Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αντιδράσεις για την αύξηση εισφορών στον ΕΛΓΑ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την απόφαση που συνυπογράφουν το ΔΣ του ΕΛΓΑ και οι υφυπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία επιβάλλεται ακόμη ένα χαράτσι στους παραγωγούς, αυξάνοντας τα ήδη τσουχτερά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Οι αγρότες σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους: «Αποτελεί πρόκληση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ την ώρα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στους πληγέντες παραγωγούς το σύνολο των αποζημιώσεων για ζημιές του 2023 (!) παρά τα "παχιά λόγια" υπουργών της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ, για έγκαιρες αποζημιώσεις και εκσυγχρονισμό του οργανισμού.

Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως όταν πρόκειται για μέτρα είσπραξης η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις με "φαστ - τρακ" διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται για αποζημιώσεις υπάρχει καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους 16 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις και στην περιοχή μας. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις για τις φετινές ζημιές γίνονται με ρυθμούς χελώνας, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ανεπάρκεια σε τεχνολογικό εξοπλισμό, μέσα μετακίνησης (...)».

Οι αγρότες απαιτούν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και να απαντήσει η κυβέρνηση αν θα αποζημιώσει:

  • Την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες και την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς.
  • Το «θερμικό σοκ» σε διάφορες καλλιέργειες που προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των προϊόντων.
  • Ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορα έντομα όπως η μύγα Μεσογείου ή από τα σμήνη των ακριδών (που παρά τις προσπάθειες των παραγωγών για την αντιμετώπισή τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή).

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι «χρήμα με τη σέσουλα μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους», την ώρα που αυτοί δίνουν μάχη επιβίωσης, και διεκδικούν «ΕΛΓΑ - δημόσιο φορέα που να αναγνωρίζει τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες, σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς, έγκαιρα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ