Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Ξεδιάντροπες δικαιολογίες από την κυβέρνηση

Για άλλη μια φορά φταίνε η «ξηρασία» και ο «άνεμος»...

Eurokinissi

Στη γνωστή γραμμή των παραινέσεων και των υποδείξεων, προσπαθώντας να αντιστρέψει την πραγματικότητα, κινήθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Β. Κικίλιας, ο οποίος βγήκε «άπαξ» να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα για να δικαιολογήσει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη νέα μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική.

Από εκείνη την ώρα, ούτε ο ίδιος ούτε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης εμφανίστηκε για να δώσει εξηγήσεις για την καταστροφή.

Ο Β. Κικίλιας, κατά την πεπατημένη, χαρακτήρισε την πυρκαγιά «επικίνδυνη» και ως προσχήματα για την αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ανέφερε τους σφοδρούς ανέμους, την παρατεταμένη ξηρασία, την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο «πολύ δύσβατο και πυκνό δάσος του Βαρνάβα», όπως το χαρακτήρισε, λες και είναι κανένα δάσος απομακρυσμένο και όχι μέσα στο Λεκανοπέδιο (!)

Σύμφωνα με τον υπουργό, την ώρα που έγιναν οι δηλώσεις, υπήρχαν δύο μέτωπα, στην Καλλιτεχνούπολη και στο Γραμματικό, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι βελτιωμένη η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Μίλησε για 600 πυροσβέστες και πάνω από 30 εναέρια μέσα, που όμως για το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς - πάνω από 40 χιλιόμετρα - δεν επαρκούν, όπως καταγγέλλουν πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί, και δεν βλέπουν ούτε για δείγμα ούτε πυροσβεστικά οχήματα ούτε και εναέρια μέσα.

Αυτή η κατάσταση διαψεύδει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης αλλά και της περιφερειακής αρχής περί καλύτερης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού. Η γύμνια στις πυροσβεστικές δυνάμεις σε προσωπικό και μέσα, η έλλειψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης και σχεδιασμού, το μπάχαλο και η έλλειψη συντονισμού ...βγάζουν μάτι και δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των κατοίκων.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επέστρεψε από τις διακοπές του, για να συντονίζει υποτίθεται το έργο, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή και χωρών της ΕΕ, και αποστέλλονται δυνάμεις και μέσα από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, που αναμένονται να φτάσουν σήμερα.

Κι ενώ η φωτιά έκαιγε για ώρες μέσα στον αστικό ιστό, έπρεπε να πέσει το σκοτάδι για να κάνει το υπουργείο Εργασίας το αυτονόητο και να εκδώσει εγκύκλιο για την παύση των χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Για όσους δεν εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, η εγκύκλιος αρκείται στην υποχρέωση των εργοδοτών επιχειρήσεων «σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με εστίες πυρκαγιάς» να ...μεριμνούν για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ