ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
Ξεδιάντροπες δικαιολογίες από την κυβέρνηση

Για άλλη μια φορά φταίνε η «ξηρασία» και ο «άνεμος»...

Eurokinissi

Στη γνωστή γραμμή των παραινέσεων και των υποδείξεων, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, κινήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Β. Κικίλιας, ο οποίος βγήκε «άπαξ» να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα για να δικαιολογήσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη νέα μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.

Από εκείνη την ώρα, ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης εμφανίστηκε για να δώσει εξηγήσεις για την καταστροφή.

Ο Β. Κικίλιας, κατά την πεπατημένη, χαρακτήρισε την πυρκαγιά «επικίνδυνη» και ως προσχήματα για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ανέφερε τους σφοδρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία, την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο «πολύ δύσβατο και πυκνό δάσος του Βαρνάβα», όπως το χαρακτήρισε, λες και είναι κανένα δάσος απομακρυσμένο και όχι μέσα στο Λεκανοπέδιο (!)

Σύμφωνα με τον υπουργό, την ώρα που έγιναν οι δηλώσεις, υπήρχαν δύο μέτωπα, στην Καλλιτεχνούπολη και στο Γραμματικό, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι βελτιωμένη η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Μίλησε για 600 πυροσβέστες και πάνω από 30 εναέρια μέσα, που όμως για το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς - πάνω από 40 χιλιόμετρα - δεν επαρκούν, όπως καταγγέλλουν πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί, και δεν βλέπουν ούτε για δείγμα ούτε πυροσβεστικά οχήματα ούτε και εναέρια μέσα.

Αυτή η κατάσταση διαψεύδει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης αλλά και της περιφερειακής αρχής περί καλύτερης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού. Η γύμνια στις πυροσβεστικές δυνάμεις σε προσωπικό και μέσα, η έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης και σχεδιασμού, το μπάχαλο και η έλλειψη συντονισμού ...βγάζουν μάτι και δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις διακοπές του, για να συντονίζει υποτίθεται το έργο, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή και χωρών της ΕΕ, και αποστέλλονται δυνάμεις και μέσα από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, που αναμένονται να φτάσουν σήμερα.

Κι ενώ η φωτιά έκαιγε για ώρες μέσα στον αστικό ιστό, έπρεπε να πέσει το σκοτάδι για να κάνει το υπουργείο Εργασίας το αυτονόητο και να εκδώσει εγκύκλιο για την παύση των χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Για όσους δεν εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, η εγκύκλιος αρκείται στην υποχρέωση των εργοδοτών επιχειρήσεων «σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με εστίες πυρκαγιάς» να ...μεριμνούν για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Προδιαγεγραμμένο χάος και στην Υγεία

Προδιαγεγραμμένο το χάος, τύπου «πάμε και όπου βγει», και στις δημόσιες μονάδες Υγείας, που οι ελλείψεις τους γίνονται ακόμα πιο ορατές και τραγικές σε τέτοιες ώρες μεγάλων καταστροφών, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ανάγκες.

Επανέρχεται έτσι για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα το διαχρονικό, δίκαιο αίτημα για την άμεση δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου γενικού νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Στη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώθηκε από την Κυριακή η κυβέρνηση περιορίστηκε στα «μέτρα» εκκένωσης, χωρίς σχεδιασμό και προορισμό, δίχως μέσα, με το αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό να βάζει πλάτη για να σώσει ό,τι σώζεται.

Στα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική, παρά το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έσπευσαν εκεί, δεν υπήρχε πνευμονολόγος. Από νωρίς χτες δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, το μεσημέρι εκκενώθηκε το ΚΥ Ν. Μάκρης. Πίσω έμεναν γιατροί και νοσηλευτές επιχειρώντας μόνοι τους να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Επισφαλής ήταν και η μεταφορά ασθενών από το ένα - άδειο από προσωπικό - νοσοκομείο στο άλλο, ενώ απροετοίμαστα, χωρίς σχεδιασμό ήταν και τα εξίσου αποδεκατισμένα νοσοκομεία υποδοχής και εφημέρευσης, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει εφεδρείες αλλά δεν έχει καν έχει αναπληρώσει τα κενά των αποχωρήσεων.

Από το Παίδων Πεντέλης μεταφέρθηκαν με ...λεωφορείο (!) συνολικά 21 παιδιά ασθενείς στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» και 5 στο «Αγία Σοφία», ενώ με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν μόνο τα βαριά περιστατικά, αναδεικνύοντας και πάλι την ένδεια στον στόλο και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα, φιλοξενούμενοι και προσωπικό. Επίσης εκκενώθηκε το Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου φέρεται να νοσηλεύονται περίπου 35 ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά από την πυρκαγιά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας προσήλθαν 38 άνθρωποι: 12 στο Σισμανόγλειο με ελαφριά αναπνευστικά προβλήματα που νοσηλεύονται προληπτικά. Ενας πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου προσήλθαν 10 πολίτες και 2 πυροσβέστες, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να παραμείνουν. Στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης 9 πολίτες και 4 πυροσβέστες, εκ των οποίων κανένας δεν παρέμεινε, πλην του ενός πυροσβέστη που είχε εγκαύματα στα χέρια και διακομίστηκε στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Η κυβέρνηση σε πρώτη φάση θριαμβολογεί για την «επιτυχή διαχείριση της κατάστασης» και την εφημέρευση νοσοκομείων, όπως του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, του οποίου η Πνευμονολογική κλινική οδηγείται σε κλείσιμο, καθώς οι δύο εναπομείνασες πνευμονολόγοι έχουν ανακοινώσει την υποβολή της παραίτησής τους. Και του «Αττικόν», όπου χτες δεν μπορούσαν να γίνουν εισαγωγές, εξετάσεις κ.ά. λόγω των διακοπών ρεύματος, που προκάλεσαν τεχνικές βλάβες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι παρά τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε όλη την Αττική και την ανάγκη αυξημένης φροντίδας για όσους έχουν ή εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκαν ξανά σε «συστάσεις» και σε οδηγίες που επαφίενται στην ατομική ευθύνη του καθενός, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμιά ουσιαστική πρόνοια για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Πάνω από 100 χιλιάδες στρέμματα στάχτη

H καταγραφή που δίνει η υπηρεσία Copernicus
H καταγραφή που δίνει η υπηρεσία Copernicus
Σύμφωνα με καταγραφή της δορυφορικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus και του δορυφόρου της NASA, η έκταση της πληγείσας περιοχής στη Βορειοανατολική Αττική ξεπερνούσε με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τα 100 χιλιάδες στρέμματα και εκτεινόταν από τον Διόνυσο έως τον Μαραθώνα και τον Βαρνάβα, μέχρι τον Βρανά, χωρίς να περιλαμβάνονται οι περιοχές του Χαλανδρίου και των Βριλησσίων. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνούσε τα 40 χιλιόμετρα, με φλόγες που έφταναν σε ορισμένα σημεία τα 25 μέτρα ύψος.

Από τον Απρίλη χτυπούσε την «καμπάνα» το ΚΚΕ

Από την πρώτη ώρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου η κυβέρνηση καλλιεργούσε τα γνωστά περί «ατομικής ευθύνης» και «κλιματικής κρίσης», αναζητώντας άλλοθι για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν και προσπαθώντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της.

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε τον λαό ότι η φετινή χρονιά, σε αντίθεση με τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, είναι μια από τα ίδια και χειρότερα! Με Ερώτηση που κατέθεσαν τον Απρίλη οι βουλευτές του Κόμματος προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ζητούσαν έστω και την ύστατη στιγμή να παρθούν μέτρα για αναβάθμιση της πρόληψης και της πυρόσβεσης.

Η Ερώτηση είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βουλή την Παρασκευή 19 Απρίλη, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παρεμβάσεις είχαν γίνει από απόστρατους του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες και εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές. Σε όλα τα παραπάνω εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική», σημειώνονταν μεταξύ άλλων στην Ερώτηση του ΚΚΕ.

Το ζήτημα ανέδειξε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, με Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης τον Απρίλη, επικεντρώνοντας στα εξής: Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος - μέλος. Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε «ατομική ευθύνη» αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού. Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές, γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία.

Αλληλεγγύη από την Παλαιστινιακή Αρχή

Αλληλεγγύη για τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα και την ετοιμότητά του να στείλει ομάδες της Παλαιστινιακής Πολιτικής Προστασίας «να εργαστούν δίπλα - δίπλα με τις φιλικές και γενναίες ελληνικές ομάδες πολιτικής προστασίας, που επιμένουν στη μάχη με τις πυρκαγιές για τη μείωση των επιπτώσεών τους» εξέφρασε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Ελλάδα. Στην ίδια ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αμπάς ευχήθηκε «στον φίλιο ελληνικό λαό ασφάλεια και ευημερία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ