ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΗ
Σχεδόν 50.000 θάνατοι από τη ζέστη το 2023

Αλλη μια απόδειξη των ανύπαρκτων υποδομών στα αστικά κράτη παρά τις αλλαγές στο κλίμα

Καύσωνες παρατηρούνται στη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη

Eurokinissi

Καύσωνες παρατηρούνται στη Νότια και τη Βόρεια Ευρώπη
Στον θάνατο σχεδόν 50.000 ανθρώπων στην Ευρώπη οδήγησε η ζέστη το 2023, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, που αναδεικνύει ότι παρά την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη συρρίκνωση των δασών, την άνοδο της θερμοκρασίας, δεν έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες υποδομές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής.

Αλλά και τα μέτρα που προωθούνται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις δεν στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά στην ενίσχυση των «πράσινων» επενδύσεων, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή αλλά την ενισχύουν. Μέτρα όπως η αντιπυρική προστασία και πρόληψη, οι δεντροφυτεύσεις, οι αναδασώσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα και η διαχείριση των υδάτων κ.ά. θεωρούνται «κόστος», μη κερδοφόρα και μη ανταποδοτικά.

«Εκτιμάμε ότι 47.690 θάνατοι (...) οφείλονταν στη ζέστη το 2023, θνησιμότητα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση για την περίοδο 2015 - 2023, πίσω από το έτος 2022», συνοψίζει το κείμενο, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Medicine».

Η μελέτη, που εκπονούν σε ετήσια βάση ομάδες του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία, είχε καταλήξει την περασμένη χρονιά στο συμπέρασμα ότι η ζέστη ήταν εξαιρετικά φονική το 2022, προκαλώντας πάνω από 60.000 θανάτους στην Ευρώπη.

Η ακρίβεια των αριθμών αυτών δεν είναι πάντως απόλυτη: Πρόκειται για εκτίμηση. Για το 2023, οι ερευνητές υπολογίζουν πως οι θάνατοι κυμάνθηκαν στο φάσμα από σχεδόν 30.000 ως πάνω από 66.000.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι ότι η ζέστη συνέχισε να προκαλεί χιλιάδες θανάτους ανθρώπων - κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας - το 2023, το καλοκαίρι του οποίου ήταν το δεύτερο θερμότερο που έχει καταγραφτεί ποτέ στην Ευρώπη.

Οι καύσωνες, η διάρκεια και η συχνότητα των οποίων χειροτερεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, πιθανόν βαραίνουν στους δείκτες θνησιμότητας στη Νότια Ευρώπη αλλά πλήττουν επίσης χώρες πολύ λιγότερο συνηθισμένες στη ζέστη, όπως τα κράτη της Βαλτικής.

Στη Γαλλία, η μελέτη αποδίδει περίπου 3.500 θανάτους στη ζέστη, αριθμό λίγο μικρότερο από τον απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει η γαλλική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πριν από μερικούς μήνες.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα για 35 χώρες, εκτιμά ότι οι θάνατοι θα ήταν ακόμη περισσότεροι αν οι αρχές δεν λάμβαναν κάποια στοιχειώδη μέτρα.


ΗΠΑ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση με δημόσια συνομιλία Τραμπ - Μασκ

Τη «μεγαλύτερη απέλαση» παράτυπων μεταναστών «στην ιστορία αυτής της χώρας» υποσχέθηκε να κάνει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του Νοέμβρη, Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί. Η «υπόσχεση» δόθηκε στο πλαίσιο 120λεπτης συνομιλίας που είχε με τον (επίσης δισεκατομμυριούχο) ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ, Ιλον Μασκ. Εκεί, ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «πρώην έγκλειστοι» από τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν πλημμυρίσει τα σύνορα.

«Εχουμε κόσμο που έρχεται μαζικά, σαν (...) αποκάλυψη ζόμπι», συμφώνησε ο Ιλον Μασκ.

Ο Τραμπ στη συνέχεια χαρακτήρισε «πραξικόπημα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος» την απόφαση του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία παραχωρώντας τη θέση του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Πρόσθεσε δε ότι οι Δημοκρατικοί «απλώς έβγαλαν τον Μπάιντεν πίσω από το υπόστεγο και βασικά τον πυροβόλησαν».

Ενδιαφέρον είχε επίσης η σύγκλιση απόψεων μεταξύ Τραμπ και Μασκ για την Κάμαλα Χάρις, που φτάνει σε επίπεδα φαιδρότητας, να τη χαρακτηρίζουν «υποψήφια της ριζοσπαστικής αριστεράς» που δήθεν θέλει να φέρει τον κομμουνισμό στην Αμερική.

Ο Ιλον Μασκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 13 Ιούλη, εξαίροντας τη «γενναιότητά» του, όταν σηκώθηκε υψώνοντας ψηλά τη γροθιά του στον αέρα, περιτριγυρισμένος από τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας. Σε άλλο σημείο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ ειρωνεύτηκε τη διεθνή ανησυχία για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα σημάνει πως θα υπάρχουν «περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την αφορμή για να υποστηρίξει ότι είναι καλύτερος από τους Δημοκρατικούς στη διαχείριση διεθνών κρίσεων, προσπαθώντας να δείξει πως έχει καλύτερες σχέσεις με ηγέτες όπως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα πήγαινα πολύ καλά με τον Πούτιν και με σεβόταν», είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε έτσι πως εάν εκλεγεί οι ΗΠΑ θα είναι πιο ασφαλείς σε διεθνές επίπεδο, εκτιμώντας ότι «ο κόσμος υποτιμά τον κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου».

Επανέλαβε ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα είχαν σημειωθεί αν παρέμενε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Ιλον Μασκ εκδήλωσε ενδιαφέρον να γίνει μέλος επιτροπής στον Λευκό Οίκο που θα εγγυάται ότι «θα δαπανάται ορθά» το χρήμα των φορολογουμένων.

Ωρες πριν από την προβολή της συνέντευξης, ο Τραμπ επέστρεψε στην πλατφόρμα X για πρώτη φορά μετά το 2021, δημοσιοποιώντας βίντεο εκστρατείας στο οποίο διαμαρτύρεται για τις διάφορες κατηγορίες εναντίον του.

Η συνομιλία των δύο δισεκατομμυριούχων ξεκίνησε με 40λεπτη καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων, που ο Μασκ προτίμησε να τα εμφανίσει ως «συνέπεια κυβερνοεπίθεσης» επειδή, τάχα, «κάποιοι δεν ήθελαν να ακουστούν όσα έχει να πει» ο Τραμπ.

Στο μεταξύ, χτες, ο Τραμπ μήνυσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων «για απόπειρα πολιτικού διωγμού» του, μετά την έρευνα στην κατοικία του στη Φλόριντα από το FBI, για την πολύκροτη υπόθεση παρακράτησης απόρρητων κρατικών εγγράφων. Η μήνυση - αγωγή κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα και έγινε γνωστή αργά προχτές βράδυ.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα

Σε ένα ακόμη ένοπλο επεισόδιο αμφισβήτησης των συνόρων

Τρεις Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικών και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στο νοτιοδυτικό συνοριακό πέρασμα Τορχάμ και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την ευθύνη και την έναρξη των πυροβολισμών. Τα ένοπλα επεισόδια είναι συχνά μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών κατά μήκος των συνόρων, που χαράχτηκαν πριν από δεκαετίες κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιακής κυριαρχίας και αμφισβητούνται.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, «οι συγκρούσεις ξέσπασαν από τους Πακιστανούς» και «οι πακιστανικές δυνάμεις έθεσαν στόχο κατοικίες αμάχων, σκοτώνοντας μία γυναίκα και δύο παιδιά».

Πακιστανός διοικητικός αξιωματούχος στο Τορχάμ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αφγανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυρά λόγω των εντάσεων για την κατασκευή νέου αφγανικού συνοριακού φυλακίου, χωρίς την έγκριση του Ισλαμαμπάντ και κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι Αφγανοί αξιωματούχοι δεν σταμάτησαν την κατασκευή παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της πακιστανικής πλευράς», δήλωσε και ισχυρίστηκε ότι «οι αφγανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των πακιστανικών δυνάμεων, που ανταπάντησαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρία μέλη της πακιστανικής ασφάλειας τραυματίστηκαν».

Συγκρούσεις με νεκρούς και στο Κασμίρ

Δύο μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες που πολεμούν για την ανεξαρτησία του Κασμίρ, γνωστοποίησε προχτές ο ινδικός στρατός.

Στο Κασμίρ, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα του, όπου ζουν κατά πλειονότητα ινδουιστές, το Τζαμού, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σειρά συγκρούσεων ανάμεσα στις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες. Τον Ιούλη, τουλάχιστον 11 Ινδοί στρατιωτικοί καταγράφηκε ότι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις ανταρτών που διεκδικούν ανεξαρτησία.

Ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Αναντνάγκ, στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας, από «πυρά τρομοκρατών». Ενοπλες οργανώσεις διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ινδικού κράτους από το 1989, διεκδικώντας ανεξαρτησία της περιοχής ή ένωση με το γειτονικό Πακιστάν.

Το Κασμίρ, επαρχία με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι μοιρασμένο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν αφότου τα δύο κράτη απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 1947. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν κυριαρχία σε όλη την περιοχή και έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε σύγκρουση για το Κασμίρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ