, λάστιχα και άλλα παρελκόμενα, οικογένεια στον οικισμό Γαλάρο καλείται να πληρώσει περίπου 700 ευρώ!

«Είναι απαράδεκτο το 2024 να υπάρχουν περιοχές σε χωριά που δεν έχουν για μήνες νερό, οι αγρότες να μην μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης να είναι διάτρητο και ασυντήρητο, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση τόσο της επάρκειας του νερού όσο και της ποιότητάς του», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κωνσταντίνου.

«Οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Τώρα μάλιστα παρουσιάζεται ως μοναδική λύση από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της ΝΔ η κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης γίνεται για να ενισχύσει τα κέρδη των κατασκευαστών και των διαχειριστών των μονάδων αυτών. Το νερό αυτό θα το χρυσοπληρώνει ο λαός της Ζακύνθου, με επιπτώσεις και στο περιβάλλον, ενώ αν δεν φτιαχτεί το δίκτυο θα εξακολουθήσουν να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού», πρόσθεσε.

«Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι όλα μπαίνουν στο ζύγι κόστους - οφέλους και ότι το νερό αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Τα δε περίφημα "μέτρα κατά της λειψυδρίας" αφορούν μόνο τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΖ, ενώ στους μεγαλοξενοδόχους δίνονται άδειες για ιδιωτικές γεωτρήσεις που επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή που δεν καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων σε νερό ύδρευσης και άρδευσης, οι πισίνες των μεγάλων ξενοδοχείων να είναι γεμάτες», κατήγγειλε.

Μετέφερε τέλος το αίτημα για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις με όλα τα αναγκαία μέτρα, «κόντρα στις πολιτικές που εφαρμόζονται και δικαιολογούν την έλλειψη υποδομών και μέτρων, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού» και κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χωριό και στην πόλη.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αντιδράσεις για την αύξηση εισφορών στον ΕΛΓΑ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την απόφαση που συνυπογράφουν το ΔΣ του ΕΛΓΑ και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία επιβάλλεται ακόμη ένα χαράτσι στους παραγωγούς, αυξάνοντας τα ήδη τσουχτερά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Οι αγρότες σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους: «Αποτελεί πρόκληση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ την ώρα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στους πληγέντες παραγωγούς το σύνολο των αποζημιώσεων για ζημιές του 2023 (!) παρά τα "παχιά λόγια" υπουργών της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ, για έγκαιρες αποζημιώσεις και εκσυγχρονισμό του οργανισμού.

Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως όταν πρόκειται για μέτρα είσπραξης η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις με "φαστ - τρακ" διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται για αποζημιώσεις υπάρχει καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους 16 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις και στην περιοχή μας. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για τις φετινές ζημιές γίνονται με ρυθμούς χελώνας, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ανεπάρκεια σε τεχνολογικό εξοπλισμό, μέσα μετακίνησης (...)».

Οι αγρότες απαιτούν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και να απαντήσει η κυβέρνηση αν θα αποζημιώσει:

  • Την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς.
  • Το «θερμικό σοκ» σε διάφορες καλλιέργειες που προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των προϊόντων.
  • Ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορα έντομα όπως η μύγα Μεσογείου ή από τα σμήνη των ακριδών (που παρά τις προσπάθειες των παραγωγών για την αντιμετώπισή τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή).

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι «χρήμα με τη σέσουλα μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους», την ώρα που αυτοί δίνουν μάχη επιβίωσης, και διεκδικούν «ΕΛΓΑ - δημόσιο φορέα που να αναγνωρίζει τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες, σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς, έγκαιρα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΥΠΑ
Επικίνδυνη η υποστελέχωση της υπηρεσίας

Τους κινδύνους από την υποστελέχωση της υπηρεσίας επαναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΥΠΑ και τονίζει ότι «η πίεση των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, που φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ με πάνω από 4.800 πτήσεις μέσα σε μια ημέρα στο ελληνικό FIR, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του κλάδου, οδηγούν σε καταστάσεις επικίνδυνες για την ασφάλεια των πτήσεων».

Η ΕΣΚ επισημαίνει ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται και από ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) στις 10/8. Ωστόσο, προσθέτει, η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης και οι δυνάμεις που την συγκροτούν προσπαθούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων.

Καταλήγοντας τονίζει: «Οι εργαζόμενοι του κλάδου, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, αρνούμαστε να κάνουμε εκπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι εταιρείες. Μαζικά και οργανωμένα καταγγέλλουμε την υπονόμευση που γίνεται από κυβέρνηση - αεροπορικές εταιρείες και απαιτούμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση, τις εταιρείες και τα τσιράκια τους στην ΥΠΑ ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι σε καταστάσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές!».

Διεκδικούν την επαναπρόσληψη όλων των σχολικών καθαριστριών

Την επαναπρόσληψη των 29 σχολικών καθαριστριών από τον δήμο συνεχίζει να διεκδικεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να επαναπροσλάβει μόνο τις 14 από τις 29 εργαζόμενες για τη νέα σχολική χρονιά, οδηγώντας τις υπόλοιπες 15 στην ανεργία.

Αντιδρώντας, το Σωματείο, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και γονείς, οργάνωσε μαζική παρέμβαση, αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, στη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 9 Αυγούστου, φρόντισε να μην υπάρχει απαρτία, προκειμένου να ολοκληρώσει ανενόχλητη τον σχεδιασμό για απολύσεις.

«Δύσκολο πράγμα να κοιτάς στα μάτια 15 γυναίκες του μόχθου και τις οικογένειές τους και να τις απολύεις. Πιο εύκολο να γίνεις κολπατζής, να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου και να παίζεις τη ζαριά ότι η προπαγάνδα σου θα πιάσει τόπο, όλοι οι άλλοι θα κουραστούν, το θέμα θα ξεχαστεί», σχολιάζει το Σωματείο. «Το θέμα, ό,τι και αν σκαρφιστούν, θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέση θα πάρουν όλοι, όπως ήδη το συζητάει όλη η πόλη μας. Τα σχολεία θα ανοίξουν και εμείς θα είμαστε εκεί για να μην το ξεχάσει κανείς», προσθέτει.

Το αίτημα για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων στηρίζει και η ΔΑΣ Σχολικών Καθαριστριών Αθήνας.

Διασωληνώθηκε εργαζόμενη στην Πάτρα

Εσωτερική αιμορραγία εμφάνισε μετά το πολύωρο χειρουργείο η εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πατρέων που παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της υγείας της, καθώς φέρει τραύματα στο πόδι και στον θώρακα. Η άτυχη εργαζόμενη μάζευε κάδους από τον δρόμο για να τοποθετηθούν σε φορτηγό της υπηρεσίας, όταν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο την παρέσυρε και την τραυμάτισε σοβαρά. Στο σημείο έφτασε αμέσως ασθενοφόρο, με το οποίο έγινε η διακομιδή της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ